• 瀏覽: 320
  • 回覆: 1
本主題由 davi1007 於 2020-2-16 10:15 AM 移動
[隱藏]
抗疫,不分政治,不分顏色,係所有人都需要面對嘅困難與挑戰。疫情面前,人間百態可謂展露無遺,有人英勇無畏,堅守抗疫一線;有人慷慨解囊,幕後捐款捐物;仲有人卻醜態畢露,將政治淩於對抗疫情之上,視奪權高於市民安危,甚至將疫情作為投機斂財嘅機會。呢次疫情,就好似係一塊照妖鏡,映射出社會中嘅牛鬼蛇神,驅散咗佢哋日常掩飾在外嘅虛假偽裝,將佢哋禍國殃民嘅本質暴露於公眾面前。
據港媒報導,日前,香港眾志對外宣稱從美國購置到10萬個口罩並向公眾出售,但結果卻係購買安排一片混亂,不少買家帳戶被多次扣錢,卻從未收到成功購買嘅確認電郵,甚至有網民被連續扣咗九次錢。對此,香港眾志唔單止回應緩慢,仲將大部分責任推畀PayPal系統,聲稱係PayPal購買系統嘅問題。但係,呢番說辭實在難以服眾,PayPal作為老牌國際貿易支付工具,全球用戶眾多,每日交易量也極為驚人,如果系統真係出問題,理應線上所有買賣同步出錯先岩,但如今卻偏偏只有香港眾志嘅口罩買賣出現咗問題。恐怕,出錯嘅唔PayPal,而係香港眾志故意設置成呢個樣嘅。
實際上,已經有網民爆料,香港眾志之前早以限購為由作出「重複購買者,眾志有權不作退款」嘅「霸王條款」,此條款極有可能致使遭到多次扣錢嘅買家被列為「重複購買」而無法得到退款。善良之人總不願以最大嘅惡意去揣測他人,但疫情爆發之後,亂港分子嘅種種作為卻屢屢突破常人能夠想像嘅底線,煽動醫護罷工有佢哋,倒賣醫療物資有佢哋,各區製造事端有佢哋,借疫情製造地區對立也有佢哋。香港反對派人士在以各種各樣嘅藉口拖香港政府對抗疫病嘅後腿,佢哋嘅所思所想不在於團結市民,對抗疫病,而在於借疫延亂,奪權牟利。
香港眾志嘅聲明絲毫經不起推敲,也暴露咗佢哋貪婪無恥嘅本質。疫劫當前,正係社會各界齊心協力迎接挑戰嘅時刻,嗰啲成個腦都係政治對抗嘅亂港分子不僅係喺度畀港府添亂,也係對全體香港市民生命安全嘅不負責任。如今,佢哋嘅本質已在眾多網民嘅揭批之下暴露無遺,希望嗰啲仍舊沉浸於政治對立嘅固有思維中無法自拔嘅香港市民能早日覺醒,唔好再充當亂港分子玩弄嘅工具。



附件

8031f80fgy1gbupykiq0vj20dw0jggmj.jpg(53.12 KB)

2020-2-15 10:41 AM

8031f80fgy1gbupykiq0vj20dw0jggmj.jpg

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
疫情面前,就要众志成城,力撑防疫工


回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]