• 瀏覽: 2,470
  • 回覆: 18
  • 追帖: 1
主題已被刪除

熱賣及精選
文職咁多人爭, 都係轉行好過. 唔好寄望咁多.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 第三人稱的自己 於 2020-2-11 12:50 PM 發表

搵緊文職嘅,有冇收到call叫你地interview?

申:sent over 100份CV了,只得一個電話打黎約interview
有, 外國公司手機打來叫我INTERVIEW,誇國企業

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 第三人稱的自己 於 2020-2-11 12:50 PM 發表

申:sent over 100份CV了,只得一個電話打黎約interview
我都係文職,
21/1 sent CV, 30/1 打嚟叫in, 5/2 interview 完,
到依家都冇消息 second-in, 應唔得了...
分分鐘依家敢既環境, 唔要呢個headcount 都唔奇....

引用:

因為你冇做一件事, 試下 email subject 打(緊急必需睇)...包你成功率大增 50%~

回覆 引用 TOP

好多文職都放無薪假中,返工搭車勁少人,仲靜過sars

引用:
原帖由 家無心 於 2020-2-11 07:01 PM 發表

我都係文職,
21/1 sent CV, 30/1 打嚟叫in, 5/2 interview 完,
到依家都冇消息 second-in, 應唔得了...
分分鐘依家敢既環境, 唔要呢個headcount 都唔奇....
又唔一定做死文職,可以轉做其他行業?

文員定文職呀。。。。 任何office工都係文職嚟喎

回覆 引用 TOP

所有文職(不限於文員)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 RReenn 於 2020-2-11 11:01 PM 發表

好多文職都放無薪假中,返工搭車勁少人,仲靜過sars
咁大鑊?乜香港咁多公司會咁好,咁多都俾Home Office架咩?咁呢期sent出嘅CV咪嘥氣?

引用:

其實市面很多HR扮做野,收資料,石沉大海很正常

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 第三人稱的自己 於 2020-2-11 12:50 發表

SAME SAME

Thomas Alva EDISON,
An American great entrepreneur ,  died 1931

回覆 引用 TOP

世界末日咁樣,間間打嚟話home office 緊,用VC 見,用VC 見真係好求其,不如就咁睇resume 決定好過,VC 見仲要係大家係屋企,又跳又疾,講Q 咩

Thomas Alva EDISON,
An American great entrepreneur ,  died 1931

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 arching124 於 2020-2-11 11:23 PM 發表

又唔一定做死文職,可以轉做其他行業?
早晨各位

我年紀也唔細了, 中年人事, 難轉行, 唯有都係努力send CV 囉...

回覆 引用 TOP

0見工

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]