• 瀏覽: 26,241
  • 回覆: 240
  • 追帖: 3
本主題由 fk7000 於 2020-2-22 12:42 PM 移動
引用:
原帖由 現代足球 於 22-2-2020 11:33 發表

起碼三倍租唔會趕你走,
已經係一大賣點.
加上市面三倍租都租唔到咁大單位.
總之無死錯人嘅, 順風時唔怕3倍租,
逆風時唔駛交, 無得輸呀!
對呀,d人吾明,私樓自住退休後都三四五十年樓,五年一修十年一大修,政府重有大把政策出呀,你份養老金比得幾多出唻?? 管理費差餉保險吾係錢呀?? 我住公屋駛鬼理呀,一份租包晒,再舊d拆既政府又比返間全新我,有物煩呀,全家户口達60歲後重吾駛資產審查,住死瓜柴,經濟吾好又免一兩個月租。點解要買樓。

熱賣及精選
引用:
原帖由 星星同學會 於 2020-2-21 09:58 PM 發表

話說我個fd同一個拍左拖7年既女仔見家長,咁因為武漢肺炎既關係,直接踩上女方屋企度食飯,女方住私樓,有個好八婆既家姐(單身)

之後食飯果陣比人問我住邊,做緊咩,搵幾錢,雖然都有心理準備,但同佢地話我住緊公屋,做緊份ok既工,有兩皮收入。跟住成個飯局係咁比說話我聽,去到中期已經問我朋友有冇諗住買樓,不過睇你個樣都買唔起,又話自己個女嬌生慣養,你養唔養得起,又話咁雞碎既人工連自己都照顧唔到啦 ...
“窮就唔好生”,這句話我不同意。我小時,都很窮,買麵包都冇錢,要等下午四,五點時,麵包三四折時才會買。讀書有政府支助,直到大學畢業。
我一直很感恩我父母生我出來,童年雖没有很好的物質生活,但我仍覺愉快充實。每個人的人生是自己的,唔好祈望有任何人幫你,幫你是情不是理。自己條路怎樣走,自己决定,將來的人生,生活及成就都是自己的,只有弱者才會依靠其他人幫忙。
戀愛是两個人的,唔好將所有責任都推给男方,責任包括生活都是雙方共同承擔,没有承擔的戀愛不會是長遠,若女方跟她的父母同一思维,這場戀愛還是算了吧。

回覆 引用 TOP

香港人嘅人工跌50巴仙,樓價自然跌啦!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 大寶二寶 於 2020-2-21 10:31 PM 發表

叫佢家長同家姊多d上香討地產版,呢度金句係得公屋,得天下呀!
得公屋,得天下.....三公必勝

回覆 引用 TOP

你都岸能久嘅,邊個話住公屋嘅人無錢無前途 ?公屋平靚正,管理維修唔使煩,間中仲有免租免差餉,大把寶馬平治保時捷擺係公屋停車場

引用:
原帖由 Chan67099728 於 2020-2-22 11:57 AM 發表

你都岸能久嘅,邊個話住公屋嘅人無錢無前途 ?公屋平靚正,管理維修唔使煩,間中仲有免租免差餉,大把寶馬平治保時捷擺係公屋停車場
住公屋先係王道!進可攻退可守!如果走去買私樓就已經鎖死你一大舊錢,乜都做唔到,成世做樓奴,為供層樓老闆要你食屎都要食!我見過唔少女人為左幫老公供樓,迫住要陪老闆上司上床,人地睇死你要供樓冇得揀就食住你上,含吹瀨乜都要做,我自己都食過😁😁

引用:
原帖由 格拉 於 2020-2-22 11:37 AM 發表

錢當然吾同啦,但大家住既你話有咩分別,中半山又係3000尺,城鎮豪宅人地又係住3000尺,都係住咁大,人地都起到好令,中半山只係個名來者,好多野都係睇地方同生活質素,人地住係城鎮 生活水平分分鐘開心過中半山多多聲啦 ...
如果係咁,就唔會有香港現在既情況啦,就唔會有樓主呢篇文啦!
兄台,你個個情況咪就係大灣區融合後既情況

香港就係咁

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 星星同學會 於 2020-2-21 09:58 PM 發表

