• 瀏覽: 1,378
  • 回覆: 15
  • 追帖: 2
等咗3個月嘅旅程終於出發喇... 一早出發去機場,食個簡單嘅早餐等上機...

落機已經係中午,冇時間搵嘢食,加上過關入境都排咗大半個鐘,唯有捱住肚餓去趕車...

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
本身車程都要2個幾3個鐘,加上有少少塞車,去到酒店已經係當地4點多...

呢間就係我嚟緊4晚入住嘅酒店,Cae Villa Hua Hin...

住完呢幾晚之後對佢嘅評分其實唔算高,5分滿分嘅話我本身最多都係俾3.5分... 因為裡面嘅設施算係舊啲,加上超多蚊... 不過最後總結我都會俾4.5分,因為前台小姐姐嘅服務同笑容超一流,我好 buy,呢一分係俾佢嘅...

回覆 引用 TOP

喺酒店抖夠,執一執自己嘢之後,就出去搵食,不過都已經係7點幾8點嘅事... 原來夜晚嘅華欣都好熱鬧下... 呢間 Friendly Kitchen Thai Food 就喺我酒店附近,我點咗冬陰功,炒通菜,炸蝦餅,蟹奄列,雞肉炒意粉,新鮮椰青... 個湯同菜係正常嘢,炸蝦餅 ok 唔錯,炒意粉就濕咗少少... 個蟹奄列就令我有啲失望,冇蟹咪,蛋太厚(個人認為)...  不過冇相干,肚餓起上嚟乜都同佢清哂,隔離枱嘅外國人睇到我咁食法都呆咗...

回覆 引用 TOP

第2日,一覺醒來已經10點幾,嗱嗱聲梳洗完即刻就跑去搵食... 因為我都算係一個咖啡愛好者,所以早餐多數都會去搵 cafe,試下人哋嘅咖啡... 呢間 Bliss cafe & restaurant 離開酒店大約10分鐘路程,入面好光猛,令人覺得好醒神... 我點咗杯 eggs benedict,peach pancake... 杯咖啡不過不失,班尼迪蛋同 pancake 都唔錯... 飽哂...

食完行返酒店先發現,原來喺馬路中間有條路軌,而路軌2邊都係民居同小店,當有火車經過之前就會落閘... 呢啲場境喺香港係冇可能有得體會...

回覆 引用 TOP

原本諗住食完個早餐返酒店 hea 一陣出去按腳,點知一個唔覺意又瞓咗4個鐘... 因為想去按腳嘅地方算遠,所以叫小姐姐幫忙 call “督督”,100thb,俾人賺下都要喇...

修腳超細心(因為我嗰對係天殘腳),按腳超到位,爽呀... 而且佢仲收平咗我...  Foot Spa 本身應該係1個鐘/500thb,但係當搞掂哂之後都已經超哂時,仲只不過係收我250thb...   我跟手諗都唔諗就放低150thb俾佢哋做貼士... 我臨走前個老闆娘仲叫我搵日再去一去佢度,睇下修完腳之後對腳個情況,超有心呀... 抵讚...

回覆 引用 TOP

按完腳就要食好西... 因為華欣海灘就喺附近,所以好多臨海嘅餐廳... 近近哋就去咗呢間 Sea Side Restaurant Hua Hin... 點咗個豆腐湯,新鮮椰青,蟹多士,蒜蓉牛油龍蝦600g(因為得返呢個重量)... 個湯好清甜,啱我口味...龍蝦肉超彈牙,正... 個蟹多士完全係喜出望外,超好味... 蟹肉餡料好厚身,法式多士夠脆口,絕呀... 成個旅程最貴係呢餐,不過個人認為值呀...

回覆 引用 TOP

放假就係可以任性,早瞓晏起... 瞓到成點幾先起身,又係去搵食嘅時候... 呢間 Dom's Kitchen Restaurant,應該係老闆兼廚房,而且應該係意大利人... 我好少飲凍咖啡,不過嗰段時間好熱,所以叫咗杯凍 cappuccino,超香咖啡味,少少甜... 個煙三文魚油醋沙律係超水準,正宗意大利做法,超好味,令人好開胃... 個菠蘿汁雞胸飯都唔錯,2大件雞胸,熟得啱啱好,正...

