• 瀏覽: 13,348
  • 回覆: 214
  • 追帖: 13
引用:
原帖由 silvercollector 於 2020-5-9 07:40 PM 發表

你嘅夜景相影得好靚你係用手機影?

上次坐overnight 火車,so far 都訓到,但都唔會太熟睡始終少少擔心安全。但坐飛機我就好訓得,哈

而家有無打算plan年尾去 ...
sorry~遲來了reply銀銀師兄,近排工作好忙呢幾日有夠精神繼續update遊記

多謝銀銀師兄讚賞~好開心

Overnight Bus比我想像中舒服,價錢又平,可能我要求低

其實未出發前最初我都有少少擔心,始終我一個女生

不過上到車見倒都唔少人搭~放心好多

我平時搭巴士都好易瞓著

坐飛機我都好瞓得加上用貼身腰包

係呀~我用手機Iphone XS Max影,無用腳架,有時會借用支自拍神器借力影相

其實我想去,趁蝦媽身體還不錯,都算行得,但目前睇疫情~10、11月去唔太可能
引用:
原帖由 silvercollector 於 2020-5-9 07:44 PM 發表

遲左來支持

個早餐好正喎你都好搞笑次次想第二日食多次就過左時間
如果唔係要趕車、參觀~我會賴床

所以喺Seville第2日,我出門口已中午12點
引用:
原帖由 silvercollector 於 2020-5-9 07:48 PM 發表

張張相都好靚好有心機。

Seville 有機會我都會去,上次嘅西葡之旅實在抽唔到時間去咁多地方

Btw, 唔見你介紹午/晚餐嘅
謝謝銀銀師兄蝦家姐話我傻同一個地方影日夜相,我要獨遊大哂

Seville我仲有教堂無去,所以下次去我唔怕無地方去

銀銀師兄果然心水清因為食過既餐廳我覺得無特別所以無寫

有時行到太攰,我返酒店食杯麵算

不去旅行會抑鬱

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
Granada
14~15/11/2019 Day-10、11 阿爾罕布拉宮
、聖尼古拉教堂、手信

今次Granada主要景點就是<阿爾罕布拉宮>

本遊記第一頁#2曾提及原定行走路線

葡萄牙(Porto > Lisbon32) >西班牙(Seville > Cordoba > Granada > Madrid > Barcelona)
但我所揀既日子阿爾罕布拉宮門票Sold Out(我已預早3個月前網上、購票)只有更改路線

如大家會到阿爾罕布拉宮遊覽,記得要盡早到官網訂票
https://tickets.alhambra-patronato.es/?ca=0&lg=en-GB

經過多日行程,城市間移動、晚睡早起
體力開始下降,所以Granada行程同樣一次過出post

朝早ck-out,到車站往Granada
ALSA巴士舒適度真的不錯,由Seville往Granada
車程約3小時~車費10.8Eur*免收手續費

今次Granada住宿,是我雙牙行程最滿意一間
到達當天,雨一直下,取房後一直休息到晚上才外出。
張床我覺得好好瞓

HotelPárraga Siete
https://goo.gl/maps/JsPAUVNBTjHXez1LA

我所住房間都幾大間光線充足、舒服

淋浴及洗手間分開,花灑水力夠

提供洗頭水及Bathing gel

唯一少少缺點,洗手盤設計位置
開水龍頭時,水很易淺濕房間地板

不去旅行會抑鬱

回覆 引用 TOP

參觀阿爾罕布拉宮,網上已有詳盡攻略,在此不詳述

因怕體力不支及城市間交通有延誤,特意安排第二天才參觀阿爾罕布拉宮
幸運地來到西班牙後,重要景點全部好天氣,昨天雨一直下,今天天氣不錯

早出門是指定動作,09:30到達售票處,因我習慣門票、車票都會print hardcopy,如沒記錯
我出示門票hardcopy就可以,不用再去售票處換實體門票

出發喇…..

當中重點就是奈斯爾宮殿(PalaciosNazaríes)
宮殿內天花、牆身、柱都是滿佈精細的雕刻

不去旅行會抑鬱

回覆 引用 TOP

離開奈斯爾宮殿(PalaciosNazaríes),繼續參觀其他區域

參觀完阿爾罕布拉宮,原定計劃前往一個較少繁體網誌提及地點看夜景
(老蝦不負x任的人x記x)
Ermita deSan Miguel Alto觀景台
出發前曾請教Blog主要注意事項,可惜乘車到步後,手機訊號只收3G已心知不妙,
我觀察過附近環境(其實只是民居,但房屋有點相似,我擔心看夜景後落山有意外)
只好放棄…….

時間尚早,還趕得上補救乘車往另一個地方看夜景…..
路癡的我,下車後花了少許時間才到,幸好於5點到步。
聖尼古拉教堂 Mirador San Nicolás
當時已有不少遊客

隨著太陽慢慢落山,氣溫下降,大蝦今次失策,低估了山上溫度,
當時離入黑還有一段時間,好凍又大風,我凍到手指像冰一樣,連whatsapp也沒法回覆
我不甘心未看夜景就離開,唯有撐下去!
再來我最愛日夜景對照

落山後立刻去購買手套(餘下行程,每當清晨出門或雨天,呢對手套都大派用場)

時間不早,是時候去選購我旅遊必買的磁石貼
一看到這款設計,很像阿爾罕布拉宮內景點
當然帶它們回香港吧

側面睇幾得耳架

留意磁石貼上Granada字眼
有些貼貼紙,有些是寫在磁石貼上
當然選後者吧

其他磁石貼款式

眼都花~我揀呢款

想不到還有意外收穫~耳環~每對大約5EUR
可惜右邊耳環在托雷多Toledo遺失一隻
留意….呢類耳環設計我只在Granada見過
如女生有興趣,到時可看看

購買磁石貼及耳環大概位置(紅圈)

不去旅行會抑鬱

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 rainy大頭蝦 於 2020-6-9 03:37 AM 發表

唔好意思,咁耐至reply冷漠到底師兄近排工作好忙呢幾日有夠精神繼續update遊記

過年或元旦去日韓台~都貴!我唔會元旦/新年出走~呢段時間歐洲機票平定貴

唉~我無唱定歐元~諗住10月都去唔倒~突然間睇住8.4升到8.9 ...
其實通常12.20前既機票會比較平
如果你請到假的話一路玩到跨年1月2號返係ok

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]