• 瀏覽: 5,760
  • 回覆: 83
  • 追帖: 15
本主題由 青森冬雪 於 2020-3-23 08:46 AM 設置高亮
疫情影響 , 想去...暫時唔去得!
咁!唯有溫故知新.....
將我多年來遊日食記 逐一分享
食記集中(東京 , 大阪 , 東北 , 北海道)

不繼分享 , 持續更新...........

好!開始....

呢間店舖標榜係和牛一頭燒肉
意思係將一整頭牛買番嚟
所以價錢可以做到比較親民
跟據資料 , 店舖提供嘅和牛品種係 :
(米沢牛 , 仙台牛 , 常陸牛)...等嘅黑毛和牛

店舖分上下兩層 :
下層係立食 , 有18個立食燒肉位
上層係座位 , 大約可以坐到30人

午餐有A B C D四款
揀咗最貴嗰2款 : (2年半前嘅價錢)
C餐國產牛 $1580円(已包稅)
D餐A5和牛 $2380円(已包稅)

嗱 !
到底國產牛同和牛有咩分別 ?

國產牛 : 係指在日本國內出身及飼養 , 就算係國外入口嘅例如(荷蘭 , 安格斯...等)嘅牛 , 只要飼養期時間比係國外長 , 都可以稱之為 國產牛

和牛 : 係指日本品種國內原生交配孕育而成及飼養 , 血統純日本化嘅就稱為 和牛

和牛分4個品種(黑毛和牛 , 紅毛褐牛 , 短角和牛 , 無角和牛)

而家係日本市面上流通嘅和牛 , 差不多有95%係黒毛和牛種
當中包括日本三大和牛(神戶牛 , 近江牛 , 松阪牛)
以及較有名嘅(飛驒牛 , 米沢牛 , 山形牛 , 仙台牛 , 宮崎牛....)
大多數都係黑毛和牛品種

另外和牛品質嘅級數 , 係由(日本食用肉等級認證協會)統一標準嚟制定咗規格

規格等級係 , 將一頭牛身上嘅食用部份比率作為計算
再分為 : (A B C )三個級别
( A )嘅食用部分比率係最高

英文字母後再分(1 - 5)嘅數字級別
通常會以(油花分布 , 肉嘅色澤)嚟再劃分等級
( 5 )係屬於最高級

以下呢個係2年半前嘅餐牌:

店舖樓上坐位唔多 , 大約可以坐到30人左右
牆身仲掛咗個日文餐牌

由於我地係11點剛開舖就到
所有我地係第一檯客 , 可以自由選擇座位
最後揀咗坐窗邊位

一坐低就奉上2款醃菜

唯一最.最..最可惜係 :
店內用嘅唔係炭爐 , 只係氣爐
呢方面要扣咗啲分 !

點完餐 , 啲嘢好快就上喇
話咁快 , 食物就上到成檯都係.....

請繼續往下收看....

你的樣子如何 !!
你的日子必如何 !!!
國產牛 套餐
2年半前嘅價:
$1580円 (已包稅)

日文字我唔係好識
應該係每個牌代表一個部位

雖然呢Set係較平嘅國產牛
但肉質表面嘅賣相已經相當吸引

A5和牛 套餐
2年半前嘅價:
$2380円 (已包稅)

呢Set A5和牛 , 無論油花同紋理都比國產牛嗰碟靚

近鏡再睇真啲 , 正

呢Set A5和牛 , 仲包一片薄切原條牛舌

另外仲有(沙律 , 湯 , 飯 , 燒肉醬汁)
相當豐富吓 !

好 ! 開波.....
正到不得了

大滿足嘅一餐
性價比頗高

你的樣子如何 !!
你的日子必如何 !!!

回覆 引用 TOP

(熟成肉 但馬屋)

已經食過幾次 , 質素有保證
今次再去係食平日限定午市套餐
貪佢lunch平平地 , 又可以享受私隱度極高全個室
一個字 : 正

入口處一隻大大嘅牛(但馬屋嘅標記)
牛嘅下面 , 仲放咗類似祭祀用嘅(酒 米 鹽)

但馬屋創業於1970年 , 總共有十間分店
(九間係大阪 , 一間係東京)
每一間分店嘅(風格 食物 價位)都唔一樣

我今次係去心齋橋「HOTEL NIKKO OSAKA(ホテル日航大阪)」
B2樓層「美食の回廊」區域嘅燒肉店「熟成肉 但馬屋」

但馬屋以高級熟成肉而出名
店舖堅持使用一整頭仙台牛或神戶牛等黑毛和牛
用45天以上時間乾式熟成牛肉

一入到店內 , 長長嘅通道
左面係一整排嘅紅酒牆
全店都係私人個室

今次兩個人
二人個室空間都唔算細

舒適整潔

每間個室內都附設啤酒機
可以自行斟酒 , 傍邊有顯示屏 , 顯示斟咗幾多份量同價錢

個室內仲有衣櫃

嵌入式七輪炭火爐

石版內有兩款醬
(烤肉醬 同 薄鹽醬)

請繼續往下收看...

