• 瀏覽: 11,955
  • 回覆: 31
  • 追帖: 4
大家可以分享下當自己,家人或朋友如何發現? 有什麼症狀? 症狀去到邊 導致你去睇醫生? 最後被確診?
我想發享我爸爸和家姐:
家姐38歲發現子宮頸癌2B,感覺肚子有點頂住谷M咁,而且每日流1至2滴血,月經無嚟幾個月,所以去左做人生第一次婦科檢查,咁就中招。

爸爸肺癌3B期 70歲
覺得周身痛,腳+腰(初時以為老人病),病耐左我地就勸佢入醫院做個身體檢查照下腸,腸下胃啦!買左入保險咁耐都無用過,一入到醫院見醫生,醫院立即什麼都唔照,只照肺,因為爸爸有個病徵肉眼都睇到,就係D手指頭好似一個個波咁,原來是肺癌其中一個特徵

引用:
原帖由 irene1063 於 2020-1-31 02:25 AM 發表

大家可以分享下當自己,家人或朋友如何發現? 有什麼症狀? 症狀去到邊 導致你去睇醫生? 最後被確診?
我想發享我爸爸和家姐:
家姐38歲發現子宮頸癌2B,感覺肚子有點頂住谷M咁,而且每日流1至2滴血,月經無嚟幾個月,所以去左做人生第一次婦科檢查,咁就中招。

爸爸肺癌3B期 70歲
覺得周身痛,腳+腰(初時以為老人病),病耐左我地就勸佢入醫院做個身體檢查照下腸,腸下胃啦!買左入保險咁耐都無用過,一 ...
我29歲時發現子宮頸癌1a期,當時係每次性行為後都流血,5分中就停血,呢個情況keep住半年,就去睇e生做檢查發現的,無其他徵狀了

引用:
原帖由 lingb712 於 2020-1-31 10:09 AM 發表

我29歲時發現子宮頸癌1a期,當時係每次性行為後都流血,5分中就停血,呢個情況keep住半年,就去睇e生做檢查發現的,無其他徵狀了
多謝你嘅回覆,因為我想知道多D經歷,萬一有小小感覺或病徵都唔好唔理佢,盡快睇醫生,希望癌症早知早醫好

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lingb712 於 2020-1-31 10:09 AM 發表

嘩!系真唔系?拖成半年先睇

引用:
原帖由 bigasss 於 2020-2-1 02:07 AM 發表

嘩!系真唔系?拖成半年先睇
因為我一直以為係整損,因為只係少量血

引用:
原帖由 lingb712 於 2020-2-1 09:43 AM 發表

因為我一直以為係整損,因為只係少量血
做咗手術?駛唔駛化療呀?

引用:
原帖由 bigasss 於 2020-2-2 01:33 AM 發表

做咗手術?駛唔駛化療呀?
做左手術,不用化療

引用:
原帖由 lingb712 於 2020-2-3 01:13 AM 發表

做左手術,不用化療
要叫你先生用domdom喇,子宮頸對HPV好敏感㗎。同埋要每日食vitaC喇

回覆 引用 TOP

頭痛 痛到嘔 成個人昏昏迷迷咁

腦癌

回覆 引用 TOP

家人腸癌。首先糸大便有血。一發現四期。呢個標題好有教育性,希望大家長知識。

回覆 引用 TOP

家母淋巴癌四期
確診前半年經常好攰 冇胃口 以為年紀大機器壞
原來係因造血功能已受損 貧血 冇胃口就係因脾臟已腫脹 頂住個胃
經驗之談 身體有異狀 先睇西醫 後才中醫調理  齋靠中醫 分分鐘有得醫都拖到變末期

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 我愛我媽媽 於 2020-2-12 08:22 PM 發表

肚痛,去照了N次胃鏡才能確診胃癌,現在的醫生真是……
照胃鏡只照到胃嘅入面,如果出面就照唔到,我有個朋友成日胃有痛半年前照過胃鏡無事,半年後個肚好似有左BB咁,之後確診胃癌4期,所以呢………

引用:
原帖由 我愛我媽媽 於 2020-3-30 12:13 AM 發表

雖然活檢唔到癌細胞,但係d報告好明顯見到胃壁凸凹不平得好誇張,仲要硬哂,絕對唔係正常胃的樣子,d醫生只係寫胃炎,又沒叫我地點跟進
私家醫院,還是政府醫院的生?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]