• 瀏覽: 10,400
  • 回覆: 69
  • 追帖: 4
其實影片既部份內容我係有保留 , 好似 "過渡人種" 我就唔係好受 ,
尤其東非人種明明更大程度係混血人種 , 而非所謂既 "過渡人種" ...

不過 , 佢提出白人有兩種既概念 , 我又覺得幾合理 ...
講真 , 我成日覺得單從外貌既話 , 係好難分別出日耳曼人  斯拉夫人
甚至係凱爾特人同烏拉爾人 ;

相反 , 其實有時拉丁人留鬚留濃密一點  再包埋個頭巾 ,
其實都幾似阿拉伯人 ... 香港人甚至連白印度人同阿拉伯人都唔識分
(話識果D其實都可能分錯)

大家同唔同意呢種兩分 , 尤其係拉丁人  阿拉伯人同屬一種既分法???

https://www.youtube.com/watch?v=MLiMlKXUipE進入香討影片區

熱賣及精選
在你讀過遺傳學後,你就不會再有這些疑問。不要看網上那些視頻,没有養分。

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2020-2-9 10:35 PM 發表

在你讀過遺傳學後,你就不會再有這些疑問。不要看網上那些視頻,没有養分。
我至少分得出32種不同的所謂「白種人」,中國人也曾被叫作「白人」。你還有很多要學。

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2020-2-9 10:41 PM 發表

我至少分得出32種不同的所謂「白種人」,中國人也曾被叫作「白人」。你還有很多要學。
就是說 , 陳兄基本上不同意黑  白  黃的人種分類法???
(沒其他意思 , 只想了解清楚陳兄立場)

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2020-2-9 10:41 PM 發表

咁你講下有邊32種白人囉,
請quote學術論文吾好引用天涯嗰d膠文

引用:
原帖由 代北集團 於 2020-2-9 09:24 AM 發表

其實影片既部份內容我係有保留 , 好似 "過渡人種" 我就唔係好受 ,
尤其東非人種明明更大程度係混血人種 , 而非所謂既 "過渡人種" ...

不過 , 佢提出白人有兩種既概念 , 我又覺得幾合理 ...
講真 , 我成日覺得單從外貌既話 , 係好難分別出日耳曼人  斯拉夫人
甚至係凱爾特人同烏拉爾人 ;

相反 , 其實有時拉丁人留鬚留濃密一點  再包埋個頭巾 ,
其實都 ...
東非指埃塞俄比亞?

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2020-2-9 10:35 PM 發表

有邊個遺傳學家會將黃種人列為白人咁on9?

引用:
原帖由 復活高貝利 於 2020-2-10 01:52 PM 發表

咁你講下有邊32種白人囉,
請quote學術論文吾好引用天涯嗰d膠文
天涯喺咩?完全無睇過。

剪掉周邊的枝葉,才能讓美麗的玫瑰開得更茂盛

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 復活高貝利 於 2020-2-10 01:56 PM 發表

有邊個遺傳學家會將黃種人列為白人咁on9?
你露底了。首先,遺傳學家喺唔會用「黃種人」、「白種人」這些字眼的。

讀多啲書啦小朋友。真相喺唔會因為你的執着而妥協的。

有班東南亞種好希望將中國人打種成黃種人,好讓他們那些棕色人種好過些。正如美國黑鬼要將白人打成有黑人血统的拉丁人。

這完全是政治操作,與遺傳學無關。

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2020-2-10 04:29 PM 發表

你露底了。首先,遺傳學家喺唔會用「黃種人」、「白種人」這些字眼的。
不過佢地會用高加索人種,蒙古人種,
你仲未講有咩遺傳學家連咁基本嘅嘢都搞錯,請開名

引用:
原帖由 復活高貝利 於 2020-2-10 05:28 PM 發表

不過佢地會用高加索人種,蒙古人種,
你仲未講有咩遺傳學家連咁基本嘅嘢都搞錯,請開名
佢地亦唔會用「高加索人種」、或「蒙古人種」。你連遺傳學係咩都未搞清楚,真正的知識應該可以令你有能力重塑世界,而不是只給你用來擲人。

另外你要明白呢啲唔喺咩「基本嘢」,中國人是白人還是黄種人不是自證自明的,是需要被人加以證明的,而你沒有提出任何證明。仲有我從來沒有明示或喑示有「遺傳學家」講「中國人喺白人」,那個人可以是政客、也可以是歷史上的旅行家或傳教士。你只是一廂情願以為我是在説「遺傳學家」,所以這不會構成對我的有效指控。

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2020-2-10 04:42 PM 發表

有班東南亞種好希望將中國人打種成黃種人,好讓他們那些棕色人種好過些。正如美國黑鬼要將白人打成有黑人血统的拉丁人。

這完全是政治操作,與遺傳學無關。 ...
有邊個遺傳學家咁講先?開名啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2020-2-10 06:04 PM 發表

佢地亦唔會用「高加索人種」、或「蒙古人種」。你連遺傳學係咩都未搞清楚,真正的知識應該可以令你有能力重塑世界,而不是只給你用來擲人。

另外你要明白呢啲唔喺咩「基本嘢」,中國人是白人還是黄種人不是自證自明的,是需要被人加以證明的,而你沒有提出任何證明。仲有我從來沒有明示或喑示有「遺傳學家」講「中國人喺白人」,那個人可以是政客、也可以是歷史上的旅行家或傳教士。你只是一廂 ...
ANTHROPOGENETICS AND DNA GENEALOGY OF CAUCASUS POPULATIONS IN VIEW OF EUROPEOIDS ORIGIN
https://www.elibrary.ru/item.asp?id=25261201

點解我求其search 都傳到遺學家會高加索人種呢個term?
吾好鳩嗡,有邊個遺傳學家支持你嘅理論?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]