• 瀏覽: 3,254
  • 回覆: 10
🚨🚨經本會對近170間酒店同業收集肺炎期間員工與酒店共渡時艱的問卷調查,得出以下數據:

1.此170間酒店平均入住率約15-18%,包括全港各區各星級,由大至小型的酒店

2.超過8成酒店生意額比去年同期下跌超過7成

3.具體市道低迷的現況:
。商務客卻步,香港不少展覽活動取消或延期,旅遊景點關閉,不封關亦令其他國家旅客訪港數字大減
。老闆大幅裁員,人手嚴重不足,削減員工福利假期和膳食
。房價極低都無訂單,生意靠熟客同本地客

4.近6成同業認為酒店寒冬會維持4-6個月,其餘近4成認為會維持超過7個月甚至更多

5.超過6成員工被要求放No Pay,逾5成員工放4日/更多日數

6.酒店要求員工放強制無薪假前,有約5成半員工被要求簽同意書

7.若員工拒絕放強制無薪假,同業們曾經歷以下情況:
。直屬上司會施壓
。見HR,說服拒簽者
。收Warning letter
。表格上只有同意選項,根本冇得比你揀
。解僱

8.除了強制無薪假/短暫人事調動,有酒店有以下節省人力的情況:
。清大假、再行自願無薪計劃(放七日無薪假包兩日例假,出20%工資)
。大幅裁員,削減員工福利,每更只有一個員工當值
。員工飯堂取消宵夜熱食,只提供杯麵及麵包
。解僱每個部門1/3人,但其餘同事要加班
。關閉一半客房層,關閉餐廳

9.大部分員工願意接受改變現時的工種 (如後勤工作改為前線工作或輪班)/ 將員工調配到同一集團的其他公司的工作崗位

10.員工認為公司可在不解僱員工的前提下,與員工共渡時艱、節省資源的方案:
。部分高層可率先帶頭清假及放無薪假削減人工開支,縮短酒店開放及上班時間,靈活調配前線員工到其他崗位代替散工
。調派員工從事集團其它工作/其他地區工作
。與供應商商討費用折扣,入住率低時封起某部分樓層節省成本
。把握時間提供員工培訓,如cross-training
。改變方針,為未來打算(別太過分依賴單一市場)

--------------------------------------------
️總結

在此艱難的肺炎時期,因人手大幅削減,員工工作量及各方面壓力已比平時倍增,但仍緊守崗位,公司應好好珍惜人才,在不解僱員工的前提下,與員工共渡時艱。

同時,同業們不應單單自求多福坐以待斃,應共同向企業提出訴求,與企業商討如何協助公司削減開支之餘,同時保住所有同事的飯碗。

熱賣及精選
要攬炒+3罷 + 5大訴求 ar ma, 家下班owner咪幫手推lor
又唔高興????

支持佢哋快啲搞工業行動, 等owner知道裁員應該裁邊啲人, 咁我哋正常返工搵食嘅就穩陣啲啦

工會快搞擺工拉,之後炒晒果班就岩~

引用:
原帖由 油站加加速手機 於 2020-3-6 07:06 PM 發表

工會快搞擺工拉,之後炒晒果班就岩~
支持罷工罷課。反正我都冇工開了

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2020-3-6 05:38 PM 發表

要攬炒+3罷 + 5大訴求 ar ma, 家下班owner咪幫手推lor
又唔高興????
估唔到最後黃C大勝!藍C輸哂

工你老母,工會班仆街有無做過酒店架,唔好成日推話所有人對毛姨打飛機先得架

工佢老母,佢地識幫人搵工做咩??外國既工會識做呢樣野佢地識唔撚識???佢地個乜撚野工會主席行出黎比酒店行屌到唔敢出聲喇

引用:
原帖由 無聊傻佬 於 2020-3-16 12:57 PM 發表

工佢老母,佢地識幫人搵工做咩??外國既工會識做呢樣野佢地識唔撚識???佢地個乜撚野工會主席行出黎比酒店行屌到唔敢出聲喇
個所謂主席仲要係𡃁仔一名, 都唔知做邊間同咩職位

引用:
原帖由 努力生存的薯仔 於 2020-3-16 02:58 PM 發表

個所謂主席仲要係𡃁仔一名, 都唔知做邊間同咩職位
只需有人出嚟角色扮演就得啦,真係要是行業中人????

引用:
原帖由 mustdoit 於 2020-3-17 10:57 AM 發表

只需有人出嚟角色扮演就得啦,真係要是行業中人????
咪就係一班只識聽人講,阿乜水話,心中諗緊既廢物lor,酒店行係辛酸架喇,但願打願捱又無人迫你做,大把工可以轉行架,正如當日豆皮婆話做老麥好呀,有得食有得玩人工仲好撚高

伸延閱讀
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]