• 瀏覽: 3,706
  • 回覆: 31
  • 追帖: 1
如題(例如學費資助)

熱賣及精選
引用:
原帖由 promote18 於 2020-2-9 01:41 AM 發表

如題(例如學費資助)
基本上,除非你父母在英國住緊,否則你本英國護照係任何版本都無用! 海外生學費。

引用:
原帖由 IWC-Rolex 於 2020-2-9 02:33 AM 發表

基本上,除非你父母在英國住緊,否則你本英國護照係任何版本都無用! 海外生學費。
有咩福利? 好似有居留權同埋可以在英工作

引用:
原帖由 promote18 於 2020-2-9 08:20 AM 發表

有咩福利? 好似有居留權同埋可以在英工作
福利?!?!?
名校畢咗業,成功好,誰都可以在英工作!完全唔見難度有幾高。
有居留就方便唔想幫你申請簽証既中小公司請你,或無人請留低排救濟消磨人生!
另外,BNO係無BC呢樣嘢,两本護照個面唔同樣,盲都睇到咁濟!

引用:
原帖由 IWC-Rolex 於 2020-2-9 09:07 AM 發表

福利?!?!?
名校畢咗業,成功好,誰都可以在英工作!完全唔見難度有幾高。
有居留就方便唔想幫你申請簽証既中小公司請你,或無人請留低排救濟消磨人生!
另外,BNO係無BC呢樣嘢,两本護照個面唔同樣,盲都睇到咁濟! ...
國藉上寫BC

引用:
原帖由 promote18 於 2020-2-9 11:48 AM 發表

國藉上寫BC
護照面有EU先係英國本土BC,BNO係冇EU的。一望封面就知!

引用:
原帖由 promote18 於 2020-2-9 11:48 AM 發表

國藉上寫BC
咁你係Britsh Citizen
唔係British National (Overseas)
除非Passport Office在你申請時整錯

大學讀書以當地local計,一般係外地生一半學費左右

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 IWC-Rolex 於 2020-2-9 12:09 PM 發表

護照面有EU先係英國本土BC,BNO係冇EU的。一望封面就知!
EU 係咪最頂個EUROPEAN UNION, 我有

英國脫歐仲有甚麼福利?

最重要如果我有特區護照,仲可以續領BNO嗎?🙏

引用:
原帖由 IWC-Rolex 於 2020-2-9 12:09 發表

已脫欧, 新版无

My name is Pong, James Pong.
引用:
原帖由 promote18 於 2020-2-9 12:56 PM 發表

EU 係咪最頂個EUROPEAN UNION, 我有

英國脫歐仲有甚麼福利?

最重要如果我有特區護照,仲可以續領BNO嗎?🙏
可同時持有特區護照和BNO

引用:
原帖由 黑草羊 於 2020-2-9 05:31 PM 發表

可同時持有特區護照和BNO
sorry, 如果是有特區護照,可以續領時英國公民護照嗎?原來那本不是bno

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 JamesPong_007 於 2020-2-9 03:11 PM 發表

已脫欧, 新版无
未出,仲話要等存貨用完先有新版!新版藍色。

回覆 引用 TOP

反正要交本地學費,居留BC只係其中一個條件,亦非必然。
必然需要的,並非BC,而係你入大學前父母要在英國居留了幾多年,三年定五年忘記了。記住,並非你住了多久,係你父母在你入學之前要長期在英居留。

之前這裡有位網友,Value-investor未全家BC,佢公子一樣全程overseas fee.

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]