• 瀏覽: 39,678
  • 回覆: 568
  • 追帖: 12
本主題由 bobojit 於 2020-10-17 03:38 PM 設置高亮
支持大蝦ctse雙牙遊

07-11-2019 Day-3 Porto

來了Porto第3日,縱然有雨
但感恩能拍到路易一世大橋(Ponte Luis I)黃昏及夜景

今日要追著陽光,景點未必順序

出門見好天,當然要拍照(日/夜景相稍後Post)Igrejade Santo Ildefonso聖伊爾德豐索堂

三一教堂Igrejada Santíssima Trindade*免費入場
我記得教堂內不准拍攝,我只逗留一會就離開,無時間可不去

再到市政廳Câmara Municipal do Porto (Proto CityHall)(日/夜景相稍後Post)
幸運遇到巨型Porto大字模型,但拍了一會就落雨,

幸好趁下雨前在小水池前拍下倒影照,市政廳倒影消失了

開餐先Gazela Cachorrinhos da Batalha
https://goo.gl/maps/xf8mGzDqiQJPn9vFA

營業時間

午餐時間,食客不少,當時店內應該得我一個亞洲面孔

Menu

好好食,個飽脆卜卜、平、靚、正、邪惡

壓扁咗既辣肉腸、芝士,正!
但熱氣……易喉嚨痛人士自行考慮

仲有icetea~5.3eur,抵食!

Capela Das Almas阿瑪斯教堂
開放時間(只供參考)
一、二、六07:30 – 13:00 / 15:30 – 19:00                     
三至五07:30-19:00、星期日07:30– 13:00 / 18:00 – 19:00
免費入場 教堂內不准拍攝)
雨一直下…………..

係時候要去買磁石貼

回酒店放低戰利品又出門,見天色好轉
立即跑跑跑跑跑跑去路易一世大橋及
Miradouroda Serra do Pilar 拍黃昏照(日/夜景相稍後Post)
先post一張全景

再到Sédo Porto主教堂

Iglesiade los Clérigos教士教堂*免費入場

有紀念品賣,蝦姨甥喜歡既襟章,價錢已忘記

Universidade do Porto波圖大學

Igreja doCarmo卡爾莫教堂
晚上拍照,絕對比日間失色

我路過公園遠距離既Iglesia de losClérigos教士教堂

近距離

Mundo Fantástico daSardinha Portuguesa
年份罐頭魚,一個字……..貴

天黑…….又返去路易一世大橋同修道院影夜景

拍完照…..又傾盆大雨牛仔褲也濕透又要回酒店換襪

今晚去食牛扒,出發前網上訂位
éLeBê Baixa
https://g.page/elebebaixa?share

上層座位

下層座位

睇圖落單後,staff無問我牛扒要幾成熟
我同staff講要medium well,staff說會好韌
因大蝦本身唔食太生既扒,後來叫staff幫我揸主意!
結論係~看圖吧!我全部食哂!
圖1相片左邊長條型我不知是什麼,好咸,咬一口放棄

朱古力mouse口感好滑好輕身,正!外層皮少少咸!

磁石貼及名信片(水松質料幾特別)

購於Guimaraes

購於Porto

不去旅行會抑鬱
波圖之Day & Night

Igrejade Santo Ildefonso聖伊爾德豐索堂

Câmara Municipal do Porto市政廳

Ponte Luis I路易一世大橋

Miradouroda Serra do Pilar

Miradouroda Serra do Pilar地圖

位置看地圖紅箭咀

再上斜就到

不去旅行會抑鬱
引用:
原帖由 silvercollector 於 2020-1-31 09:07 PM 發表

我又多數book好機票先慢慢訂酒店,不過各施各法,最重要都係呢兩樣啫

你呢個地方我無研究其實有咩景點咁出名

咁又真係不幸中之大幸比你影到日與夜都不枉此行吧

一set當午餐+晚餐,但你有食午餐喎

你去時大概幾多度? ...
我未買機票,而家都唔知買唔買好!買咗都驚被拒絕入境甚至停飛

Guimaraes休閒小鎮一個,我諗住去下個城堡咋~但面積堅細,如果天氣好我未必夠時間去,想多D時間喺波圖市內影相,但天氣唔好咁就去吓啦!但入到去都無心機行,因為鞋襪全濕,我想嘭嘭聲返酒店更換

我無食早餐出門架

我記得出發前睇大約13、4度,但落雨凍咗好多我帶唔夠衫 ,去到Lisbon要買legging頂住!

