• 瀏覽: 13,355
  • 回覆: 214
  • 追帖: 13
引用:
原帖由 rainy大頭蝦 於 2020-1-31 04:36 AM 發表

都好,到酒店食晚飯,之後俾蝦媽好好休息,第二日出動!

今日再睇機票貴了,早幾日$4700,今晚睇$5100
海鮮價不過既然買左就唔好再睇啦

熱賣及精選
引用:
原帖由 rainy大頭蝦 於 2020-1-31 04:57 AM 發表

06-11-2019 Day-2 Porto
Guimaraes、路易一世大橋下河岸夜景、Tapabento

全日大部份時間落雨如11月出發,極力建議帶遮及雨褸

由聖本篤車站出發往Guimaraes(總站),車程約1小時15分
到ticket office買飛(先買單程)當中0.5Eur係卡費,記得要keep好張卡
及睇清楚月台上車(上車前記得拍卡) ...
天氣真係唔多好喎
個城堡係咪世遺唔多遊人去咁嘅

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 rainy大頭蝦 於 2020-1-31 05:30 AM 發表

雨一直落,雨褸無除過~好無癮

去開餐啦,出發前在Tripadvisor找了3間食店
*LunchTime時間只供參考
A Cozinha(Lunch Time 1230-1530)
最想試呢間,但大蝦係睇天氣而決定行程,
所以沒有預訂,最終當然Full Booking

Le Babachris(Lunch Time 1300-1430)
...
甜品比意粉更吸引
呢個位置影番上橋又另一種美
你個晚餐好豐富喎,一個人食得晒咩

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 aiiijima 於 2020-1-31 09:44 AM 發表

我本來係7點夜機,改左第二日淩晨3點,返到香港已經14:30。
甘就無左一日,幾歹都唔制啦。
原本係早上6點到港,可以即刻返工。

如果飛歐洲唔係甘平,我會用哩數換。
2月底唔要寄倉飛巴塞,2個禮拜前我見AF賣緊3千連稅,平到痴綫,係轉機時間差d,得一個鐘頭。
搭過KLM去AMS唔要寄倉都要4千。
我見國航2千8包行李,北京轉,好在不在考慮範圍内。
買左 ...
利害我有爬文~知道師兄習慣

里數我唔係太多,只有乖乖俾錢!去歐洲必定喺官網買,唔買廉航,我應變能力差,萬一航班有問題我唔識處理!什麼旅行警示會點?

去歐洲我經驗不多,我心目中機票價大約$4600!阿聯酋因有30kg,所以飛歐洲係我首選!

返大陸轉機幾平都好,我絕不考慮,見師兄有分享過,國內有航空管制,隨時Delay

知道師兄都常常飛曼谷,尋日喺fb睇倒~曼谷飛香港,EK有一批大陸旅行團嘅乘客佢哋不斷咳嗽,有團友承認當中有人發燒症狀及咳嗽,有同機港客發現,並已向航空公司作出投訴要求佢停止俾啲呢批乘客登機。大概有60至70位乘客拒絕登機!

不去旅行會抑鬱
引用:
原帖由 Karenning 於 2020-1-31 09:57 AM 發表

照片睇唔了
相片有問題?睇唔倒?

不去旅行會抑鬱

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yannie_k 於 2020-1-31 10:16 AM 發表

你d相影得好靚
搞到我同男朋友都想去

可惜我仲讀緊書收入唔多
謝謝你

只係用手機影哈哈,慢慢儲錢,送給自已一個畢業旅行我見有師兄自由行去歐洲價錢,不算太貴!

不去旅行會抑鬱

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 沉睡白滑的留言 於 2020-1-31 03:42 PM 發表

期待師姐大作,plan行程冇靈感再請教😉🙏🏻
哈哈,師姐就不敢,叫我大蝦吧!

~要取決你去幾多日!在我來說,波圖同里斯本各有吸引之處,波圖有大橋日夜景、里斯本有塗鴉既電車,來緊5月,今次去既日子不算多,加上帶蝦媽同行,所以不去波圖!

不去旅行會抑鬱
引用:
原帖由 silvercollector 於 2020-1-31 05:25 PM 發表

海鮮價不過既然買左就唔好再睇啦
係未買如果$4600即買
引用:
原帖由 silvercollector 於 2020-1-31 05:29 PM 發表

天氣真係唔多好喎
個城堡係咪世遺唔多遊人去咁嘅
係差我無心機周圍行

城堡應該唔係

而城市~本是世界文化遺產,2012年被遴選為歐洲文化首都(網上Copy)

落雨呀,連市中心都唔算多人
引用:
原帖由 silvercollector 於 2020-1-31 05:33 PM 發表

甜品比意粉更吸引
呢個位置影番上橋又另一種美
你個晚餐好豐富喎,一個人食得晒咩
甜品~我好膚淺,睇樣
條路上落我勁驚跣有對比大橋上同修道院影相仲舒服

第一晚我當set~餐湯+主菜+甜品

不去旅行會抑鬱

回覆 引用 TOP

未買機票咩即係淨係訂左住宿?

