• 瀏覽: 2,204
  • 回覆: 59
人到中年四張幾做開寫字樓IT人,到年頭公司生意差先向IT開刀,過年後揾工已feel到個市勁差,即刻去讀左QAS兩天速成班,諗住下個禮拜去辦證入行做保安,之前未做過零經驗,問過做過既朋友話屋邨果d先好做,唔好做商廈或商場會較煩,請教各位師兄姐比下意見小弟!多謝賜教!

回覆 引用 TOP

有工都求其做住先啦,仲住宅或商廈

引用:
原帖由 七個冰凍的羔羊 於 2020-3-22 03:44 AM 發表

有工都求其做住先啦,仲住宅或商廈
市道真系甘差?我見仲有好多招聘廣告。

你預返12碼?9碼?

引用:
原帖由 sumwong7867 於 2020-3-22 08:48 AM 發表

市道真系甘差?我見仲有好多招聘廣告。
好多是招人換馬,汰弱留強

沙中蚌常怨路茫茫,常怨處身灰暗地方,
而四周好陽光,它閉起眼來看,常合上難怪不見光。
引用:
原帖由 kingking99 於 2020-3-22 09:27 AM 發表

好多是招人換馬,汰弱留強
甘樣請新人入去會唔會好大壓力?

引用:
原帖由 sumwong7867 於 2020-3-22 10:51 AM 發表

甘樣請新人入去會唔會好大壓力?
很多公司已經不像年前那樣只要有人應徵就一定會請,請得你也不用太擔心,
如果知道你是新人,也不會有太大要求,自己的能力就是如此,日後的工作就是漫長的,只要做好自己本份,也沒有甚麼壓力大不大的,
只是如果發現你未達標準,往日會將將就就,等待再有沒有人,現在會比較決斷

沙中蚌常怨路茫茫,常怨處身灰暗地方,
而四周好陽光,它閉起眼來看,常合上難怪不見光。
引用:
原帖由 kingking99 於 2020-3-22 11:53 AM 發表

很多公司已經不像年前那樣只要有人應徵就一定會請,請得你也不用太擔心,
如果知道你是新人,也不會有太大要求,自己的能力就是如此,日後的工作就是漫長的,只要做好自己本份,也沒有甚麼壓力大不大的,
只是如果發現你未達標準,往日會將將就就,等待再有沒有人,現在會比較決斷 ...
多謝師兄分享經驗!睇黎都系揾住份工做落,累積一下經驗好啲!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chandaiman05 於 2020-3-22 09:23 AM 發表

你預返12碼?9碼?
想返日或中更九碼,我見甲級商廈好多都有!
通宵更暫不考慮,屋企附近有地盤朝八晚七嘈到拆天想訓覺都難!

引用:
原帖由 sumwong7867 於 2020-3-22 11:45 PM 發表

想返日或中更九碼,我見甲級商廈好多都有!
通宵更暫不考慮,屋企附近有地盤朝八晚七嘈到拆天想訓覺都難!
通常在中坏,銅鑼湾多。

引用:
原帖由 chandaiman05 於 2020-3-23 10:16 AM 發表

通常在中坏,銅鑼湾多。
我都主力揾呢啲區,希望可以成功揾到。

今日親身上灣仔警總牌照科申請保安証,多人到爆!等左個幾鐘終搞好,職員話6-8個工作天後有,郵寄屋企等多兩日!
一收到即刻去見工!

引用:
原帖由 sumwong7867 於 2020-3-23 11:51 AM 發表

今日親身上灣仔警總牌照科申請保安証,多人到爆!等左個幾鐘終搞好,職員話6-8個工作天後有,郵寄屋企等多兩日!
一收到即刻去見工!
多人失业自然多人入行做保安。

引用:
原帖由 chandaiman05 於 2020-3-23 12:01 PM 發表

多人失业自然多人入行做保安。
系呀!可想而知而家經濟勁差!羅到証要積極去揾工了!僧太多粥少!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sumwong7867 於 2020-3-23 11:51 AM 發表

一收到即刻去見工!
我都呢1,2日親身去灣仔搞,
咁師兄你選左親身自取 定郵寄?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]