• 瀏覽: 5,258
  • 回覆: 33
  • 追帖: 1
事原係尋日發現沖涼煤氣爐滴水 已經開唔到 已call煤氣公司今日黎睇 尋晚發現滴既水好多原來係煤氣爐上面個排污渠滴水 都已經搵埋房署 今日煤氣公司黎睇話最壞打算係買過一部新既 我想問呢個損失係咪要自己負責?

熱賣及精選
引用:
原帖由 silvia2006 於 2020-2-12 12:00 AM 發表

事原係尋日發現沖涼煤氣爐滴水 已經開唔到 已call煤氣公司今日黎睇 尋晚發現滴既水好多原來係煤氣爐上面個排污渠滴水 都已經搵埋房署 今日煤氣公司黎睇話最壞打算係買過一部新既 我想問呢個損失係咪要自己負責? ...
有買家居保都有墊底費……同樓上傾掂數佢

引用:
原帖由 sohotabc 於 2020-2-12 12:28 AM 發表

有買家居保都有墊底費……同樓上傾掂數佢
但我係公屋 搵樓上定係搵房署架?

引用:
原帖由 silvia2006 於 2020-2-12 12:39 AM 發表

除非有人改裝過, 否則漏水應該搵房署

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 silvia2006 於 2020-2-12 12:39 AM 發表

同房署講要樓上賠償先,不能咁快自己出面,唔得就寫封信放入樓上信箱要明要佢賠償唔係就入小額錢債去追討……通常凶下人先見步行步你要保留証據最好係房署出嘅信

引用:
原帖由 silvia2006 於 2020-2-12 12:00 AM 發表

事原係尋日發現沖涼煤氣爐滴水 已經開唔到 已call煤氣公司今日黎睇 尋晚發現滴既水好多原來係煤氣爐上面個排污渠滴水 都已經搵埋房署 今日煤氣公司黎睇話最壞打算係買過一部新既 我想問呢個損失係咪要自己負責? ...
公屋業主是房署, 住戶是租客
維修責任是屬於業主, 除非涉及租客自行改裝

其實可以掉轉來諗, 如果你在下層天花條U管滴水, 滴到下層個爐壞左要換, 叫你賠償, 你肯唔肯?

香港政局特色:一班賤人暗助一班癲人去煽動一班傻人出手做蠢事。賤人永遠坐在上游,唔使上身。
可以試下叫房署賠,唔好搵主任傾,搵經理傾,如果有得賠,快則一年,慢則2—一3年可以賠

邊個賠都好,幾時都係先搵房署投訴左先,交返個波等佢哋搞,直接揾樓上,睬你都傻

回覆 引用 TOP

借題問一下, 如果件事發生係居屋?
當初裝修時同樓下講要換, 但係樓下唔比師父換
咁如果出事點算?

引用:
原帖由 fanculo 於 2020-2-12 04:25 PM 發表

借題問一下, 如果件事發生係居屋?
當初裝修時同樓下講要換, 但係樓下唔比師父換
咁如果出事點算?
你記得邊個成員同你講話唔俾入去換嘅,就提返佢唔好失憶
又或者你肯就落去問多一次
不過……今次記住帶定錄音筆

回覆 引用 TOP

煤氣爐十號風球橫風橫雨都用得, 
竟然俾樓上滴水入到爐而損壞,
我認為樓主應該追究邊間公司裝爐才對.
裝爐都可以樓上滴水入到爐內, 平時用爐時啲廢氣好大機會都入到爐而滲入浴室.
樓主一家快去照肺吧.

回覆 引用 TOP

係咪叫房署寫份證明點解會滴水 然後再叫小額錢債追討 今日問過房署主任佢答覆係自然損耗引致既佢地唔負責

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 catcloud 於 2020-2-12 02:25 PM 發表

可以試下叫房署賠,唔好搵主任傾,搵經理傾,如果有得賠,快則一年,慢則2—一3年可以賠
主任話唔關佢地事 我個熱水煤氣爐未供完架 未到三年 我想問係咪直接搵經理傾

引用:
原帖由 silvia2006 於 2020-2-12 06:39 PM 發表

主任話唔關佢地事 我個熱水煤氣爐未供完架 未到三年 我想問係咪直接搵經理傾
係!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sohotabc 於 2020-2-12 09:56 AM 發表

同房署講要樓上賠償先,不能咁快自己出面,唔得就寫封信放入樓上信箱要明要佢賠償唔係就入小額錢債去追討……通常凶下人先見步行步你要保留証據最好係房署出嘅信 ...
如果上面是租客,就要找業主。即係房署。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]