• 瀏覽: 6,136
  • 回覆: 47
  • 追帖: 1
公司有條友,呢排搵我同他食飯,他一坐底就不斷講公司入面幾條是非精,話呢幾條是非精唱衰他喎。第二日起我唔想同他食,偏偏都要我同他食,不斷鸐他講。

呢條友係咪利用我同他一齊對付幾條是非精。

引用:
原帖由 VC6618 於 2020-3-23 12:52 AM 發表

公司有條友,呢排搵我同他食飯,他一坐底就不斷講公司入面幾條是非精,話呢幾條是非精唱衰他喎。第二日起我唔想同他食,偏偏都要我同他食,不斷鸐他講。

呢條友係咪利用我同他一齊對付幾條是非精。 ...
真唔想就彈開d去避.是非呢家野聽下就算.最緊要自己唔好多事.

自己一個食飯最自在

回覆 引用 TOP

不喜歡便不參與..........完

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 床上小小羊羊 於 2020-3-23 03:47 AM 發表

真唔想就彈開d去避.是非呢家野聽下就算.最緊要自己唔好多事.
如果他迫你食呢?
如果呢幾條是非精有講我是非點應對?

引用:
原帖由 VC6618 於 2020-3-23 09:10 AM 發表

如果他迫你食呢?
如果呢幾條是非精有講我是非點應對?
人地點迫者?制定唔制都係你自己個人行為.人要有原則底線.唔想就say no.去左就唔好講人地迫.返工做好自己本分啦.你與其浪費時間睇d 8婆8公點睇你.不如將專注力投入工作啦傻瓜

謠言止於智者, 你咪左耳入右耳出各, 好似毒果咁, 當小說睇

回覆 引用 TOP

有人聚集的地方一定有是非,聽完噹笑話咪算囉,平常心面對

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 床上小小羊羊 於 2020-3-23 09:21 AM 發表

人地點迫者?制定唔制都係你自己個人行為.人要有原則底線.唔想就say no.去左就唔好講人地迫.返工做好自己本分啦.你與其浪費時間睇d 8婆8公點睇你.不如將專注力投入工作啦傻瓜 ...
如果呢條友喝你鬧你要你同他食又點

引用:
原帖由 VC6618 於 2020-3-23 01:16 PM 發表

如果條友喝你鬧你要你比晒啲錢佢

你又比唔比佢

拒絕好難做咩?

回覆 引用 TOP

道不同不相為謀!完

回覆 引用 TOP

小心武漢肺病

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 VC6618 於 2020-3-23 01:16 PM 發表

我返工有個習慣.人地用咩語氣態度對我.我就以相同方式回過去.真唔明.say no 有幾難呢?

回覆 引用 TOP

唔好理佢

回覆 引用 TOP

晤理會佢

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]