• 瀏覽: 16,959
  • 回覆: 60
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 ascsoii 於 2020-11-16 03:32 PM 發表

而家入aco 好難
如果過到ST既話,中奬機率已比其他職位高了。

回覆 引用 TOP

老老實實,aco都話難嘅話,真係冇乜政府工啱嘅了。唔通考ca或workman?

引用:
原帖由 學員乙 於 2020-11-17 01:58 AM 發表

老老實實,aco都話難嘅話,真係冇乜政府工啱嘅了。唔通考ca或workman?
你有冇睇過幾多人apply..最後請幾多人?? 個百份比係幾多??

引用:
原帖由 ascsoii 於 2020-11-17 01:34 PM 發表

你有冇睇過幾多人apply..最後請幾多人?? 個百份比係幾多??
apply嘅人多,但skill test 都篩一大批人走。

咁講,我只係強調aco喺政府工來講算易入,對merchant 來講,算係好路數。其他職系對學歷要求較高,我諗大部份merchant都冇行。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 學員乙 於 2020-11-17 01:58 AM 發表

workman編制少過aco/ca, 要求又低, 中獎機率更加細.

回覆 引用 TOP

workman都多人爭,因為3年上公屋好吸引

引用:
原帖由 學員乙 於 2020-11-17 04:33 PM 發表

workman都多人爭,因為3年上公屋好吸引
我見過新入職D workman dip同HD畢業都有。

回覆 引用 TOP

咁哩度有冇成功例子考到政府

引用:
原帖由 ascsoii 於 2020-11-17 05:26 PM 發表

咁哩度有冇成功例子考到政府
有幾位師兄師姐成功入政府,不過真係唔多,同埋都係aco或ca,冇聽過有人入到做officer。

畢竟政府重學歷多過工作能力,咁merchant好多都學歷唔高,工作能力喺又無得即場驗證,造成merchant喺搵政府工方面較輸蝕。

再加上而家學位周街派,所謂大學生連幾句英文都講唔出,但牌面上佢地都叫大學生,咁merchant要爭贏佢地又難上加難。

最後,年紀都係一個大問題。好多merchant都年過40,要搵人接收都唔係咁易。

引用:
原帖由 學員乙 於 2020-11-18 10:01 PM 發表

有幾位師兄師姐成功入政府,不過真係唔多,同埋都係aco或ca,冇聽過有人入到做officer。

畢竟政府重學歷多過工作能力,咁merchant好多都學歷唔高,工作能力喺又無得即場驗證,造成merchant喺搵政府工方面較輸蝕。

再加上而家學位周街派,所謂大學生連幾句英文都講唔出,但牌面上佢地都叫大學生,咁merchant要爭贏佢地又難上加難。

最後,年紀都係一個大問題。好多merchant ...
認同。。。我諗好多撈唔掂都40+.....可能我地哩代係merchand 界尾水。。退休又未夠資格。。轉行又年紀大。。我無後悔入左哩行。但只怪唔好彩ja

引用:
原帖由 ascsoii 於 2020-11-19 07:52 AM 發表

認同。。。我諗好多撈唔掂都40+.....可能我地哩代係merchand 界尾水。。退休又未夠資格。。轉行又年紀大。。我無後悔入左哩行。但只怪唔好彩ja
我夾夾埋埋做左5年左右就轉行。嗰時無端端識轉行,其實都係多得利豐嗰段時間。

我入去嗰陣個境都算唔錯,但就見住公司喺番禺搞左個office,將會計shipping工序搬左上去。然後入單又叫廠自己入番,d廠又真係乖乖咁入。之後仲誇,直頭叫廠自己覆客(最抵死d廠又真係覆得唔錯嗰下),咩蠢角色根本可有可冇。香港唯一優勢就只剩番consolidate d samples由香港寄出,因為香港物流仲有一定優勢(位置同航班)同扣關風險低。

仲記得入行時,大陸人連英文單字都講唔好,短短幾年就吸引左一大班高學歷嘅人去做。d客以前好怕入大陸,但隨著廣交會興起,鬼佬就慢慢習慣去大陸,最尾發展成自己搵廠或者喺內地設立sourcing office。

見住咁嘅勢,唔走就真係等乞食。

引用:
原帖由 學員乙 於 2020-11-19 08:50 AM 發表

我夾夾埋埋做左5年左右就轉行。嗰時無端端識轉行,其實都係多得利豐嗰段時間。

我入去嗰陣個境都算唔錯,但就見住公司喺番禺搞左個office,將會計shipping工序搬左上去。然後入單又叫廠自己入番,d廠又真係乖乖咁入。之後仲誇,直頭叫廠自己覆客(最抵死d廠又真係覆得唔錯嗰下),咩蠢角色根本可有可冇。香港唯一優勢就只剩番consolidate d samples由香港寄出,因為香港物流仲有一定優 ...
係ar..佢地人工又平。。而家d 貨鹽田走埋。。。香港已無優勢可言。。。

引用:
原帖由 ascsoii 於 2020-11-19 01:06 PM 發表

係ar..佢地人工又平。。而家d 貨鹽田走埋。。。香港已無優勢可言。。。
我其實都掙扎左好耐去放低呢行
而且好茅盾
人工,假期和職位始終建立了
一下子要再重新開始,由低做起,年紀又5細,但我同自己講。。信自己
今日放手,可能未來會得更多。。冇人知。。5好俾自己有comfort zone 藉口

引用:
原帖由 kyokogodai 於 2020-11-23 09:21 PM 發表

我其實都掙扎左好耐去放低呢行
而且好茅盾
人工,假期和職位始終建立了
一下子要再重新開始,由低做起,年紀又5細,但我同自己講。。信自己
今日放手,可能未來會得更多。。冇人知。。5好俾自己有comfort zone 藉口
係ar..我想比5 年時間自己。。將來人工同前景要好過而家。。但要好努力

引用:
原帖由 ascsoii 於 2020-11-23 10:25 PM 發表

係ar..我想比5 年時間自己。。將來人工同前景要好過而家。。但要好努力
我希望短一D時間,已起步遲左。希望追回上去。追到幾多就幾多。始終年紀5細。。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]