• 瀏覽: 570
  • 回覆: 14
星島日報
2020年2月14日 上午9:17

TVB發盈警料去年虧損逾2億。資料圖片

【星島日報報道】受廣告業務急速下跌拖累,電視廣播(511)發盈警,料去年12月底止年度虧蝕,將較2018年的1.99億元虧蝕擴大。

電視廣播公告指,去年6月開始出現社會動盪,香港經濟及經營環境陷入逆境,加上全球市場存在不肯定因素,導致集團的廣告收入出現急速下跌,由於廣播分部開支大致上固定,有關收入下跌將對廣播分部業績造成顯著負面影響。

2018年年度,電視廣播錄1.99億虧蝕,公司料2019年虧蝕將超過2018年。電視廣播稱,該1.99億虧蝕,已扣除有關星美債券之減值支出╱虧損5億元。公司認為可收回餘下星美債券賬面值港幣3.3億元之可能性不大,同時武漢肺炎導致中國戲院暫停營運,對收回於星美債券的投資造成非常重大不利影響,因此董事局認為,可換股債券之公平價值將減至極低水平,並將於2019年年度錄得公平價值虧損。

https://hk.news.yahoo.com/%E5%BB%A3%E5%91%8A%E6%94%B6%E5%85%A5%E6%80%A5%E8%B7%8C-tvb%E7%99%BC%E7%9B%88%E8%AD%A6%E6%96%99%E5%8E%BB%E5%B9%B4%E8%99%A7%E6%90%8D%E9%80%BE%E5%85%A9%E5%84%84-011700656.html

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
【盈警】TVB盈警 料去年虧損逾1.99億:廣告收入急速下跌 徐敬:發盈警不驚訝
https://hk.finance.appledaily.com/finance/20200214/Q3W6YQFUEYG4F5GQ7RO4LRX4SI/

AAA電視廣播(TVB,511)被網民指新聞淪港府喉舌,廣告商受杯葛,紛紛割席,受廣告業務急速下跌拖累,電視廣播發盈警,料去年12月底止年度的虧蝕,將較2018年的1.99億元虧蝕擴大。

電視廣播公告指,去年6月開始出現社會動盪,香港經濟及經營環境陷入逆境,加上全球市場存在不肯定因素,導致集團的廣告收入出現急速下跌,由於廣播分部開支大致上固定,有關收入下跌將對廣播分部業績造成顯著負面影響。

於2018年年度,電視廣播錄1.99億虧蝕,公司料2019年虧蝕將超過2018年。電視廣播稱,該1.99億虧蝕,已扣除有關星美債券之減值支出/虧損5億元。公司認為可收回餘下星美債券賬面值港幣3.3億元之可能性不大,同時武漢肺炎導致中國戲院暫停營運,對收回於星美債券的投資造成非常重大不利影響,因此董事局認為,可換股債券之公平價值將減至極低水平,並將於2019年年度錄得公平價值虧損。

去年反修例風波爆發以來,電視廣播成網民抵制目標之一,有廣告業內人士指,現時很多公司都會留意網上及facebook群組的意見,有客戶收到投訴電話要求取消在TVB落廣告,令不少品牌因而打退堂鼓。據悉TVB今年農曆新年檔期廣告收費,被逼較去年減低一半吸客,惟仍有超過三成客戶轉向其他電視頻道,轉至在ViuTV、Now TV和香港開電視等電視頻道。

業內人士續指,TVB過去會按個別客戶上一個年度的廣告預算或承諾開支提供不同優惠,但普遍均會要求廣告客戶新一年加碼,因此較難評估TVB在過去半年的廣告價錢減幅,但在今年農曆新年黃金時段檔期,TVB向客戶提供減價優惠,實質上只需要繳付去年農曆新年的一半費用便可,他形容減幅誇張。

除了農曆新年廣告收費減低外,TVB還客戶罕有調低廣告承諾費用優惠。據知直至去年底,很多品牌仍有廣告餘額,即未用畢已承諾的廣告開支,但TVB商討時拒絕寬減,令一眾客戶不滿。業內人士指,以往TVB只會在新一年客戶增加廣告預算下才會提供折扣,但今年提出只要去年用上90%預算便可享有優惠,是2003年以來首次。

翻查過去一年電視廣播的年報及半年報告,TVB 2018全年及2019半年收入分別為44.77億元及19.65億元,當中廣告客戶收入佔比最多,分別為24.4億元及11.36億元,均佔逾半。而myTVSuper、Big Big Shop等收入佔比仍十分低,假如網民杯葛運動成功,將對收入造成龐大壓力。此外電視廣播流動性亦緊張,至去年6月底,電視廣播現金及現金等價物為6.83億元,按年大減43.5%,而因早前發債,最少仍有1.36億元利息需要兩年內支付。

此消彼長,電訊盈科(008)昨日公佈截至去年12月底止全年業績,媒體業務收益按年升1%至40.15億元,當中免費電視ViuTV收益按年升27%至2.59億元,帶動廣告收益按年升11%,全年EBITDA虧損由3.5億元收窄至2.73億元,每月活躍月戶達到4,140萬名,按年升35%,視象觀賞總次數57億次。

Now TV收益按年跌6%至26.85億元,主要由於2018年世界盃賽事的一筆過額外進帳,公司稱調整世界盃及相關賽事通行證影響後,Now TV業務收益表現維持穩定。Now TV EBITDA按年跌4%至4.54億元,期內已安裝 Now TV 的客戶數目為136.1萬名,按年升1.3%,期末的每名客戶平均消費額(ARPU)為174元。

https://hk.finance.appledaily.com/finance/20200214/Q3W6YQFUEYG4F5GQ7RO4LRX4SI/

回覆 引用 TOP

電視廣播盈警,料虧損逾1.9億,收回星美3.3億債券,可能性不大!!
https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28870775&extra=page%3D1

