• 瀏覽: 5,225
  • 回覆: 39
  有關巴塞球員集體降薪的事這幾日傳得沸沸揚揚,不少媒體言之鑿鑿地表示,巴塞球員已經決定集體降薪。不過這樣的傳聞並不準確,至少目前來說,巴塞全隊還沒有就此達成一致意見。

受疫情影響,聯賽和歐聯都停賽,各大豪門球會遭受嚴重影響,損失巨大。而巴塞隊內,薪水負擔很重,薪水總額達到5.52億歐元,佔據了收入的53%。球會希望在目前的情況下,球員們將降薪,幫助球會渡過難關關。

近日巴塞主席貝圖美奧(Josep Bartomeu)確實和球隊四位隊長美斯(Lionel Messi)、布斯基斯(Sergio Busquets)、比基(Gerard Pique)、羅拔圖(Sergi Roberto)商談了降薪的事情,隊長們也原則上表示同意,但他們同時也指出,自己並不能代表全隊,降薪的事情還要和全隊商量,畢竟這關係到每位球員的切身利益。

事實上,巴塞隊內對於降薪的事情並不是一致讚同。在美斯等隊長把球會的提議告訴球員們時,並未獲得一致通過。

球員們之所以還沒同意。有以下幾個原因。首先是降薪的幅度並不明確。球會沒有給出具體的數額,巴塞球員不可能在降薪多少都不清楚的情況下就同意這一提議,因為數額很可能超過球員承受的範圍。

第二,球員們認為,降薪的事情應該是球會和自己的經理人和律師去談,而不是跟自己談。經理人和律師更專業,更知道怎麼樣維護球員的利益。如果巴塞要求球員降薪,他們可能會提出讓巴塞降低合約毀約金,增加合約年限等條件。

第三,巴塞球員懷疑,除了讓球員降薪,巴塞是不是真的沒有別的辦法了?球會不應該僅僅讓球員們做出犧牲,高層應該還有別的方案。近年來巴塞的收入是不斷增高,但支出也變得越來越大。球會浪費的金錢很多,比如在收購方面,花費將近3億歐元引進的古天奴(Philippe Coutinho)和迪比利(Ousmane Dembele),就很不成功。如果球會在收購方面能更精打細算一些,那省下的錢要遠比球員們降薪帶來的貢獻更大。

從目前情況來看,巴塞球員最終會接受降薪,但什麼時候開始降,每個人降多少,這些都是需要繼續討論的問題,很難一時半會就得出結論。有球迷就表示,對於年薪超過1000萬歐的球星可以降一點,但對於年薪並不高的球員,應該少降,因為球員都是吃青春飯,再降就沒多少了。

巴塞隊友集體反梅西

https://m.soccer.sina.com.hk/news/article/11409106/1/20200324

梅西降薪有咩所謂
踢返一兩場注碼波咩都返來啦

引用:
原帖由 獅鳥梅西迷 於 2020-3-24 01:52 PM 發表

梅西降薪有咩所謂
巴塞球員梅西人工一枝獨秀
其他就少得可憐
梅西自己減就夠

回覆 引用 TOP

好老實咁講
個個人工唔同
按咩比例去減先
其實高薪果班係咪應該減多d多
仲有樣野, 係都管理層減先
先到球員.

人生
亞仙奴
無事抽水 有事潛水
二乃上呀
引用:
原帖由 鍾樂 於 2020-3-24 02:05 PM 發表

好老實咁講
個個人工唔同
按咩比例去減先
先到球員.
減晒梅西個份已經慳唔少

引用:
原帖由 插西王土黃梅水 於 2020-3-24 14:08 發表

減晒梅西個份已經慳唔少
今次又唔好針對佢先
我自己都係低層打工仔
好老實減 正常高層行先
下下搵基層落手,冇用嫁
基層唔係高人工,減得多
好景咪走囉.
相反d高人工管理層同高層
係咪咁易走呀?
殺一個高層點對比炒2個基層化算
(睇你都話炒梅西先)
再講球隊元老級球員
應該有一樣野就係帶頭減先
唔好理之後其他人減唔減
做左自己覺得應該要做既野先
比個榜樣人睇,先可以服眾

人生
亞仙奴
無事抽水 有事潛水
二乃上呀
引用:
原帖由 鍾樂 於 2020-3-24 02:05 PM 發表

好老實咁講
個個人工唔同
按咩比例去減先
先到球員.
有啲人中意認屎認屁扮大佬
場上隊長無錯係可以指揮隊友
場下?連人地份糧都關佢事?
呢啲咪球霸囉

引用:
原帖由 獅鳥梅西迷 於 2020-3-24 02:20 PM 發表

有啲人中意認屎認屁扮大佬
場上隊長無錯係可以指揮隊友
場下?連人地份糧都關佢事?
呢啲咪球霸囉
巴塞唔少球員都有國家隊冠軍,但比件無國家隊冠軍嘅人指指點點,又點會得人心

回覆 引用 TOP

梅西降薪有咩所謂

回覆 引用 TOP

美斯等有傾減薪既球員話自己唔代表所有球員,標題又誤導。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 鍾樂 於 2020-3-24 02:17 PM 發表

今次又唔好針對佢先
我自己都係低層打工仔
好老實減 正常高層行先
下下搵基層落手,冇用嫁
基層唔係高人工,減得多
好景咪走囉.
相反d高人工管理層同高層
係咪咁易走呀?
殺一個高層點對比炒2個基層化算
(睇你都話炒梅西先)
再講球隊元老級球員
應該有一樣野就係帶頭減先
唔好理之後其他人減唔減
做左自己覺得應該要做既野先
比個榜樣人睇,先可以服眾 ...
現實邊有今理想

美C年薪、廣告、贊助接近十億港幣

引用:
原帖由 estateman 於 2020-3-24 03:38 PM 發表

美C年薪、廣告、贊助接近十億港幣10971234
梅西加少少錢就買到尼馬番屋企巴塞

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 LWCW 於 2020-3-24 15:31 發表

現實邊有今理想
呢個就絕對明白
要睇咩 LEVEL 老闆囉
因為聽過有D 老闆(其實得一個)
真係講左句
炒一個 M位 , 等於2個基層
但係炒左2個基層 , D野邊個做 ?
個M位就唔做曬 , 咁不如炒左個M位

人生
亞仙奴
無事抽水 有事潛水
二乃上呀
美斯佢實力比你強多了

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]