• 瀏覽: 2,045
  • 回覆: 11
因為當日出車向仁孚買埋axa全保當中terms係靚過由自己搵axa
而家準備買第二年,如果搵返仁孚係咪正路都會繼續有靚terms?
如果冇,可能搵第二間

因為axa暫時未聯絡我,仁孚就已remind我就到期但就未有人跟進向我進一步講解terms,仲有個幾月到期

精選汽車
二手準備,自己搵定其他保險先

回覆 引用 TOP

揾第二間啦 平成皮野

回覆 引用 TOP

可以用aia, 网上可比较价钱。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 shum07 於 2020-2-13 07:20 PM 發表

因為當日出車向仁孚買埋axa全保當中terms係靚過由自己搵axa
而家準備買第二年,如果搵返仁孚係咪正路都會繼續有靚terms?
如果冇,可能搵第二間

因為axa暫時未聯絡我,仁孚就已remind我就到期但就未有人跟進向我進一步講解terms,仲有個幾月到期 ...
AXA在個人經驗下已經是很好的保險公司了,二部BENZ和一部Vellfire 都是用佢的全保。

引用:
原帖由 bbs16894168 於 2020-2-14 11:48 AM 發表

AXA在個人經驗下已經是很好的保險公司了,二部BENZ和一部Vellfire 都是用佢的全保。
留意AxA係少數冇寫投保額嘅公司,將來如果不幸要tot或者claim得大接近ncd protector個 頂時,係用當時嘅市價計,雖然tot嘅計法同其他公司一樣但係ncd protector就一日少過一日,唔係其他公司咁買時已經定左同埋唔會少咗

引用:
原帖由 dudehk 於 2020-2-14 01:40 PM 發表

留意AxA係少數冇寫投保額嘅公司,將來如果不幸要tot或者claim得大接近ncd protector個 頂時,係用當時嘅市價計,雖然tot嘅計法同其他公司一樣但係ncd protector就一日少過一日,唔係其他公司咁買時已經定左同埋唔會少咗 ...
唔好意思,小弟唔係好識,即係好定唔好?

引用:
原帖由 fatfat2222 於 2020-2-14 02:00 PM 發表

唔好意思,小弟唔係好識,即係好定唔好?
首先你要明白ncd Protector limit,係當你claim多過呢個額時,不論對錯,會扣你之前累積嘅NCD,通常一扣就30%起,60就變30 ,50變20,40或以下就冇晒變0(唔同公司有少許差異但都係咁上下),大部份公司通常係用保額嘅15%或幾萬銀(例如4萬)先到為準,例如買$300,000 ,15%就係$45,000,將來claim過40,000就扣(因為40,000到先),買嗰陣已經固定,保單期內最後嗰日都係咁計

AXA就算同樣300,000但佢唔會寫上去,車價日日折舊,去到保單尾就折得最多,得返20幾萬,例如得25萬,15%就3750O,咁你就比40000 既人早D被扣Ncd

我買嗰間就硬掘50,000唔使睇車價或投保額,就算錢7都可以有50,000咁大,至於好唔好咁你睇埋其他墊底同埋保費,又唔可以但只睇呢樣野

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 shum07 於 2020-2-13 07:20 PM 發表

如果冇,可能搵第二間

因為axa暫時未聯絡我,仁孚就已remind我就到期但就未有人跟進向我進一步講解terms,仲有個幾月到期 ...
我經驗用番同車行有聯繫既保險,有事方便D。上次比人撞,第曰去車行比佢睇,等佢預備,幾曰後保險既公証行睇完,車行就出到quotation,一兩曰保險就有開工紙比車行,冇坳價錢,中間我唔使點追保險。整果時拆開多左野整,車行只係call我通知,佢同保險自己傾好,整埋。

引用:
原帖由 ED1988 於 2020-2-14 03:14 PM 發表

我經驗用番同車行有聯繫既保險,有事方便D。上次比人撞,第曰去車行比佢睇,等佢預備,幾曰後保險既公証行睇完,車行就出到quotation,一兩曰保險就有開工紙比車行,冇坳價錢,中間我唔使點追保險。整果時拆開多左野整,車行只係call我通知,佢同保險自己傾好,整埋。 ...
同一件野,廠對有聯繫保險公司嘅價比其他保險公司平好多,大銀幕就係一個最好例子

引用:
原帖由 dudehk 於 2020-2-14 03:46 PM 發表

同一件野,廠對有聯繫保險公司嘅價比其他保險公司平好多,大銀幕就係一個最好例子
我上次車行好似比左個七定七五折。我囉車果時只係比墊底。

回覆 引用 TOP

梗係出去搵
一萬同五千既分別
利申
岩岩新車第二年,原保險保費報1皮
出面報4500左右
車價折讓價48萬

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]