• 瀏覽: 8,897
  • 回覆: 84
  • 追帖: 11
今次既新春日本東北之旅 又係帶住阿母出發 年廿五出發 玩到年初二返港 因為旅行時想完全放鬆心情relax 所以當時無即時分享 加上回港後工作又忙 就趁哩2日假期同大家分享下旅程點滴

而今個trip重點係浸温泉 因為阿母好享受日本嘅温泉旅館一泊二食 所以就住咗三晚唔同地方嘅温泉旅館 而哩個遊記都係會重點介紹返我住過嘅酒店 至於仙台 山形嘅景點 就留待日本版嘅其他師兄師姐分享比大家 哈哈

今次坐OZ 韓亞經仁川轉機去仙台 價錢真係平到一個點 連稅$1450 當時一見個promo 就即刻決定買機票 早上5點幾到埗仁川機場 再轉9點多嘅機去仙台 中間等待時間唔算太長 我地食咗個韓式牛肉湯 再睇下化𤕸品就準備登機

班機原定11:40到達仙台機場 但係早咗20分鐘 11:20就已到達 因為我地第一日就會去山形 而我搵資料既時候 見到有仙台機場直去山形駅嘅巴士 但係班次唔多 12:00就有一班  又加上過關連拎行李20分鐘就搞掂 所以就幸運地搭到哩班車 車費¥1600 我地係落車時比現金

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
仙台去山形搭巴土又密又快,平、快通JR。
市中心每小時一班

引用:
原帖由 onepunchman101 於 2020-2-8 07:46 PM 發表

仙台去山形搭巴土又密又快,平、快通JR。
市中心每小時一班
係呀好方便 我從山形回仙台都係搭巴士

師兄快D更新啦
我好喜歡睇同住一泊二食温泉酒店

大概一小時嘅車程就由仙台機場到咗山形駅
今次選擇咗西口華盛頓酒店 因為JR山形駅就有連接橋可以直達 就算大雪都好方便

山形西口華盛頓酒店嘅check in lobby位於哩幢叫Kajo Central建築物嘅24樓 我無記錯嘅19-23係酒店樓層 而特別嘅係 24樓有個展望台 係開放比大眾市民都可以上嚟休憩嘅

又係一粒雪都冇
東北 我都plan緊再去

北海道,沙巴,華欣,東京,冰島挪威,台中
首爾,關西,九州,波蘭,金邊
北海道,山陰.陽,山口,鹿兒島,靜岡
華欣,東北,北海道,群馬,北海道,台東
丹麥瑞典,三重,四國,芭堤雅,胡志明
台北,北陸,西班牙

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 BlackAjah 於 2020-2-8 08:32 PM 發表

師兄快D更新啦
我好喜歡睇同住一泊二食温泉酒店
麻煩耐心等等 更新可能會比較慢 因為要放假或臨瞓前嘅時間

回覆 引用 TOP

東北油雞,支持支持

回覆 引用 TOP

放低咗行李 查好時間 就去到山形駅坐jr去天童南駅嘅Aeon mall  車程大概20分鐘 車費¥240 因為先前上網揾資料嘅時候見有台灣blogger提及過天童南駅係一個無閘機嘅小站 所以我為免麻煩 就直接買車票

出站後就已經可以望到Aeon mall  幾分鐘就可以行到過去 第一時間去揾食先
因為阿母鍾意食蔬菜又愛shabu shabu 所以就揀咗哩間啦 lunch又特別抵食 我揀咗牛肉2皿+野菜放題¥940 阿母揀豚肉2皿+野菜放題¥790
每人再加¥300無限飲料bar

日本哩期真係好hit 珍珠奶茶 週圍都見到佢嘅蹤影 哩度仲可以自己調製返杯
珍珠+茶+奶 咁就成為一杯奶珠奶茶啦 哈哈
味道就一般啦 都係貪得意姐
最後加埋個diy waffle 同軟雪糕 食飽就有力氣去血拼啦 因為好多shop都sale嘛

支持

回覆 引用 TOP

唔經唔覺已經血拼咗幾個鐘 好多我鍾意嘅日本女裝牌子 哩度都揾到 有啲仲減到3折 都算收獲滿滿

又到咗晚飯時間 因為我中午果時就已經睇中哩間牛排想食 但阿母又話想食菜 所以就放棄咗
咁晚餐我就再提議下 點知阿母話唔想食大舊肉
佢話可以自己去食拉麵喎 你想食就去食啦
咁最後 我就自己去鋸扒咯

我揀咗200g ¥1460嘅肉眼 order咗medium rare
基本配菜有栗米 牛排夠厚身有肉汁 但邊位略為有點過熟 但食完都有滿足嘅感覺嘅

食飽左就去Aeon 超市行吓消化下先
順便買啲水果返酒店食
最近出咗草莓味可口可樂 我都買咗支 我覺得桃味好飲啲 但唔係伏野 都好味嘅 哈哈
其實都已經好飽 但見到盒半額嘅壽司 ¥390咁平唔係唔買呀
Check好咗返山形嘅Jr時間 就行去天童南駅等車lu

回覆 引用 TOP

請問師姐, 韓亞經仁川轉機去仙台, 是否直接在禁區轉機? 使唔使出移民局? 謝謝

引用:
原帖由 samlee3 於 2020-2-9 08:45 AM 發表

請問師姐, 韓亞經仁川轉機去仙台, 是否直接在禁區轉機? 使唔使出移民局? 謝謝
直接在禁區內轉機 不用入境的

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 habi0702 於 2020-2-8 08:23 PM 發表

係呀好方便 我從山形回仙台都係搭巴士
請問樓主上車付錢或者是在售票處買票?

謝謝師姐.

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]