• 瀏覽: 6,945
  • 回覆: 146
  • 追帖: 7
舊年屋企兩部東豬3/4匹窗口機,壞咗其中一部,換咗部R信1匹自己搞掂,部機就係張床上距離3呎零位,瞓覺時感覺都幾嘈下,好難頂所以想換過部1匹分體機,原本想揾呢度嘅冷氣達人裝,不過呢排唔駛返工,無所事事,得閒得滯,馬仔又唔聽話,慳得就慳,睇教學加上公屋有窗台覺得自己應該搞得掂。
目標機:smaller 420纖體冷暖1匹 P牌
有乜好:有套窗台易安裝套件容易DlY
買   機:格價網
工   具:淘寶揾
材   料:淘寶揾

Pppp

回覆 引用 TOP

未做過
邊有可能自己裝
分體要跟師父學真功夫
駁唯
ChecK漏
抽真空

http://h50178.www5.hp.com/support/EM921PA/solve/112920.html?jumpid=reg_R1002_TWZH
http://h50178.www5.hp.com/support/D8150A/faqs/54626.html
sor

睇錯左樓主話裝窗口機

引用:
原帖由 9sea君 於 2020-3-23 02:45 PM 發表

舊年屋企兩部東豬3/4匹窗口機,壞咗其中一部,換咗部R信1匹自己搞掂,部機就係張床上距離3呎零位,瞓覺時感覺都幾嘈下,好難頂所以想換過部1匹分體機,原本想揾呢度嘅冷氣達人裝,不過呢排唔駛返工,無所事事,得閒得滯,馬仔又唔聽話,慳得就慳,睇教學加上公屋有窗台覺得自己應該搞得掂。
工   ...
支持C 兄,如果自己做得黎,點解唔自己做,橫掂都係自己地方

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 9sea君 於 2020-3-23 02:45 PM 發表

工   ...
裝完影張相來看吧

回覆 引用 TOP

裝到梗係自己裝啦,等睇包膠

分體機有D用新型雪種,易燃易爆,專人人士有時都會出事!

00橘

回覆 引用 TOP

自己裝最緊要有人手夠氣力搬上搬落

引用:
原帖由 zoker123 於 2020-3-23 05:28 PM 發表

自己裝最緊要有人手夠氣力搬上搬落
無錯 室外機3/4十 kg...  我就唔夠力...

回覆 引用 TOP

我都係自己裝左四部p仔smaller分體機,不過四部分體機自己買材料都千幾蚊。網上有視頻,唔難安裝,要留意睇細節。

材料淘寶買會比我去旺角買平一半。

回覆 引用 TOP

#8最佳答案
R32易燃
真系不可以零知識的人去做
隨時間屋大爆炸都會

http://h50178.www5.hp.com/support/EM921PA/solve/112920.html?jumpid=reg_R1002_TWZH
http://h50178.www5.hp.com/support/D8150A/faqs/54626.html

回覆 引用 TOP

咁岩我都想自己裝喎,

室外機23公斤, 仲輕過一部3/4匹機,
3/4匹30公斤, 我都可以一個人抬上梯上窗口
所以重量冇問題
1.5匹窗口機就一個人就抬唔到,

最大問題係窗口位闊度少過部室外機, 要先打斜推出去再拉番直,
可能失手跌落街, 要用繩扎住先得,

仲有問題係根本不夠 42cm 高, 只得41cm
所以我好似只得 General 珍寶 ASWX09JECA 1.0匹 可選

回覆 引用 TOP

出面街基本安裝要 1600元?

買機自己裝, 要比運費 200元?
如果全由淘宝買工具材料, 要500元

1. 真空泵1升+2条双英管+466低压表+410接头,  $290 重量: 5kg
2. 空調銅管包扎帶11米長,  2卷, $15
    (一部機好似只用2卷)  
3. 空调铜管连接管1匹機用3米長一套,  $90
   (好似一定至少3米, 已造好喇叭咀)
   (一匹變頻 R410雪種機要 6.4mm 和  9.5mm 铜管各一, 厚度 0.8mm)
4. 空调装饰管槽
    (即是用來包住銅管,去水喉,電線的套, 估計都要幾十元, 仲未想清楚買幾多件先夠)
5. 減震橡膠墊, $10
  (放在室外機4隻腳度, 我見出面工程報價入面包呢樣)
6.  弯管器 (6/8/10mm)  HK$30
  (用來屈銅喉)
7. 鋁角, 螺絲或拉釘
  (用來造承托室外機的支架)
8. 玻璃膠, 鋁角, 玻璃片
  (在香港買, 要來封住窗口位)

仲有乜漏了?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]