• 瀏覽: 441,562
  • 回覆: 2,090
  • 追帖: 108
引用:
原帖由 雲夢小師姐 於 2020-3-7 09:53 AM 發表

我係現職做左半年,大家對依份工想知咩,歡迎問我
另外想問下,見工流程係點?問啲咩問題🙏

回覆 引用 TOP

社會保障助理係其中一份政府最難頂的工作。
日常工作如下
1.處理社會福利金個案(如高齡津貼,高額長者生活津貼,普通長者生活津貼,普通傷殘津貼,高額傷殘津貼
2.處理老人家或身體弱能人士之綜援處理
3.每個月有數日要坐counter分流和解答市民福利事情查詢
4.每個月有數日要做intake處理當日社會福利金之申請
5.緊急救援(如現在要送物資去隔離戶)
6.家訪(自己一個人去家訪,比人溶左都冇人知)
7.枱頭接聽市民電話

壓力:依份工係會有很大壓力,社署有OCT, TMT, DMT, FIT, FAT等隊伍派左上述既隊伍會好d, 但9成新仔都係去FU(地區辦事處),依份工每人都會有電腦,電腦會顯示meassage每月至少有一百個,當中包括社會福利金及綜援的續期或新申請等,跟住你的工作就係打電話,約申請人核對資料,家訪,處理文件等,但工作量真係好多,你會由早上8點30點一直做到晚上7點(時間會好快過因為好多野做),但依份工要對窮人有d窮人會好惡一定會被他們粗口問喉,所以做依份工你要預左比人屌,依份工離職率都算大,因為上次招聘係在2018年9月,即係18個月內又請人,年半請一次 ,好唔好做就自己諗。
仲有一點提提大家如果一開始派OCT(中央生果金處理組)你會好好做,但政府部門係每4年調一次即係4年後你好大機會落FU, FU同事未必會當你係新人,加上FU和OCT工作量係兩個層次,到時你會好慘。

好處:依份工起薪有20000,頂薪35000,升一級就頂薪45000,不過記得政府工出糧從來冇死人收幾多錢就要付出相應程度,依份工唔係每個人都適合,做左半年才會適應好d,一開始因為處理手續煩複,你會好唔慣,所以你最好預要OT, 否則,你好難上手。

面試準備,睇熟綜援政策和社會福利金的資產和入息限制,申請資格,練下講英文,面試時會有 individual question和考官會問你處境問題

依份工雖然係西,但2019年都有10000人申請,當中應該只in左1000人都唔知有冇,入職既就有約140人,所以有運面試你已經勝過好多人,社署鐘意請咩人,佢地鐘意請做紀律部隊的人, 其次,佢地鐘意請有NGO,銀行和客戶經驗的人。

總結 ,想做依份工賺20000元的人,心態一定唔可以hea, 因為有得你hea, 你將會面前巨大工作量和心理挑戰,想清楚才好報名和入職,我冇點你架。

落咗去多護老院的FU仲慘, 個個月老人院上單claim錢多到你唔信, 佢地又識幫老人家申請哩樣申請嗰樣, 老人院客基本上個個月都有野要處理, 煩到HIHI

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 沙漠紫色的樹根 於 2020-3-7 09:49 AM 發表

即係助理既男女比例係 男多女少
而主任就調轉係 女多男少😂😂
我見到就係

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 EternalTHAI 於 2020-3-7 12:35 AM 發表

挑剔可以理解,每人對工作嚴緊度把關有差別,但條肥婆擺明睇你唔順眼針對性玩鳩你(我覺得佢唔鍾意下屬係男人),日日當住所有同事同出面班所謂Customer大大聲兜口兜面奚落你(完全同無線劇集情節一樣),做show俾人睇咁,不撚知所謂dklmcfh.

次次諗番起條肥婆惡行就無名火起,相隔15年都有火。 ...
呢d大部分都經歷過,試過係正office大庭廣眾叫我攞哂d快勞出來,問progress點解咁慢?當時周圍好多人當睇馬撈戲。亦試過大疊file係咁掉落檯面。不過極其量每年講report嗰陣俾個C你,如果佢俾d, 佢要寫解釋,要寫薯仔文多數人唔會咁。

引用:
原帖由 雲夢小師姐 於 2020-3-7 10:21 AM 發表

日常工作如下
1.處理社會福利金個案(如高齡津貼,高額長者生活津貼,普通長者生活津貼,普通傷殘津貼,高額傷殘津貼
3.每個月有數日要坐counter分流和解答市民福利事情查詢
6.家訪(自己一個人去家訪,比 ...
好感動啊師姐你講得咁詳細🤧

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 雲夢小師姐 於 2020-3-7 10:21 AM 發表

日常工作如下
另外,申請人最好能掌握多一種方言,例如:潮州話or福建話。普通話唔計。

以前都遞過,冇得面試

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 andylaw2013 於 2020-3-7 11:29 AM 發表

另外,申請人最好能掌握多一種方言,例如:潮州話or福建話。普通話唔計。
識聽唔識講-.- 

引用:
原帖由 大步大步走 於 2020-3-6 07:39 PM 發表

呢一份洗唔洗申請完就寄工作證明同學歷證明去招募組㗎
學歷要呀但工作證明就唔知...ONLINE APPLY係幾時寄??

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 傑豬仔 於 2020-3-6 11:22 AM 發表

咁快又請人。
好快 對上一次係幾時申請

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 假如肥沃的壽包 於 2020-3-7 07:31 AM 發表

唔通大家講緊同一個人😂
係咪成日大大聲吹噓自己係醫療輔助隊什麼什麼高層點樣威水點樣叻個條肥婆?

引用:
原帖由 andylaw2013 於 2020-3-7 11:08 AM 發表

呢d大部分都經歷過,試過係正office大庭廣眾叫我攞哂d快勞出來,問progress點解咁慢?當時周圍好多人當睇馬撈戲。亦試過大疊file係咁掉落檯面。不過極其量每年講report嗰陣俾個C你,如果佢俾d, 佢要寫解釋,要寫薯仔文多數人唔會咁。 ...
條肥婆當時都係咁講,話費事寫衰你要向上面寫薯仔文解釋點解俾咁低grade你。

引用:

日常工作如下
上面有人話呢份荀過地政督察喎

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 liqi 於 2020-3-7 01:20 PM 發表

識聽唔識講-.- 
唔識就千祈唔好填話識,因為interview 嗰陣佢會叫你試講幾句,咁你就穿煲啦。因為第時很多腥港人case要跟,好多鄉下地方普通話都未必識講,尤其係外省地區。因為佢地申請老綜好L多文件要搞,溝通唔到就做唔到。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]