食飽出發去按摩前,走去華欣海灘散下步先... 好舒服嘅海灘,主要都係外國人... 雖然好熱,不過有海風吹埋嚟就好舒服...

附件

1581156411432.jpg(672.54 KB)

2020-2-8 06:06 PM

1581156411563.jpg(664.59 KB)

1581156411672.jpg(896.31 KB)

1581156411794.jpg(867.51 KB)

1581156411919.jpg(585.46 KB)

1581156412031.jpg(667.67 KB)

1581156412140.jpg(658.37 KB)

1581156412253.jpg(712.71 KB)

1581156412357.jpg(899.52 KB)

1581156412482.jpg(921.78 KB)

回覆 引用 TOP

喺海灘散完步,個早餐+午餐落哂格,就行去按摩... 呢間 Maya 都 ok 乾淨,收費就見仁見智喇,不過都按得唔錯...

按完就慢慢行返酒店休息一下,準備夜晚出動...

回覆 引用 TOP

喺酒店休息完,又叫小姐姐幫我 call “督督”,出發去出名嘅華欣夜市... 等緊車嘅同時,酒店隻貓咪走出嚟討摸摸,好可愛...

5分鐘車程,話咁快就到咗華欣夜市... 超多人,超熱鬧,超多嘢食...

回覆 引用 TOP

搵食... 隨便搵咗間食店,Hua Hin Seafood,不過我覺得我隨便過龍... 揀咗3隻大蝦(100thb/1隻),蒸扇貝(定價),魷魚炒飯同豆腐湯... 蝦係最好嘅,肉質夠彈牙又大隻... 扇貝係平啫,但係又細又蒸得唔入味... 個炒飯好濕,個湯好喊...

食完個唔合格嘅晚餐,唯有去食返個超得嘅甜品彌補返... 我只可以講,去華欣,呢間 The Chocolate Factory 應該係要必到... 我點咗個 Double Chocolate 熱飲同心太軟配咖啡雪糕... 講真,真係超讚,無得彈... 我都唔識點去形容...  總之值得一去再去...  

我到依家望返啲相都好回味...

回覆 引用 TOP

食得好嘢太多,第4日早餐就簡單啲,走咗起附近連鎖咖啡店,食件 cake 就算... 食完返酒店補眠,再出發去第一次修腳嗰間按摩店按摩...

本身做全身推油,點知變咗打泰拳咁... 拳,肘,膝都用齊,推完個油成個人散哂,所以要即刻去 Dar Restaurant 補充返體力... 炒河粉,春卷,豆腐湯,唔錯唔錯...

回覆 引用 TOP

去到整個旅程嘅最後一晚,行咗去一間離酒店遠少少嘅泰國餐館,簡簡單單享用喺華欣最後一餐晚餐...

原來越簡單嘅,就越有水準... 唔錯...

食完行返酒店,咁啱火車經過,就同佢近距離接觸一下...

返到酒店等攞鎖匙,先發現酒店原來有雪糕買... 我呢幾日錯過咗好多杯呀...   唯有淨係試下榴槤味喇... 超香榴槤味,雪糕夠滑... 正呀...

回覆 引用 TOP

嚟到喺華欣嘅最後一個朝早,當然就要試下酒店嘅點餐... 豬肉粥,豆漿+油炸鬼,全部加埋都只係150thb,抵呀,而且味道都唔錯...  

食完就乖乖 check out 等車嚟接我...

歡樂嘅時光永遠都係過得特別快,又係時候講 bye bye...

回覆 引用 TOP

喺坐車去機場嘅途中發生咗一段小插曲... 去到中途遇到 road block,警察叔叔查完司機同 check 完架車之後,好有禮貌咁問我“你喺邊度嚟㗎,依家去邊呀...”,跟手拍一拍佢自己個槍袋,然後問我“你有冇帶槍呀” ...  我當時呆咗一呆,心諗“警察叔叔,你傻的嗎...”    咁我當然冇呢啲嘢喇,答完話之後就放行...

回覆 引用 TOP

雖然小弟之前一路有分享,不過自己都覺得好亂,所以喺呢度重新整理一次,再分享比大家... 多謝各位瀏覽欣賞...

回覆 引用 TOP

主題標籤 #機場 #華欣
提示:支持鍵盤翻頁左 右