• 瀏覽: 7,247
  • 回覆: 92
  • 追帖: 2
本主題由 miss5 於 2020-2-13 09:02 PM 移動
(真心想你地好!打左好多字,但希望你地睇哂!)

莎莎呢類售貨員,係社會最底層,
炒十萬個都係影響唔到經濟。

呢種工我細個都做過,
比人炒完第二日就搵到份類似既新工,
根本炒唔炒都一樣,
最近化妝品冇人買姐,咪變左日用品零售缺人囉。

而且呢類工種既人平時都係無聊轉一次工嫁啦,幾可長做嫁?

前線零售有兩類人:

後生果班~得閒辭職去旅行,去完再搵份新工,錢照樣拎哂去消費,洗完再搵

養家果班~化裝品冇人買,咁咪去惠康果類做囉,依家日用品零售缺人喎

失業率?根本底層同高層職位失業既概念都唔同。

最後!!!

其實有時唔係班硬好要硬好,因為十幾年黎佢地都係岩。
而淡友們,我明你地太過心急想上車,
忘記左做人要一步一步黎。

坦白講,講到口水都干
全球印鈔,貨幣貶值,係必然。
只係因為運動+肺炎抑壓左通脹半年有多,
唔好幻想唔會爆發,貨幣貶值速度係快同慢既分別。

內地資金最近又狂擁入黎,準備搶樓
到時又呻要比大陸人搶高樓價。

香港人口澎漲得咁勁,一日150個單程證你地幻想停左喇?黎緊私樓比例又少左,公屋又係新移民抽到。

其實講咁多都係為你地好,我一早上哂岸,其實冇必要哂口水。
但見到你地日日幻想有平樓買,日日幻想唔努力就上到車,有時睇見你地唔知嬲好定笑好。
我日日上黎反駁你地班後生仔,其實純粹係想你地腳踏實地,唔好再荒廢日子!

真心想上車就努力進修,努力工作!唔好上咁多香討沉迷係幻想世界,
因為沉迷網絡世界真係好浪費時間。
我都係後生搏到盡,今日先咁得閒咁享受。
相信阿叔,做人係要付出的!

以上都係真心說話,忠言逆耳,加油大家!

熱賣及精選
食蕉長期請人

引用:
原帖由 西北禪師 於 2020-2-13 07:02 PM 發表

食蕉長期請人
呢d工今日見聽日做嫁啦,根本流流轉轉。。

回覆 引用 TOP

希望大家可以追蹤我或者訂閱我個post,我會keep住比正能量你地!

引用:
原帖由 我沒有說謊 於 2020-2-13 07:01 PM 發表

呢種工我細個都做過,
根本炒唔炒都一樣,

前線零售有兩類人:

後生果班~得閒辭職去旅行,去完再搵份新工,錢照樣拎哂去消費,洗完再搵

養家果班~ ...
見到你又發噏風,我都好心痛,都怪我成日夠鐘又唔記得叫你.

洗碗都係長期請人

引用:
原帖由 我沒有說謊 於 2020-2-13 07:01 PM 發表

呢種工我細個都做過,
根本炒唔炒都一樣,

前線零售有兩類人:

養家果班~ ...
不過人各有志,做人唔一定要上車o既,同屋企人住/租私樓/住公屋都可以好好咖。

呢個係每一個香港人都應該要思考o既問題:

香港可以冇壹傳媒;
定係可以冇TVB?

(改編自電影"寒戰"對白)
引用:

呢種工我細個都做過,
根本炒唔炒都一樣,

前線零售有兩類人:

養家果班~ ...
咩叫內房債

【全球磚頭不值 轉買內房債】
事實上,他的投資目光早就放眼全球,曾在上海及日本買樓,先後擁逾10間本地及海外物業。惟他認為,目前未有一個國家的物業值得投資,所以近期集中投資內房債,明言並非看好內房企業,只要有信心其不倒閉。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20200213/mobile/bkn-20200213172055229-0213_00842_001.html

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Kai_Fong 於 2020-2-13 07:18 PM 發表

不過人各有志,做人唔一定要上車o既,同屋企人住/租私樓/住公屋都可以好好咖。
都岩,但呢區好多淡友都好執著,好想上車而又唔肯腳踏實地

引用:
原帖由 五毛尋回犬 於 2020-2-13 07:18 PM 發表

洗碗都係長期請人
其實洗碗人工仲高過莎莎

引用:

呢種工我細個都做過,
根本炒唔炒都一樣,

前線零售有兩類人:

養家果班~ ...
可能就快有好多新鮮人肉供應

開始數著妳我認識了多少個日子,卻忘了,我讓妳過了多少苦日子。

開始說著自己愛妳有多深愛妳有幾分,卻忽略了,曾經傷妳有多重。

開始看著恰如我給妳的承諾,一則則在眼前跳動著,其實,我狠狠記住,沒忘過。 我們還沒有開始,但是,妳早就已經給了我,滿滿的回憶。
引用:
原帖由 貓腩 於 2020-2-13 07:36 PM 發表

可能就快有好多新鮮人肉供應
心痛班年輕人

咁得閒打咁大篇文

引用:
原帖由 我沒有說謊 於 2020-2-13 07:38 PM 發表

心痛班年輕人
係依個時候,梗係揾人著數

開始數著妳我認識了多少個日子,卻忘了,我讓妳過了多少苦日子。

開始說著自己愛妳有多深愛妳有幾分,卻忽略了,曾經傷妳有多重。

開始看著恰如我給妳的承諾,一則則在眼前跳動著,其實,我狠狠記住,沒忘過。 我們還沒有開始,但是,妳早就已經給了我,滿滿的回憶。
引用:
原帖由 西北禪師 於 2020-2-13 07:02 PM 發表

食蕉長期請人
清潔工都請緊

回覆 引用 TOP

主題標籤 #香港
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]