• 瀏覽: 11,936
  • 回覆: 31
  • 追帖: 4
其實我覺得定期bodycheck係好重要!唔好下下到唔舒服發哂出黎先去check,我同屋企人每年都去全仁做bodycheck,有咩事就一次過照埋片,唔洗係公立排期,好快有report又有醫生跟進!樓主嘅故事係個好好嘅提醒!希望你屋企人身體健康!

引用:
原帖由 beauyi2 於 2020-4-24 10:45 AM 發表

其實我覺得定期bodycheck係好重要!唔好下下到唔舒服發哂出黎先去check,我同屋企人每年都去全仁做bodycheck,有咩事就一次過照埋片,唔洗係公立排期,好快有report又有醫生跟進!樓主嘅故事係個好好嘅提醒!希望你屋企人身體健康! ...
其實bodycheck個項目可以點砌?驗血為主?我都有定期bodycheck打算,但唔知check邊忽

我奶奶年紀大,長期唔係呢度痛就果度痛,政府幾乎乜科都有紀錄,佢一年覆幾次診,好多時唔知因乜事痛,醫生覺得同佢果科無關就 pass 比其他科,好似個波甘周圍睇,直至有一次pass左去胸肺科照肺就check到係肺癌,佢無咳亦無相關病徵,就係唔覺意查到出來

回覆 引用 TOP

我媽媽,乙肝帶菌,已有 肝硬化,在公立醫院長期覆診。 60歲果年,右腹成日隱隱痛,又未至於食藥,但又覺得痛下唔痛下,為期大半年。
大半年來,定期覆診時都同醫生反映,醫生都話無問題,可能早年割左膽云云,其後,抽血 見肝癌指數上升,但踩界(未超標)。 醫生覺得唔對路,寫紙轉介,叫媽自費私家照腹部超聲波。 就發現了肝癌。

當時,發現得好早,開刀割了就無事。幸好,身體比警號,才及時發現。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 丁字腳. 於 2020-4-24 12:30 PM 發表

其實bodycheck個項目可以點砌?驗血為主?我都有定期bodycheck打算,但唔知check邊忽
我舊老闆70歲也做普通年年驗身,都還是末期肝癌,半年走了,所以都唔知驗邊處

好有用資訊等多d人知道有咩病徵就要去睇醫生check check

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 irene1063 於 2020-5-3 06:21 PM 發表

我舊老闆70歲也做普通年年驗身,都還是末期肝癌,半年走了,所以都唔知驗邊處
生死有命,富貴由天

回覆 引用 TOP

屋企人淋巴位有無痛腫瘤,治療中

朋友呀媽只係冇咩胃口同便秘,發現時已經4期腸癌,幾個月就走😵

回覆 引用 TOP

我50+, 經期沒停過,
由最初少少量至越來越多+有大血塊,經痛只是中等不算好痛.
超聲波+入院抽子宮內組織,
化驗得出傾向子宮內膜癌,
再入院切除子宮卵巢輸卵管淋巴,
確診癌症.
所以如果發現經期唔停多過1個月,
最好睇下婦科,
有些人以為沒事服中藥止左,
到停了中藥, 經期又來過.
但又可能拖延左治療.

而我剛好相反,
因本身服開中藥,
發覺經期不停,初時少量,
跟中醫說,
開另一藥方,
點知仲流得多,完全唔停,
+有大血塊,
於是才去睇婦科.

曾經同自己說過
我要留住阿堅的每一樣東西
我要記住和他一起的一分一秒, 一點一滴
到我死的那一天也不能忘記
但我敵不過時間
時間一步步..摧毀我的記憶
一步一步把阿堅帶走

到我死的那一天, 我和阿堅的所有東西
都只是可以剩下…零碎模糊的片段
引用:
原帖由 豬meme 於 2020-7-18 10:17 AM 發表

我50+, 經期沒停過,
由最初少少量至越來越多+有大血塊,經痛只是中等不算好痛.
超聲波+入院抽子宮內組織,
化驗得出傾向子宮內膜癌,
再入院切除子宮卵巢輸卵管淋巴,
確診癌症.
所以如果發現經期唔停多過1個月,
最好睇下婦科,
有些人以為沒事服中藥止左,
到停了中藥, 經期又來過.
但又可能拖延左治療.

而我剛好相反,
因本身服開中藥,
發覺經期不停,初時少量,
...
好多婦科病都是經期,會有好大提示

引用:
原帖由 irene1063 於 2020-7-20 01:05 AM 發表

好多婦科病都是經期,會有好大提示
係,所以真係唔好忽視.

曾經同自己說過
我要留住阿堅的每一樣東西
我要記住和他一起的一分一秒, 一點一滴
到我死的那一天也不能忘記
但我敵不過時間
時間一步步..摧毀我的記憶
一步一步把阿堅帶走

到我死的那一天, 我和阿堅的所有東西
都只是可以剩下…零碎模糊的片段

回覆 引用 TOP

我係比煲蓋跌落我隻腳眼度,跟住跌打,物理治療,針灸多次隻腳行路都唔自然,骨科醫生叫我照多種電腦掃描之類,完來有腫瘤壓住尾龍骨同第4期肺線癌,諗番起係有跡象,只係小意思冇在意佢嘅轉變,近呢2年,聞到魚鯹味唔得,就算唔係好鯹,我都食唔到魚,再係發現病前3個月,因傷風但差不多好了,當時在日本天氣好乾燥,突然咳出小小血,以為係乾燥,原來係預兆,現在政府醫院食標靶醫咗6個月。

引用:
原帖由 哈囉高湯圓 於 2020-7-25 03:56 PM 發表

我係比煲蓋跌落我隻腳眼度,跟住跌打,物理治療,針灸多次隻腳行路都唔自然,骨科醫生叫我照多種電腦掃描之類,完來有腫瘤壓住尾龍骨同第4期肺線癌,諗番起係有跡象,只係小意思冇在意佢嘅轉變,近呢2年,聞到魚鯹味唔得,就算唔係好鯹,我都食唔到魚,再係發現病前3個月,因傷風但差不多好了,當時在日本天氣好乾燥,突然咳出小小血,以為係乾燥,原來係預兆,現在政府醫院食標靶醫咗6個月。 ...
用煲蓋發現病灶都算新穎,往往回想都會有跡可尋,但我地當時只會覺得是小事而忽略病徵,希望你早日康復

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]