落雨又真係好影響心情本身個城市望落都好舒服,上城堡又有sky view,無去錯!

好開心見你影到夜景因為當日我等唔到咁夜,而家可以靠你嘅相回味吓

當晚你都好擦得吓喎甜品其實會唔會好甜?
@rainy大頭蝦

引用:
原帖由 rainy大頭蝦 於 2020-1-31 06:52 PM 發表

哈哈,師姐就不敢,叫我大蝦吧!

~要取決你去幾多日!在我來說,波圖同里斯本各有吸引之處,波圖有大橋日夜景、里斯本有塗鴉既電車,來緊5月,今次去既日子不算多,加上帶蝦媽同行,所以不去波圖! ...
收到大蝦姐😉

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 silvercollector 於 2020-1-31 08:27 PM 發表

未買機票咩即係淨係訂左住宿?

落雨又真係好影響心情本身個城市望落都好舒服,上城堡又有sky view,無去錯!

好開心見你影到夜景因為當日我等唔到咁夜,而家可以靠你嘅相回味吓

當晚你都好擦得吓喎甜品其實會唔會好甜?
@rainy大頭蝦 ...
無錯,因為住宿我全部揀可免費取消!

如果唔係落雨,我真係會慢慢行!網上介紹景點我無去!

我知呀銀銀師兄去既時候日長夜短,多謝師兄

好幸運,當日下午只係大約停雨2個鐘,仲要有陽光,之後又落雨,到影夜景又停雨,影完又再落雨!

哈哈,個set一餐當午餐晚餐加上好凍,我要食飽D

甜品既甜度可以接受,因為我鍾意食甜品!

不去旅行會抑鬱
Del

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 rainy大頭蝦 於 2020-1-31 08:36 PM 發表

無錯,因為住宿我全部揀可免費取消!

如果唔係落雨,我真係會慢慢行!網上介紹景點我無去!

我知呀銀銀師兄去既時候日長夜短,多謝師兄

好幸運,當日下午只係大約停雨2個鐘,仲要有陽光,之後又落雨,到影夜景又停雨,影完又再落雨!

哈哈,個set一餐當午餐晚餐加上好凍,我要食飽D

甜品既甜度可以接受,因為我鍾意食甜品! ...
我又多數book好機票先慢慢訂酒店,不過各施各法,最重要都係呢兩樣啫

你呢個地方我無研究其實有咩景點咁出名

咁又真係不幸中之大幸比你影到日與夜都不枉此行吧

一set當午餐+晚餐,但你有食午餐喎

你去時大概幾多度?

引用:
原帖由 rainy大頭蝦 於 2020-1-31 06:36 PM 發表

利害我有爬文~知道師兄習慣

里數我唔係太多,只有乖乖俾錢!去歐洲必定喺官網買,唔買廉航,我應變能力差,萬一航班有問題我唔識處理!什麼旅行警示會點?

去歐洲我經驗不多,我心目中機票價大約$4600!阿聯酋因有30kg,所以飛歐洲係我首選!

返大陸轉機幾平都好,我絕不考慮,見師兄有分享過,國內有航空管制,隨時Delay

知道師兄都常常飛曼谷,尋日喺f ...
曼谷綫係超級高危,因爲大陸人去泰國可以整落地簽証,EK又平。
之前我睇2月中,香港曼谷EK賣緊1400連稅。

飛巴塞我首選EK係因爲班夜機夠夜,到杜拜又夠早。
舊年巴塞飛香港搭BA,除了轉機時間短趕到半條命,(去到heathrow勉強買到2支jo malone同一只harrods熊仔),仲要食唔到個dinner。搭EK如果識得安排係無問題,因爲d餐廳夜市早極都7店先開門。

第一次去巴塞係因爲出差順便去埋,個次搭SQ經歷仲恐怖。
差d趕唔切。
SQ blacklist左好耐,之前出差一定係搭SQ,太多恐怖經歷。
昨天先發現半年前換既機票改左時間,SQ竟然靜雞雞唔出聲。
撞正奧運開幕,如果我無及時發現,到時真係喊。
我見CX由最雞的econ到頭等,全部fully book。

想問大蝦師姐覺得Guimarães點?
第時去葡萄牙參考下

另外我見你去餐廳個menu有中文咁得意既

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]