• 瀏覽: 16,628
  • 回覆: 7
  • 追帖: 1
想聽下各位睇法,大家分享下🙏

我6月北歐之旅,已經放棄,現在努力盡量減少損失。

有冇師兄師姐係今年內去歐洲?你們又會點決定呢?

熱賣及精選
引用:
原帖由 tamama20 於 2020-3-18 03:21 PM 發表

我原定四月下旬出發去北歐,上星期改了機票九月初出發,希望暑假過後疫情已過,九月可順利出發。
因為我book唒酒店同所有其間交通,改動十分麻煩,而酒店係nonrefundable所以無得退,起碼此刻不可以,另外DFDS郵輪也講明不會refund, FINNAIR沒有cancelled的航班不會退全費,所以都預咗損失。

我一月時都諗6月飛,會無事啦,但現在疫情看不到停下來,今年都係不樂觀,而且就算好轉亦未必即時會通關,都需要時間吧?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 波濤可愛的駱駝 於 2020-3-19 12:13 AM 發表

保守三年內
有點誇張了吧?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gojeu 於 2020-3-19 02:13 PM 發表

最保手30日爆發,30日回落,冇疫症後28日隔離是比較安全,假設由今天開始計6月尾就冇事。
但是英美話習體染疫論,咁就好難講啦,要預佢地累街坊有排搞 ...
我都係咁諗,科學啲去評估,真係唔應該去歐洲的,雖然損失慘重,但危險又會阻住外國控疫。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 clogalaxy 於 2020-3-25 06:22 PM 發表

想唔見錢定係唔見命?
現在歐美十分嚴峻,今年也不宜去了。

回覆 引用 TOP

今年內去歐洲旅遊或東南亞,可以說機會微乎其微,甚至明年春季,各國現在都努力抗疫中,唔通去騷擾人咩?為己為人也應該取消行程。

引用:
原帖由 t0ng_x3x 於 2020-6-14 11:14 AM 發表

好慘,4月西葡之旅被迫取消,唔知何年何月何日可以再去

多謝芝麻人
取消如果無損失,咪改期囉。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 商界扁扁的菠菜 於 2020-6-28 09:51 AM 發表

喺疫情未稳定之前,仲系先唔好去边些地方啦!
同意,現在全球疫情都未控制到。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]