• 瀏覽: 3,106
  • 回覆: 25
  • 追帖: 2
請問安裝家用鋁質假天花,安裝時候牆身需要鑽牆嗎?Thz!

附件

IMG-20200213-WA0000.jpg(36.86 KB)

2020-2-13 11:46 AM

熱賣及精選
引用:
原帖由 yeungmama111 於 2020-2-13 11:46 AM 發表

請問安裝家用鋁質假天花,安裝時候牆身需要鑽牆嗎?Thz!
可鑽可唔鑽,如果鑽牆就實淨D。

The Raymond Voice : 不要做會令自己後悔的事
通常師父是會鑽牆身

http://h50178.www5.hp.com/support/EM921PA/solve/112920.html?jumpid=reg_R1002_TWZH
http://h50178.www5.hp.com/support/D8150A/faqs/54626.html
師兄,想請教你多一樣,我用輕磚新造牆身裝修後三個月左右,新牆出現相片中裂痕,我上網睇到話可以刮咗裂痕位置貼纖維帶再放灰油油補救到,唔知呢個方法可唔可行?Thz!

附件

IMG-20200205-WA0000.jpg(45.4 KB)

2020-2-13 01:11 PM

裝修師傅無鑽孔,我見佢用銀色膠紙貼住固定鋁角

引用:
原帖由 yeungmama111 於 2020-2-13 01:14 PM 發表

釘胶都5打, 鋁片冇重量㗎

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yeungmama111 於 2020-2-13 01:14 PM 發表

我提意鑽孔收鏍絲,鲁較一勞永日,如果只用膠紙,只是為了方便快,但當膠紙失去作用時,你應會知個後果會是甚麽!我有朋友個厨房就是無鑽孔只用膠紙,有晚睡覺時,突然一响,走去厨房睇,個頂跌左落地。
如果面積大,應該還要在鋁片中位置加野固定。

好奇問,睇落去天花好似只係去到櫃頂邊,如果要在牆身鑽個窿夠唔夠位

需要鑽孔裝架,不過唔係要好多窿嘅。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yeungmama111 於 2020-2-13 01:11 PM 發表

師兄,想請教你多一樣,我用輕磚新造牆身裝修後三個月左右,新牆出現相片中裂痕,我上網睇到話可以刮咗裂痕位置貼纖維帶再放灰油油補救到,唔知呢個方法可唔可行?Thz! ...
得,但可以的話,過埋3月先攪啦

引用:

通常CF用銀色膠纸係定位,鋁角底應該落釘膠或震咗孔

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 THBY 於 2020-2-13 01:55 PM 發表

好奇問,睇落去天花好似只係去到櫃頂邊,如果要在牆身鑽個窿夠唔夠位
好多時(浪)入櫃頂2,3吋都Ok。
除非天花做先,吊櫃後裝

回覆 引用 TOP

裝修師傅下星期會上來幫我安裝幾個層架同做保養維修,到時打算叫佢幫手鑽返孔

回覆 引用 TOP

因為天氣乾燥問題?

正常做法係要睇牆身係咪野!如果係石屎、木板、都會鑽孔收鋁角!如果磚、雲石、玻璃、就會用釘膠加錫紙!兩者都係有一個重點!就係要加底膠!係鋁角底打上玻璃膠!咁做就十分穩固!這一點大部份師傅都忽略的

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]