你的樣子如何 !!
你的日子必如何 !!!

回覆 引用 TOP

平日限定午市餐牌

估唔到即棄筷子都好有質感

夠貼心 , 有圍巾提供

食燒肉 點少得啤酒
呢杯 $500円

午市套餐有前菜同沙侓

キムチ盛合せ
韓式泡菜拼盤

海帶湯

沙律

兩份平價午市套餐

飯 同 湯 , 係可以無限添加

請繼續往下收看...

你的樣子如何 !!
你的日子必如何 !!!

回覆 引用 TOP

兩份午市燒肉

焼肉三種類のランチ
2000円 (一年前嘅價)

特選カルビセット
1890円 (一年前嘅價)

好 ! 開始燒......

食完之後撳鐘仔
店員馬上附上麥茶同熱毛巾

飲飽食醉 , $4500円 有找
抵食

你的樣子如何 !!
你的日子必如何 !!!

回覆 引用 TOP

北海道第一和牛 の (白老牛)

北海道係日本被稱為和牛故鄉
係北海道境內生長嘅和牛相當之多......
例如 : (宗谷黒牛)、(北見牛)、(十勝和牛)、(美瑛和牛)、(富良野和牛) 、(豐西牛)、 (白老牛)、(函館和牛)、(三石牛)......等

(白老牛)產自北海道白老町
屬於黑毛和牛品種

白老町 , 北邊有山 , 南邊臨海
係如詩如畫嘅環境中成長嘅白老牛 , 以大小麥等穀物作為飼料 , 目的係為咗減輕牛內臟負擔 , 讓肉質更美味!
所以白老牛以口味醇厚、脂香高雅為其特點
滋味香濃鮮甜 , 肉質細膩 , 入口即化

白老牛係2008年 北海道洞爺湖舉辦嘅八大工業國家(G8)高峰會議中...一炮而紅
因為各國元首膳食中嘅牛肉
就係選用白老牛 , 足見來頭不凡

故此
白老牛有北海道和牛之首 及 北海道第一和牛稱號

以前要食白老牛並不容易 , 除咗要去白老町之外 , 札幌市中心就只得三幾間認證店可以食到
但今次北海道行程中 , 白老牛食店四處可見 , 緊有一間係左近

今次光顧呢間係位於狸小路(白老牛認定店)
「徳寿 しんら亭」

「徳寿 しんら亭」係白老牛認證店
所以門外掛有認證書

店內地方唔算大
一邊係卡位 , 另一邊係大小唔同嘅個室

2~3人個室

座位尚算寬敞

午市Menu
價錢唔貴 , 幾抵食

好精緻

請繼續往下收看....

你的樣子如何 !!
你的日子必如何 !!!

回覆 引用 TOP

點完餐之後 , 每人一碟沙律
(沙律可以追加)

白老牛会席午餐 $2500円

白老牛

前菜 , 湯 , 飯

四種唔同部位

請繼續往下收看....

你的樣子如何 !!
你的日子必如何 !!!

回覆 引用 TOP

和牛五花肉 & 橫膈膜肉 午市套餐
$1650円

同樣都係有 : 前菜 , 湯 , 飯

牛脂

咁嘅價嚟計 , 份量都幾多
而且質素亦頗高

好喇 , 開始燒......

真係好食到不得了

食飽埋單 $4480円 (10個月前嘅價)
呢餐堅係平靚正 , 環境同服務又好 , 下次一定會再嚟!

暫時分享住咁多先
日の食記 , 將會不斷.....分享
多謝各位持續支持

你的樣子如何 !!
你的日子必如何 !!!

回覆 引用 TOP

支持,睇左當食左

我都有好多日本美食既相,依家無得去要望梅止喝

係度放毒。恨死我地啲未食過既人。
諗緊扣吾扣分好?

笑看天下一雲湧, 淡薄名利兩手空!
好運自會四面來, 安居樂業八方通!
樓主你好狠心 勾起人哋的傷心事 有排都唔使旨意去

支持! 等你更新

支持支持

不過巧橙,有得睇茅得食

點解全部都係牛?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]