不去旅行會抑鬱
引用:
原帖由 rainy大頭蝦 於 2020-2-6 07:40 PM 發表

我未買機票,而家都唔知買唔買好!買咗都驚被拒絕入境甚至停飛

Guimaraes休閒小鎮一個,我諗住去下個城堡咋~但面積堅細,如果天氣好我未必夠時間去,想多D時間喺波圖市內影相,但天氣唔好咁就去吓啦!但入到去都無心機行,因為鞋襪全濕,我想嘭嘭聲返酒店更換

我無食早餐出門架

我記得出發前睇大約13、4度,但落雨凍 ...
我本想4月飛轉歐洲而家都Hold住

你鞋襪都濕左好幾次喎下次真係試吓噴D噴霧,應該唔使成日番酒店換鞋襪

里斯本又落雨咩點解你著裙嘅,著褲保暖好多嘛

引用:
原帖由 rainy大頭蝦 於 2020-2-6 05:18 PM 發表

07-11-2019 Day-3 Porto

來了Porto第3日,縱然有雨
但感恩能拍到路易一世大橋(Ponte Luis I)黃昏及夜景

今日要追著陽光,景點未必順序

出門見好天,當然要拍照(日/夜景相稍後Post)Igrejade Santo Ildefonso聖伊爾德豐索堂

三一教堂Igrejada Santíssima T ...
呢個好吸引  Menu 上咩名堂

你張路易一世橋全景好靚 同埋晚餐間餐廳環境唔錯,你真係無去錯

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 rainy大頭蝦 於 2020-2-6 06:42 PM 發表

波圖之Day & Night

Igrejade Santo Ildefonso聖伊爾德豐索堂
比個讚你好有心機影晒日景同夜景

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 silvercollector 於 2020-2-6 07:54 PM 發表

我本想4月飛轉歐洲而家都Hold住

你鞋襪都濕左好幾次喎下次真係試吓噴D噴霧,應該唔使成日番酒店換鞋襪

里斯本又落雨咩點解你著裙嘅,著褲保暖好多嘛 ...
希望快點settle但唔樂觀

鞋襪日日濕呢對鞋噴唔倒噴霧...鞋頭全部綁繩..一落大雨死梗
但又衰唔哂...快乾
著裙因為貪靚要影相.lisbon好好多, 4 日有2日落雨

2日重點無落雨...影倒黃昏/夜景
最開心係2條車線影咗好多自拍
引用:
原帖由 silvercollector 於 2020-2-6 10:25 PM 發表

呢個好吸引  Menu 上咩名堂10814372

你張路易一世橋全景好靚 同埋晚餐間餐廳環境唔錯,你真係無去錯
Menu 上咩名堂>>如無錯special hot dog

我俾相staff睇落order

我想去食多次但時間就唔倒

晚餐...我睇Google comment/相,見環境唔錯就試試
當晚落雨得幾枱客,都係得我一個亞洲面孔

黎緊寫lisbon, 有間coffee shop我強烈推薦
如5月成事...我會帶蝦媽去食多次

為影呢張相......我係喪跑跑跑去橋影~去波圖3日,為影相...我去足3日大橋影相
引用:
原帖由 silvercollector 於 2020-2-6 10:26 PM 發表

比個讚你好有心機影晒日景同夜景
多謝銀銀師兄支持總算有陽光時間不多但大部份也拍到日與夜

我真係盡量搵返同一角度/位置去影

我好怪.......去旅行走去影day & night

不去旅行會抑鬱
引用:
原帖由 aiiijima 於 2020-2-1 10:11 AM 發表

曼谷綫係超級高危,因爲大陸人去泰國可以整落地簽証,EK又平。
之前我睇2月中,香港曼谷EK賣緊1400連稅。

飛巴塞我首選EK係因爲班夜機夠夜,到杜拜又夠早。
舊年巴塞飛香港搭BA,除了轉機時間短趕到半條命,(去到heathrow勉強買到2支jo malone同一只harrods熊仔),仲要食唔到個dinner。搭EK如果識得安排係無問題,因爲d餐廳夜市早極都7店先開門。

...
我有朋友2月中去曼谷~如果係我都唔知去唔去好

而家5月去雙牙機票唔敢買

我好衰,搭開EK唔想轉!最衰去曼谷唔夠TG靚仔,但如果商務價錢又抵,真心想試吓~我呢D同貼地都不得了既人,無乜機會搭長途機商務

又係學習時間~請問師兄SQ是新加坡航空?如果係,擠進2019年Skytrax全球十大最佳航空排名No. 2 wor

EK航班改動5分鐘都有出e-mail通知我!

