• 瀏覽: 16,626
  • 回覆: 96
  • 追帖: 1
想聽下各位睇法,大家分享下🙏

我6月北歐之旅,已經放棄,現在努力盡量減少損失。

有冇師兄師姐係今年內去歐洲?你們又會點決定呢?

熱賣及精選
唔去

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kimdo 於 2020-3-18 01:01 PM 發表

我本身3月尾去奧地利,但CANCEL FLIGHT,今年年尾都唔會去歐洲,出年先!
如果想去旅行或者可以下半年睇睇東南亞,歐洲不用想.

回覆 引用 TOP

重去?玩歧視,點玩呀?

回覆 引用 TOP

無須太悲觀,覲看武漢和大邱疫情,只要政府正視設法防治,約三個月就可以渡過,武漢由1~3月封城,4月頭應該可以完全控制局面,恢復社會,南韓大邱2~4月封城,5月就可以平安渡過。
其他國家應該效法,例如歐洲、澳洲、加拿大及美國,3~6月封城封國,7月就可以重生。
所以今年下半年仍有希望。

大陸疫情唔好下判斷住。有小小可能爆發第二浪勁過第一浪好多。
疫苗係唯一唯一治療/防護方法,未有疫苗前要人身產生抗體先可以防止染病。
英美及歐洲一些國家就是採取呢個態度,要大部份人感染輕微不至於死亡而產生抗體以至病毒再無力散播。 反之抑制疫情成功之後好大機會有更嚴重的第二浪。 呢啲係病毒學理論。
所以無論放寵或抑制所需時間非常長, 一年半載閒閒地。冇人可以估計。
所以今年真係唔使諗住,等全世界疫情停止一兩個月先諗。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kimdo 於 2020-3-18 01:01 PM 發表

我原定四月下旬出發去北歐,上星期改了機票九月初出發,希望暑假過後疫情已過,九月可順利出發。

引用:
原帖由 tamama20 於 2020-3-18 03:21 PM 發表

我原定四月下旬出發去北歐,上星期改了機票九月初出發,希望暑假過後疫情已過,九月可順利出發。
因為我book唒酒店同所有其間交通,改動十分麻煩,而酒店係nonrefundable所以無得退,起碼此刻不可以,另外DFDS郵輪也講明不會refund, FINNAIR沒有cancelled的航班不會退全費,所以都預咗損失。

我一月時都諗6月飛,會無事啦,但現在疫情看不到停下來,今年都係不樂觀,而且就算好轉亦未必即時會通關,都需要時間吧?

回覆 引用 TOP

原本年尾去,依家等到出年睇下點先算,唔想俾人話帶病毒。被歧視。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wahcli 於 2020-3-18 02:05 PM 發表

無須太悲觀,覲看武漢和大邱疫情,只要政府正視設法防治,約三個月就可以渡過,武漢由1~3月封城,4月頭應該可以完全控制局面,恢復社會,南韓大邱2~4月封城,5月就可以平安渡過。
其他國家應該效法,例如歐洲、澳洲、加拿大及美國,3~6月封城封國,7月就可以重生。
所以今年下半年仍有希望。 ...
今年都係不樂觀

保守三年內

引用:
原帖由 oldyeah 於 2020-3-19 12:00 AM 發表

今年都係不樂觀
現在離7月還有4個月,沒需要急於決定,當慢慢看戲吧。

回覆 引用 TOP

要過埋今年睇下點先有得考慮

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 波濤可愛的駱駝 於 2020-3-19 12:13 AM 發表

保守三年內
有點誇張了吧?

回覆 引用 TOP

主題標籤 #北歐 #歐洲
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]