• 瀏覽: 2,273
  • 回覆: 64
過去一直有說法港珠澳大橋不加建鐵路原因是成本太貴,且人工島入隧道斜率高於3%重鐵高鐵是技術上不可行!但加建輕型的機場無人駕駛列車
再連接港澳兩機場禁區,實現粵港澳機埸一體化機建共用!

附件

機場無人駕駛.jpg(63.84 KB)

2020-3-23 11:05 PM

自強無需跟派系! 願長流不息捍衛!
冇可能,本身條橋承重量冇預計到,加上亦冇咁嘅必要

回覆 引用 TOP

轉黎轉去同搭金巴有幾大分別.

倒不如興建海底高鐵,往來香港與珠海或澳門更實際

引用:
原帖由 pycicamn 於 2020-3-24 03:01 發表

奈何咁樣的話,就算香港 - 澳門,都要入中國境

咁AEL延至澳門珠海又點?

2020瑞士洛桑青年冬奧年 香港撥亂反正年 Samsung S20 Ultra 5G元年
2021東京奧運年 豐田全球氫氣零碳元年
Start Your Impossible!
Mobility for All!
Hope Lights Our Way!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-3-24 12:32 AM 發表

轉黎轉去同搭金巴有幾大分別.
金巴吾係來往港澳兩機場之間禁區

引用:
原帖由 pycicamn 於 2020-3-24 03:01 AM 發表

其實本身一早香港就吾應該同吾需要起係西九龍既高鐵 而係需要接駁港深兩地機場既鐵路 最好就係經埋港珠澳大橋串聯至澳門機場 將三地機場一體化 香港機場都可以吾洗起三跑 比起西九超支既高鐵 實用得多 而且相信更節省成本!

引用:
原帖由 神經博士 於 2020-3-24 12:24 PM 發表

其實本身一早香港就吾應該同吾需要起係西九龍既高鐵 而係需要接駁港深兩地機場既鐵路 最好就係經埋港珠澳大橋串聯至澳門機場 將三地機場一體化 香港機場都可以吾洗起三跑 比起西九超支既高鐵 實用得多 而且相信更節省成本! ...
真係咁做就真係死得啦。高鐵效益比呢個什麼機場鐵鐵路好多了,唔好以為所謂大灣區冇競爭

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 神經博士 於 2020-3-24 12:24 PM 發表

其實本身一早香港就吾應該同吾需要起係西九龍既高鐵 而係需要接駁港深兩地機場既鐵路 最好就係經埋港珠澳大橋串聯至澳門機場 將三地機場一體化 香港機場都可以吾洗起三跑 比起西九超支既高鐵 實用得多 而且相信更節省成本! ...
全球無邊個大機場係有條件做高鐵總站,唔信你自己睇吓東京成田機場同大阪關西機場,仲有上海浦東、北京大興點解做唔到高鐵總站。你亦最好研究吓上海虹橋機場,以為做高鐵總站就可以做例子?望埋啲航班先講

引用:
原帖由 神經博士 於 2020-3-24 12:19 PM 發表

金巴吾係來往港澳兩機場之間禁區
兩邊各加條路去機場禁區,金巴咪可以行到,成本總比全部要大改低好多。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 pycicamn 於 2020-3-24 03:01 AM 發表

有機會等瓊粵高鐵拍版就一切做啦 到時坐高鐵經粵西入海南仲得啊 東至誇越台灣海峽

引用:
原帖由 ryumew 於 2020-3-24 08:40 PM 發表

有機會等瓊粵高鐵拍版就一切做啦 到時坐高鐵經粵西入海南仲得啊 東至誇越台灣海峽
唔會啦,完全無效益

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2020-3-24 08:37 PM 發表

全球無邊個大機場係有條件做高鐵總站,唔信你自己睇吓東京成田機場同大阪關西機場,仲有上海浦東、北京大興點解做唔到高鐵總站。你亦最好研究吓上海虹橋機場,以為做高鐵總站就可以做例子?望埋啲航班先講 ...
吾洗高鐵 好似首爾咁既機場連接鐵路已可!

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2020-3-24 09:27 PM 發表

唔會啦,完全無效益
兩岸統一後自然有用!

引用:
原帖由 神經博士 於 2020-3-24 11:29 PM 發表

兩岸統一後自然有用!
如果中國仲係共產統治,呢個可能性差唔多等於零

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]