題外話~EK CS唔錯~話說今次飛波圖,我搭6點機,但4點鐘仲喺鑽石山車上,當時進退兩難,落車搭機鐵實遲到,當日唔知咩事塞車~CS答我,最遲5點要到櫃枱,如果no show成張機票作廢,若我搭唔倒6點機,而喺電話通知佢地,可補差價4千幾搭同日夜晚機(即飛曼谷停留嗰班),我好彩,1645到櫃枱ck-in

快運我就試過,改我航班時間都俾錯資料我,如果我信佢e-mail嬲到爆血管

奧運大event,乜都貴兼好爆!

不去旅行會抑鬱
引用:
原帖由 冷漠到底 於 2020-2-1 02:58 PM 發表

想問大蝦師姐覺得Guimarães點?
第時去葡萄牙參考下

另外我見你去餐廳個menu有中文咁得意既
冷漠到底師兄

小鎮一個,我辦事不力,落雨無心機行,未能細味,我鞋襪濕透,著雨褸又擔遮~我好想立即跑返酒店換襪

間餐廳我都係去到至知有中文menu老實說我個人不太推薦,我眼見食客中國人/台灣人為數不少!

因為我知自己影相實攪到好夜食飯,所以盡量搵酒店附近餐廳食晚飯

我原先訂咗呢間餐廳食晚飯

Taberna Dos Mercadores
https://goo.gl/maps/G5VXnZboVN3KvVDK9

我跟google map由酒店出發,未夠8點半行咗一段落斜斜路已覺不安,行返出大路,見餐廳位置身處交錯橫巷,我擔心食完晚飯回酒店治安有問題,始終我一個女生,所以放棄,改去食多次Tapabento

不去旅行會抑鬱

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ayim 於 2020-2-4 12:46 AM 發表

支持大蝦ctse雙牙遊
ayim師姐

我上次遊記你常常支持我~多謝你

今次我寫遊記你同樣捧場

我會俾心機寫💪🏻

不去旅行會抑鬱

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 雨中屋 於 2020-2-4 02:21 PM 發表

我嚟補完了,嚟了一場免費旅遊。美食好好食嘅樣
雨中屋~謝謝你

還可以,最好吃還是價廉物美既Hot dog

不去旅行會抑鬱

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 rainy大頭蝦 於 2020-2-7 04:07 AM 發表

我有朋友2月中去曼谷~如果係我都唔知去唔去好

而家5月去雙牙機票唔敢買

我好衰,搭開EK唔想轉!最衰去曼谷唔夠TG靚仔,但如果商務價錢又抵,真心想試吓~我呢D同貼地都不得了既人,無乜機會搭長途機商務

又係學習時間~請問師兄SQ是新加坡航空?如果係,擠進2019年Skytrax全球十大最佳航空排名No. 2 wor

EK航班改動5分鐘都有出e- ...
我下周本來去曼谷,但因爲目前情況,已經改左5月。
好在買左CX可以免費改,酒店都退埋錢。
以我所知,TG同EK都無辦法改,d人唯有局去。

CX咪又係skytrax十大,咪一樣大把人插,佢business class做得好咪得lo。
SQ既問題唔係服務,雖然都無咩服務(我搭NH,半夜空姐不斷巡,SQ成班係度傾歇)。
問題係個管理體制太僵化,好多細則都唔人性化。
換機票10次有9次係差d吐血。

去歐洲如果可以EK都係首選,因爲可以將個飛行時間對半分。
我試過搭KLM去維也納,搭左成10幾個鐘頭先去到AMS轉機,骨頭都散。
又試過搭cX直航去倫敦,直頭叫救命。
EK我純粹貪佢既硬件,今時今日如果你叫我搭EK去曼谷,真係要買定驚風散。
現時仲有一大班係泰國經香港返大陸的遊客未上機。
呢班人完全唔需要被隔離14日,但隨時周圍去。

EK我幾日前再check,月底來回巴塞包25kg只要HKD3,6xx,真係好平。
我對航班無咩要求,但去歐洲如果有機會我都會住好d,因爲歐洲d酒店淡季可以好平。
來緊我住hotel indigo,2個人90歐一晚,仲有得免費upgrade,抵到爛。
本來想book crowne plaza,上排跌倒120歐,但近日去返230歐一晚。
呢間如果有得upgrade係直頭up上套房,係個位置差少少,係個音樂噴泉隔離。
我記得次次開場前10分鐘先施施然行過去。

我來也,有靚相睇,一定捧場

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]