話說我個fd同一個拍左拖7年既女仔見家長,咁因為武漢肺炎既關係,直接踩上女方屋企度食飯,女方住私樓,有個好八婆既家姐(單身)

之後食飯果陣比人問我住邊,做緊咩,搵幾錢,雖然都有心理準備,但同佢地話我住緊公屋,做緊份ok既工,有兩皮收入。跟住成個飯局係咁比說話我聽,去到中期已經問我朋友有冇諗住買樓,不過睇你個樣都買唔起,又話自己個女嬌生慣養,你養唔養得起,又話咁雞碎既人工連自己都照顧唔到啦 ...
咁只係你既問題
我都係公屋仔,人工都係兩萬幾,但我有層三房套厠居屋,屋企人無幫過我,係自己唔努力可以怨邊個 ?

回覆 引用 TOP

引用:

窮人受到歧視好正常呀。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 projectdicky 於 2020-2-21 10:39 PM 發表

唔知你作定點,但十幾年前個ex頭家就係甘,直頭連我買上去既海味彈番比我,叫我慳d比番自己屋企,現實後唔開心一日就即刻諗計儲錢,以家同好老婆住緊三百尺廳7百尺三房套,有車位揸馬仔,過多三年供完,有日揸車落車撞到佢地一家,我一笑置之

莫欺少年窮,最怕你無志氣者 ...
十分有同感, 當年我去見EX阿媽, 之後EX說她阿媽看不起我, 會連累她, 之後半年說同我看不到將來和我分手了.....現在我也是幾個物業小業主, 無論物業和股票也是當年好平入, 講真就算香港係乜環境我都唔怕。其實你也要逆向思維諗, 如果她當年沒有這樣對待你, 你也不會發奮!!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 BankWest 於 2020-2-22 12:05 PM 發表

住公屋先係王道!進可攻退可守!如果走去買私樓就已經鎖死你一大舊錢,乜都做唔到,成世做樓奴,為供層樓老闆要你食屎都要食!我見過唔少女人為左幫老公供樓,迫住要陪老闆上司上床,人地睇死你要供樓冇得揀就食住你上,含吹瀨乜都要做,我自己都食過😁😁 ...
正bor,可唔可以share下點玩?😏

引用:
原帖由 projectdicky 於 2020-2-21 10:39 PM 發表

唔知你作定點,但十幾年前個ex頭家就係甘,直頭連我買上去既海味彈番比我,叫我慳d比番自己屋企,現實後唔開心一日就即刻諗計儲錢,以家同好老婆住緊三百尺廳7百尺三房套,有車位揸馬仔,過多三年供完,有日揸車落車撞到佢地一家,我一笑置之

莫欺少年窮,最怕你無志氣者 ...
認同你最後一句,莫欺少年窮;但如果無志氣,就一世無運行

春有百花秋有月
夏有涼風冬有雪
若無閒事掛心頭
便是人間好時節

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 星星同學會 於 21-2-2020 09:58 PM 發表

其實係唔係真係咁多呢 D 個案呢
食餐飯問住邊,做緊咩工好正常
問搵幾多錢一個月我唔多信囉
我拍拖時都有見過家長
幾唔鍾意都會有講有笑
真係唔會問你搵幾錢一個月
點樣買到樓囉
不過講真我都唔係住公堅咪一樣單身
只係人地屋企覺得你兩個拍咁耐拖
問你野好似做人無目標咁
又品想結婚又買唔到
好似一事無成
你可以話人地屋企人有期望
如果佢屋企要求有車有樓
應該細個時教佢點溝有錢仔富二代

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 磨爛蓆2017 於 2020-2-21 11:50 PM 發表

其實好撚多富豪都係細時好窮架!你估個個都富二代含撚住金鎖匙出世咩!樓主又係度搞分化,柒上腦
有私樓才是擺家仔
主點層樓唔係佢名
你父母.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wopalanlam 於 2020-2-22 12:19 PM 發表

正bor,可唔可以share下點玩?😏
孭住銀行咁大條數,供樓咁大壓力,真係乜都要做㗎啦!公司緊有d要同老公一齊供樓嘅美少婦,而家出面經濟環境咁差,裁員潮一浪接一浪,可以同佢哋暗示下要同你上床先保得住份工,或有閒錢嘅直接叫佢報個價,當叫私家雞,佢哋睇錢份上多謝肯應承

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]