• 瀏覽: 5,526
  • 回覆: 40
首先聲明在先 , 小弟之前都聽過 "第0步" 呢個概念 , 但按我理解 ,
係第0步先落地後再觸球 , 咁先係第0步 ...
就以個人而言 , 我係第0步落地之前 , 手己經會準備觸球(即係好貼個波)
係第0步落地半秒內/甚至係同時 , 先至捉實個波上籃
(但果時打街場 , 己經成日比人叫FOUL)

又以沾屎.哈登為例 , 佢合法既STEP BACK其實CROSS左一下之後 ,
手仲未觸球就踏出第0步 , 係向後彈果半秒/同時先觸球收波
(不過以小弟研究 , 沾屎.哈登其實都有4成以上係觸左球後先第0步 ...)

但下面條友 , 係擺明觸球之後走三步 ... 佢話只要將第1步UP成第0步 ,
咁就唔算走步喎 , 真係吹拎脹 !!!
0:45-1:10
https://www.youtube.com/watch?v=itfctYmtdFI&t=138s

之後果D咩唔收球就可以走足4步 , 我真係笑都晒9氣 !!!進入香討影片區

熱賣及精選
引用:
原帖由 代北集團 於 2020-2-13 09:01 AM 發表

首先聲明在先 , 小弟之前都聽過 "第0步" 呢個概念 , 但按我理解 ,
係第0步先落地後再觸球 , 咁先係第0步 ...
就以個人而言 , 我係第0步落地之前 , 手己經會準備觸球(即係好貼個波)
係第0步落地半秒內/甚至係同時 , 先至捉實個波上籃
(但果時打街場 , 己經成日比人叫FOUL)

又以沾屎.哈登為例 , 佢合法既STEP BACK其實CROSS左一下之後 ,
手 ...
nba先當0步好似

講咁多,
由你隻/雙手捉實個波開始數2步半咪係囉

Taking one step back n release  is a Stepback Jumper. Taking more than three steps in the opposite direction facing is travelling. The refs dont call it in the NBA doesn't mean they arent violation. The current NBA refs are trash n just to YouTube n u ll see the worse none calls. Shit is appalling.

引用:
原帖由 wing2210 於 2020-2-13 11:03 AM 發表

nba先當0步好似
唔係NBA當係0步 , 係D球證通常唔Q吹 ...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wing2210 於 2020-2-13 11:03 AM 發表

nba先當0步好似
比賽流程順暢就唔吹,而唔係咩野第0步
所以因為觀眾鐘意,
某人可以走8步,某人可以跳4步

引用:
原帖由 zzza 於 2020-2-13 03:18 PM 發表

所以因為觀眾鐘意,
講真 , NBA低收視真係自己做成 ...
天龍8步又得  DOUBLE-STEP-BACK又得 , 仲有咩公平性可言???

天龍8步都係一次半次 , 但沾屎.哈登既STEP-BACK佔出手比例極高
其中又有4成以上係TRAVEL !!! 真係吹拎脹 ...

說到底,有咁既情況發生,係因為而家班波基本功根本唔掂。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 zzza 於 2020-2-13 03:18 PM 發表

所以因為觀眾鐘意,
唔係比賽流程順暢就唔吹、係睇你名氣有幾大先唔吹
早幾日睇咗場...唔記得邊隊對邊隊,一節吹咗兩個走步
而我睇呢係可吹可唔吹、不過正正就係二打六、所以食咗個to

引用:
原帖由 噹勞得 於 2020-2-13 07:18 PM 發表

而我睇呢係可吹可唔吹、不過正正就係二打六、所以食咗個to ...
唉 , NBA E+真係越來越嘔心 ...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 代北集團 於 2020-2-13 05:37 PM 發表

講真 , NBA低收視真係自己做成 ...
天龍8步又得  DOUBLE-STEP-BACK又得 , 仲有咩公平性可言???

天龍8步都係一次半次 , 但沾屎.哈登既STEP-BACK佔出手比例極高
其中又有4成以上係TRAVEL !!! 真係吹拎脹 ... ...
其實巨星一向可以走多2-3步, 普通 NBA球員可以走多1-1.5步系冇問題~
如果下下走多1步就話吹罰, 甘一場比賽會打幾粒鐘~
基本上占士, 從來真系冇走過步~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 噹勞得 於 2020-2-13 07:18 PM 發表

而我睇呢係可吹可唔吹、不過正正就係二打六、所以食咗個to ...
有d 2打6走4,5步先入樽而無吹
下次你睇下d反擊快攻
未必係絕對明星雞

回覆 引用 TOP

引用:

所以因為觀眾鐘意,
講真 , 小弟開呢個POST , 除左想講下點為之走步  NBA情況 ,
其實仲想大家恥笑一下 , 片中教波條傻仔 ... 不過大家好似完全忽略左佢 !!!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lprs265 於 2020-2-13 12:17 PM 發表

Taking one step back n release  is a Stepback Jumper. Taking more than three steps in the opposite direction facing is travelling. The refs dont call it in the NBA doesn't mean they arent violation. T ...
I agree.  NBA has already been horrible.  Now is crap!!

引用:
原帖由 chanrichard 於 2020-2-14 09:24 AM 發表

I agree.  NBA has already been horrible.  Now is crap!!
無錯 !!!
其實就係因為NBA球證果D搞笑既標準 , 我己經唔只一次係D YOUTUBER度睇到
"E+/NBA標準 , 接球後既第一步係第0步" 呢D笑話 !!!
UP呢D野果D故之然係傻仔拉 , 但係又衰在佢地套落NBA度又真係好似講得岩喎 ...

唔好話我話 , NBA再咁搞落去 , 我唸10年後打街場 , 一定大把人走3-4步,
你去FOUL佢  佢仲會大聲過你咁講 : "E+係咁打波架 , 唔識就收聲拉阿伯 !!!"

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]