• 瀏覽: 7,790
  • 回覆: 31
  • 追帖: 1
轉載 ~https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200322/bkn-20200322010040955-0322_00822_001.html

新冠肺炎下運輸署因應疫情在一月底起暫停服務,各牌照事務處、駕駛考試中心等至2月初才恢復有限度服務,運輸署指已增派人手及要求員工加班處理工作。《東網》接獲多名市民投訴,指其「搵食車」車輛牌照已過期,早於本月初已向運輸署預約續牌,但預約日期竟要等至5月,令車輛沒法使用,癱瘓運輸工作。有從事汽車買賣的人士,更因手續時間過長失去疫情下僅有的生意。運輸署回應指,一個多月內收到15萬份申請,由於工序較多,所需時間因而增加,已增派人手及要求員工加班處理。

公務員又要在家工作, 多項公共設施再關閉。運輸署處事混亂,平日只需數小時完成的申請卻要延長至數十日,查詢熱線更長期無人接聽,嚴重影響市民及業界。

回覆 引用 TOP

我係到期前2個月己經預約鳥,個陣只須排6個星期

機會,係留俾有準備既人的

放入投遞箱,半個月左右收到

若個牌今日到期,根本可提早三個月在星誕前已可申請!
今年在農曆新年前的正常辦公時間,人流都唔算多!
係D人搞到差唔多到期先至續!
農曆新年後放左幾日假一定多人,再加上政府特別辦公時間抗疫,電話排期至五月唔出奇!

知道架車就到期, 就應該要預早去換喇!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 胃胃愛涼涼 於 2020-3-22 06:47 發表

我係到期前2個月己經預約鳥,個陣只須排6個星期

機會,係留俾有準備既人的
家下運輸處啲職員,又唔使返去做嘢,有屬龍成串。

引用:
原帖由 Happy_Sunday 於 2020-3-22 07:08 發表

放入投遞箱,半個月左右收到
放入個投遞箱,有陣時要等三個星期,甚至乎三個半星期。

引用:
原帖由 onlee2004 於 2020-3-22 07:35 發表

若個牌今日到期,根本可提早三個月在星誕前已可申請!
今年在農曆新年前的正常辦公時間,人流都唔算多!
係D人搞到差唔多到期先至續!
農曆新年後放左幾日假一定多人,再加上政府特別辦公時間抗疫,電話排期至五月唔出奇! ...
農曆年後先知條龍會咁長。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 A1000 於 2020-3-22 10:11 AM 發表

放入個投遞箱,有陣時要等三個星期,甚至乎三個半星期。
我講我幫公司續果張要半個月,不過聽人講仲有個方法就係去郵政整個數碼證書,就可以網上續。

引用:
原帖由 Happy_Sunday 於 2020-3-22 10:14 發表

我講我幫公司續果張要半個月,不過聽人講仲有個方法就係去郵政整個數碼證書,就可以網上續。
上嗰三次,我嗰幾架車,都要成個月有多。

年中(暑假)買車續牌為最好時間,就算之前正常時,年頭,尤其農曆新年假期前後一個月都係特別多人

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 A1000 於 2020-3-22 10:11 AM 發表

家下運輸處啲職員,又唔使返去做嘢,有屬龍成串。
預約機制目的係控制及減少人流,職員照返工處理投遞及郵寄申請

引用:
原帖由 胃胃愛涼涼 於 2020-3-22 03:10 PM 發表

預約機制目的係控制及減少人流,職員照返工處理投遞及郵寄申請
年前一向預約金鐘最早時段0900,1分鐘搞掂,快靚正

其實去續牌不同車種是否只是拿張行車證!?可不可以好像人牌咁就到期寄信來包括連結線上續人牌,upload住址證明比錢後寄掛號行車證。驗車紙都是運輸署指定驗車中心,能否運輸署已有中央電腦紀錄而不用登記車主出示或upload。

外國包括英國和澳洲已取消類似行車證的東西。反正要作假行車證都可以假的。

警察鬼得閒理你咩 成街都過期 怕咩?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]