• 瀏覽: 6,280
  • 回覆: 60
  • 追帖: 1
本主題由 R.Man 於 2020-9-13 01:18 PM 提升
以景仰、祈待的心情試品飲白茶餅!

白茶,特別火熱🔥

佢口感香、甜、潤、滑漏。

我就覺得佢比我地香港嗰啲。。。
茶居嘅壽眉靚仔多多聲。

佢陳三年五載醇香;
聽聞存七年以上似藥材,茶湯係藥(傳說醫百病)
本人係覺得白茶陳三、五年後仲係茶;
曰存七年的白茶係寶 ,本人不相信甚麼寶物囉,存八年以上就係茶葉變成茶草啦掛
一句說話,白茶它「始終都係茶」

斗 茶 味 兮 輕 醍 醐    斗 茶 香 兮 薄 蘭 芷                   宋。范 仲 淹
Man兄巧......茶色巧靚.......

引用:
原帖由 許健輝 於 2020-2-28 10:56 PM 發表

Man兄巧......茶色巧靚.......
多謝輝哥回應!

三年以上的白茶火

斗 茶 味 兮 輕 醍 醐    斗 茶 香 兮 薄 蘭 芷                   宋。范 仲 淹
引用:
原帖由 R.Man 於 2020-2-29 12:53 AM 發表

多謝輝哥回應!

三年以上的白茶火
Man兄客氣.....肯定巧巧飲......

引用:
原帖由 許健輝 於 2020-2-29 12:57 AM 發表

Man兄客氣.....肯定巧巧飲......
白茶,特別火熱🔥
有可能係因為佢口感甜潤滑漏。

茶居嘅壽眉靚仔多多聲。

佢陳三年五載醇香;
存七年以上似藥材茶湯(傳說醫百病)

引用:
原帖由 R.Man 於 2020-2-29 01:31 AM 發表

白茶,特別火熱🔥
有可能係因為佢口感甜潤滑漏。

茶居嘅壽眉靚仔多多聲。

佢陳三年五載醇香;
存七年以上似藥材茶湯(傳說醫百病) ...
原來系甘......長知識了......

好奇問下......白茶即系可以飲新鮮好.....定系陳年好?

香港一般茶樓......刀未必有壽眉.....就算有.....刀系普通野......

引用:
原帖由 許健輝 於 2020-2-29 01:36 AM 發表

原來系甘......長知識了......

好奇問下......白茶即系可以飲新鮮好.....定系陳年好?

香港一般茶樓......刀未必有壽眉.....就算有.....刀系普通野...... ...
茶,鮮新飲或陳舊飲都是各有千秋啩!

白茶餅外包介紹白茶出自福建省嘅福鼎縣/市,白茶又曰:老欉貢眉

引用:
原帖由 R.Man 於 2020-2-29 01:50 AM 發表

茶,鮮新飲或陳舊飲都是各有千秋啩!

白茶餅外包介紹白茶出自福建省嘅福鼎縣/市,白茶又曰:老欉貢眉
原來福建出甘多吾同既茶!!

禾巧耐巧耐以前.....飲過一次鳳凰單叢水仙.....驚為天人.....

引用:
原帖由 許健輝 於 2020-2-29 01:54 AM 發表

禾巧耐巧耐以前.....飲過一次鳳凰單叢水仙.....驚為天人.....
以單欉聞名之鳳凰山,數百年前是歸入福建省內的,而家屬於廣東省潮州市.

引用:
原帖由 連續加加速樓奴 於 2020-2-29 07:33 AM 發表

以單欉聞名之鳳凰山,數百年前是歸入福建省內的,而家屬於廣東省潮州市.
謝謝ching資料.......

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 連續加加速樓奴 於 2020-2-29 07:33 AM 發表

所以係嗰處嘅鄉下,都曰:潮州人

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 許健輝 於 2020-2-29 01:54 AM 發表

仲有咩⋯⋯正山小種紅茶

引用:
原帖由 R.Man 於 2020-2-29 02:35 PM 發表

仲有咩⋯⋯正山小種紅茶
吾知牙......系九龍朋友屋企飲.......

正山小種紅茶......系典加?

引用:
原帖由 許健輝 於 2020-2-29 02:46 PM 發表

吾知牙......系九龍朋友屋企飲.......

正山小種紅茶......系典加?
一匹布咁長,有空再另講紅茶。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]