• 瀏覽: 24,129
  • 回覆: 128
  • 追帖: 1
幾經艱辛,卒之上星期通過加薪,不過就來到四月,又係時候再期待即將來臨的 2020/2021 年度加幾多% ,又可能話唔埋凍薪or減薪!

首先,我不是公務員!

熱賣及精選
立法會&區議會…班議員,
唔知道又幾時審批加減凍薪呢?!

首先,我不是選民!

引用:
原帖由 帥將之才 於 2020-3-3 11:27 PM 發表

幾經艱辛,卒之上星期通過加薪,不過就來到四月,又係時候再期待即將來臨的 2020/2021 年度加幾多% ,又可能話唔埋凍薪or減薪!

首先,我不是公務員! ...
公務員不是…
每年四月加薪架!
(你不是公僕不怪你~)

引用:
原帖由 香煎邊緣的主題 於 2020-3-3 11:33 PM 發表

立法會&區議會…班議員,
唔知道又幾時審批加減凍薪呢?!

首先,我不是選民!
我相信今年一樣有得加人工
約2-3%
題外話:你不是選民你是香煎牛牛 香煎羊羊

引用:
原帖由 ahfung2991 於 2020-3-3 11:41 PM 發表

約2-3%
幾時開始…
公務員咁被市民"關心"架!
(做咗市民出氣發洩嘅對象~)

引用:
原帖由 帥將之才 於 2020-3-3 11:27 PM 發表

首先,我不是公務員! ...
1982        14.99%
1983        5.24%
1984        10.57%
1985        10.01%
1986        9.98%
1987        6.71%
1988        9.83%
1989        14.82%
1989        23.77%
1990        15.00%
1991        10.45%
1992        11.60%
1993        10.67%
1994        9.90%
1995        10.15%
1996        7.67%
1997        6.81%
1998        5.79%
1999        0.00%
2000        0.00%
2001        2.38%
2002        -1.58%
2003        0.00%
2004        -3.00%
2005        -3.00%
2006        0.00%
2007        4.62%
2008        5.29%
2009        0.00%
2010        0.56%
2011        6.16%
2012        5.80%
2013        3.92%
2014        4.71%
2015        4.62%
2016        4.68%
2017        2.94%
2018        4.51%
2019        5.26%

引用:
原帖由 ahfung2991 於 2020-3-3 23:41 發表

約2-3%
個報告係調查返上年度私人機構既數據, 唔係今年!
所以預計係會加, 但比上次少, 預計2.5%啦

加0到2%
再下年凍/負
再再下年負

引用:
原帖由 香煎邊緣的主題 於 2020-3-3 11:37 PM 發表

公務員不是…
每年四月加薪架!
(你不是公僕不怪你~)
唔係四月加, 咁請問係邊個月加呀

引用:
原帖由 我笨笨 於 2020-3-3 11:53 PM 發表

加0到2%
再下年凍/負
再再下年負
識野

Beat warriors !!!
好大機會下年度凍薪,如果經濟持續差,後年度會減

引用:
原帖由 RicksLo 於 2020-3-4 02:09 AM 發表

唔係四月加, 咁請問係邊個月加呀
唔係公務員…
知來有何用呢!
(小管閒事好過日子~)

引用:
原帖由 我笨笨 於 2020-3-3 11:53 PM 發表

加0到2%
再下年凍/負
再再下年負
冇人有水晶球…
可能下年好好景唔定!
(或者再推萬億救市呢~)

公務員只會凍薪不會減薪,唯一可以再減就將入職的point減低幾個point,這樣新入職者要幾年後才追回正常的薪金,另外公務員加班有錢,若政府要慳錢唯有限每人只開40小時有薪OT,其餘的OT是time off,但time off只限儲180小時,若自己不清time off的時間就會沒有,每次time off一定只可以放半天以上,不能放一兩小時,放一天要計算吃飯的一小時。

引用:
原帖由 香煎邊緣的主題 於 4/3/2020 08:12 AM 發表

冇人有水晶球…
可能下年好好景唔定!
(或者再推萬億救市呢~)
只要香港沒有示威的衝擊,各商舖可以自由開門,市民平日晚上也自由放心出街,市道就會回復生機,大家只為工作而生活,再去旅遊享樂如以往,這就是萬億救市的方案,很簡單但不易做。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]