• 瀏覽: 13,042
  • 回覆: 93
請問有人五月頭飛紐約嗎? 大家覺得安全嗎? 或者有紐約居民提供意見嗎? 謝謝

熱賣及精選
不計到步,單是飛機上 15、16 小時,你自己如何防護?

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2020-3-15 10:48 發表

不計到步,單是飛機上 15、16 小時,你自己如何防護?
帶口罩/手套/頭套(要包埋耳仔)/穿保護衣.
自備食物.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bananabrother 於 2020-3-15 10:44 發表

請問有人五月頭飛紐約嗎? 大家覺得安全嗎? 或者有紐約居民提供意見嗎? 謝謝
大家覺得安全嗎?真係上天才知道.

https://std.stheadline.com/daily/article/detail/2170692/日報-紐約確診病例一夜升三成-421宗成全國感染最多州份

紐約確診病例一夜升三成 421宗成全國感染最多州份
2020-03-15海外綜合

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bananabrother 於 2020-3-15 10:44 AM 發表

Do you assume HK government will let you fly to USA?

引用:
原帖由 corwin 於 2020-3-15 11:39 AM 發表

Do you assume HK government will let you fly to USA?
香港政府不會阻止香港居民飛 NY (航空公司因商業決定而停飛反而大有可能)

反而是不知樓主去幾耐,可能出現有機去,沒有機回。
或因美國回香港,香港政府要你坐 14 日隔離監。

不過,而定離開 5 月頭仲有一個半月,屆時什麼事都未知,可能已經世界末日都未定。

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2020-3-15 11:47 發表

...可能已經世界末日都未定。 ...
咁又唔會嘅,凡事總會有結束.

多謝大家嘅意見,其實我想五月飛9月先返,不過驚入境時會有問題! 同埋做足防禦,當然知道冇百分百安全!

引用:
原帖由 bananabrother 於 2020-3-15 11:56 發表

多謝大家嘅意見,其實我想五月飛9月先返,不過驚入境時會有問題! 同埋做足防禦,當然知道冇百分百安全!
快D買定人壽保險,如果你中招,保險公司都會怕要賠錢俾你家人,會盡量幫你.
講真,最近搭飛機都有少少驚中招心理壓力好大.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2020-3-15 11:47 AM 發表

香港政府不會阻止香港居民飛 NY (航空公司因商業決定而停飛反而大有可能)

反而是不知樓主去幾耐,可能出現有機去,沒有機回。
或因美國回香港,香港政府要你坐 14 日隔離監。

不過,而定離開 5 月頭仲有一個半月,屆時什麼事都未知,可能已經世界末日都未定。 ...
government may not stop someone flying to NY but it can force someone to self-quarantine for two weeks when they come back.

don't know why the auntie mentioned life insurance. to think insurance company will do anything just so they don't need to pay out is laughable.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 corwin 於 2020-3-15 12:29 PM 發表

government may not stop someone flying to NY but it can force someone to self-quarantine for two weeks when they come back.
一定不會限制人飛往某些地方,如果對方是美國公民,香港政府豈不是捉蟲?
只有限制由某地方來香港的非居民不可入香港,而香港人都要強制坐 14 日隔離監。

回覆 引用 TOP

There are about 3000 cases of Covid-19 in the US. Of the 3000, 500 are in NY.

引用:
原帖由 corwin 於 2020-3-15 12:39 PM 發表

There are about 3000 cases of Covid-19 in the US. Of the 3000, 500 are in NY.
而家疫情轉向好快,早 1、2 星期前,仲集中在西岸,逞要加州及華盛頓州。
1、2 星期後, NY 都成重災區。

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2020-3-15 12:43 PM 發表

而家疫情轉向好快,早 1、2 星期前,仲集中在西岸,逞要加州及華盛頓州。
1、2 星期後, NY 都成重災區。
some people think it will peak in May.

主題標籤 #紐約
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]