• 瀏覽: 5,271
  • 回覆: 74
到今天才知道所謂楚漢相爭,只係一個卑鄙無恥小人同on9仔爭天下的故事。

引用:
原帖由 馬小子 於 2020-2-19 08:47 AM 發表
到今天才知道所謂楚漢相爭,只係一個卑鄙無恥小人同on9仔爭天下的故事。
如果子嬰做到秦皇 呢兩條友連出頭都出唔到

引用:
原帖由 復活高貝利 於 2020-2-20 01:46 PM 發表

無可能,劉邦項羽都係千古難得的帝王
韓生建議項羽要關中,佢唔撚聽,想學周朝咁其主,但人地周朝有封自己人做屏障保護王室,但佢項羽冇人。咪on9仔。

劉邦,背信棄義,撕毀協議。卑鄙無恥偷襲。

引用:
原帖由 復活高貝利 於 2020-2-20 03:29 PM 發表

項羽係楚國貴族, 佢點可能住喺關中呀? 佢D手下肯定反佢, 韓信成世人都係有軍事智慧但係無政治常識,

背信棄義,撕毀協議。卑鄙無恥偷襲.....美國英國甚至羅馬帝國人人都有黑歷史, 但係佢地同劉邦一樣可以建立偉大帝國,
你得吾得先 ...
唔係住,而係分封都要分比自己人,關中係重要地方。就算佢唔要都唔好送左比劉邦咁。我成句說話係缺乏自己人保護楚國。

總之唔好理之後的事,事實就係卑鄙無恥小人。

引用:
原帖由 復活高貝利 於 2020-2-20 06:04 PM 發表

吾好簒改歷史,項羽幾時有封關中俾劉邦?
我表達唔清楚,應該把劉邦封遠離關中的地區,附近都唔好封。

關中是分封給三位舊秦降將。

劉邦被分封到視為瘴癘之地的漢中,亦是古時刑犯流放之地。(中原人難以適應生活的地方)

名義上是分封,實際上是放逐劉邦。

總之就on9啦。。留劉邦係度都唔知做乜9,早就應該殺左佢啦,當分封時。

引用:
原帖由 馬小子 於 2020-2-20 06:27 PM 發表
總之就on9啦。。留劉邦係度都唔知做乜9,早就應該殺左佢啦,當分封時。
莫講項羽,可能連范增亦預料不到的情況。
漢軍(暗渡陳倉)前後,有咁多秦民支持和投入漢軍陣營,三位舊秦降將會短時間內被消滅。

引用:
原帖由 進擊邊緣人 於 2020-2-19 04:07 PM 發表

如果子嬰做到秦皇 呢兩條友連出頭都出唔到
應該係如果是扶蘇繼位,秦的國運未必會急速惡化。

引用:
原帖由 pieter2046 於 2020-2-20 06:51 PM 發表

應該係如果是扶蘇繼位,秦的國運未必會急速惡化。
打錯字
之前聽燒生講 一個皇朝要長久 最關建係第二代皇帝要生生性性 一定要係明君 如果唔係好快速亡
捱過咗第二代 之後果堆就算幾垃圾 都有幾百年存在

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]