• 瀏覽: 16,952
  • 回覆: 60
  • 追帖: 1
今年41,本身做了Sweater Merchandiser 19年,而喺呢間公司做咗3年半,12月31日收大信封(但係一個月講知嗰隻)。最後扣埋假做到1月23號,當日中午攞埋票後即走。
呢兩年睇住sweater呢行嘅變化,急劇衰退。深知道以宜家呢行嘅情況,再加埋我年紀想搵返一樣嘅職位已經好困難,所以對呢行已無乜期望,想襯今次"的"起心肝轉行,但唔知轉做咩好…
好灰…

引用:
原帖由 twfatboy 於 2020-1-25 10:37 AM 發表

今年41,本身做了Sweater Merchandiser 19年,而喺呢間公司做咗3年半,12月31日收大信封(但係一個月講知嗰隻)。最後扣埋假做到1月23號,當日中午攞埋票後即走。
呢兩年睇住sweater呢行嘅變化,急劇衰退。深知道以宜家呢行嘅情況,再加埋我年紀想搵返一樣嘅職位已經好困難,所以對呢行已無乜期望,想襯今次"的"起心肝轉行,但唔知轉做咩好…
好灰… ...
我同你差不多年紀,都唔知自己可以𨍭咩。你有冇車牌,如果有都多工種做。

引用:
原帖由 FacingTheGiants 於 2020-1-25 10:54 AM 發表

我同你差不多年紀,都唔知自己可以𨍭咩。你有冇車牌,如果有都多工種做。
就係無車牌至弊

回覆 引用 TOP

我都做咗22年sweater, 做到心灰,年幾前索性resign轉行,再唔走過多幾年就真係要揾保安做了。

引用:
原帖由 evo65 於 2020-1-25 01:58 PM 發表

我都做咗22年sweater, 做到心灰,年幾前索性resign轉行,再唔走過多幾年就真係要揾保安做了。
咁師兄成功轉咗邊行?

引用:
原帖由 twfatboy 於 2020-1-25 02:08 PM 發表

咁師兄成功轉咗邊行?
做咗大半年物業主任之後入咗政府做到而家。

回覆 引用 TOP

一定要轉行

引用:
原帖由 amazingdiscuss 於 2020-1-26 03:03 PM 發表

一定要轉行
我都知呢次係轉行嘅時機,但真係唔知做乜好…

引用:
原帖由 twfatboy 於 2020-1-26 05:33 PM 發表

請問師兄是做乜嘢水? 近2年D單係咪急跌好多?

引用:
原帖由 evo65 於 2020-1-26 11:17 PM 發表

請問師兄是做乜嘢水? 近2年D單係咪急跌好多?
做美國水,真係睇住呢兩年啲單越嚟越少,就算有單啲件數都係向下滑

引用:
原帖由 twfatboy 於 2020-1-26 11:19 PM 發表

做美國水,真係睇住呢兩年啲單越嚟越少,就算有單啲件數都係向下滑
以前公司有offshore廠嗎?

引用:
原帖由 twfatboy 於 2020-1-26 05:33 PM 發表

多些了解不同行業,或者搵個自己興趣

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 evo65 於 2020-1-26 11:21 PM 發表

以前公司有offshore廠嗎?
無呀

引用:
原帖由 twfatboy 於 2020-1-27 12:18 PM 發表

無呀
咁佢唔郁你都唔會做得耐。

回覆 引用 TOP

抽水生意,已抽無可抽,盼早日離開

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]