回覆 引用 TOP

都仲好過HKTV

我係咸濕仔,最愛大包米。
後宮幾千批,成世畀女圍。

回覆 引用 TOP

電視業風光不再

我係咸濕仔,最愛大包米。
後宮幾千批,成世畀女圍。

回覆 引用 TOP

D人成日笑, 希望TVB執, 好呀, TVB執咗, CABLE同NOW又唔做自制電視, 只係播韓劇, 咩馬國明失業, 胡定欣失業, 李佳芯失業, 黃翠如失業, 幾好呀!!
無電視咪拍電影囉, 係喎~!!! 一年香港有無十套電視呢..... 睇下香港娛樂事業會點囉, 無歌手, 無電視, 連電視都無埋, 攬炒成功

連大台 廣告收入都急跌

自甘墮落,不務正業,不專注電視製作,又買垃圾債券又攪網購。

引用:
原帖由 Heha_ChRis 於 2020-2-14 02:36 PM 發表

D人成日笑, 希望TVB執, 好呀, TVB執咗, CABLE同NOW又唔做自制電視, 只係播韓劇, 咩馬國明失業, 胡定欣失業, 李佳芯失業, 黃翠如失業, 幾好呀!!
無電視咪拍電影囉, 係喎~!!! 一年香港有無十套電視呢..... 睇下香港娛樂事業會點囉, 無歌手, 無電視, 連電視都無埋, 攬炒成功 ...
根本班打靶仔打靶女成個香港攬炒晒,佢地就最開心

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 野人1 於 2020-2-14 16:12 發表

自甘墮落,不務正業,不專注電視製作,又買垃圾債券又攪網購。
真係睇你點睇, 如果開拓其他市場, 開源節流, 你覺得係不專注電視製作,
咁TVB的確係, 咁HKTV開唔成電視都轉做網購啦, 做人唔變通, 係好事定壞事,
我係咪話王維基好地地有電視唔拍, 不務正業,不專注電視製作, 自甘墮落?

引用:
原帖由 kk5032019 於 2020-2-14 15:06 發表

連大台 廣告收入都急跌
本來係跌嘅, 因為電視貴, 而且觀眾真係少咗
再加上佢地攬炒, 要迫人唔準係TVB落廣告, 否則又劏又殺咁

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Heha_ChRis 於 2020-2-14 05:40 PM 發表

真係睇你點睇, 如果開拓其他市場, 開源節流, 你覺得係不專注電視製作,
咁TVB的確係, 咁HKTV開唔成電視都轉做網購啦, 做人唔變通, 係好事定壞事,
我係咪話王維基好地地有電視唔拍, 不務正業,不專注電視製作, 自甘墮落? ...
一男子因素佢拎唔到牌喎,佢拍幾套港劇質素有目共睹,唔攪其他野唔通要炒晒員工?

引用:
原帖由 野人1 於 2020-2-14 05:59 PM 發表

一男子因素佢拎唔到牌喎,佢拍幾套港劇質素有目共睹,唔攪其他野唔通要炒晒員工?
導火新聞線,選戰堅好睇,可惜因政治因素發唔到牌。

TVB 節目制作已經老化,流水作業倒模式制作。觀眾不斷進步要求愈來愈高,但TVB 制作水平停留係十幾年前無郁過,收視愈來愈差係可以理解。

引用:
原帖由 野人1 於 2020-2-14 17:59 發表

你覺得, 政府要做橡皮陶章, 你申請, 政府就要批? 王維基係一個咩人呀?
佢話買個口罩機, 就由$5升到$7, 你知唔知佢出下口術就搵幾多錢? 抱歉, 我承認我對王維基為人好有保留,
如果佢真係有心, 咪學亞視咁囉, 亞視都仲係網上做緊電視節目架?
所謂質素有目共睹, 咁你要問下佢一套電視拍幾耐啦, TVB可能一套20集拍2-3個月, 佢可以慢慢嚟拍半年, 咁多時間, 當然可以慢功出細貨, 仲有, HKTV開唔成, 咁D人才唔會消失架去咗邊? 去VIU? 去開電視? 如果唔係都係去TVB拍野寫劇本架, 咁你所謂嘅質素有目共睹, 無理由消失個喎, 一句到尾, 所謂人材, 跟本就係TVB去HKTV, 再去各電視台, 走嚟走去, 佢地係TVB HEA你, 去到HKTV就變神級, 咁怪TVB好唔公平囉, 可況TVB呢年幾2年D電視劇其實好睇咗, 係你地唔睇唔知啫

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mytvsuffer 於 2020-2-14 19:10 發表

導火新聞線,選戰堅好睇,可惜因政治因素發唔到牌。

TVB 節目制作已經老化,流水作業倒模式制作。觀眾不斷進步要求愈來愈高,但TVB 制作水平停留係十幾年前無郁過,收視愈來愈差係可以理解。 ...
收視差咗係事實, 但同香港人收睇電視習慣嘅關係大D,
近幾年, 降魔的, EU, 金宵, 定鐵探, 有口碑但一樣唔過30點收視,
證明香港人嘅習慣唔同咗, 香港人一樣睇電視劇, 只係可以上網睇咁解啫,
可能睇完韓劇, 就煲套大陸嘅, 再煲返套香港咁解, 降魔的我都係TVB播完晒我先上網晒啦,
愛回家我都係網上DL慢慢睇啦, 但你唔可以話TVB無進步喎

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]