• 瀏覽: 233,721
  • 回覆: 1,122
  • 追帖: 5
本主題由 siugijar 於 2020-3-30 08:26 PM 合併
引用:
原帖由 feibochu 於 2015-4-29 06:15 PM 發表
睇咗2個醫生都話安全起見,卵巢 輸卵管 子宮 淋巴 都要割除
會唔會我同妳case差唔多?其實照完MRI 只係見到癌細胞係子宮,未有擴散,第一個醫生話要割埋淋巴,另一個就話要到手術時抽組織驗再決定,最後幫我做手術嘅醫生,係可以唔割淋巴,寧願之後驗到有再做電療。搵醫生嘅過程,個個講嘅嘢都唔同,好彩嗰時真係幾煩幾辛苦都好都搵多幾個聽多啲意見,因為最後亂打亂撞之下,睇咗個醫生,佢解釋咗好多嘢我聽,幫我綜合哂唔同醫生嘅見解。

[ 本帖最後由 akiko1020 於 2015-4-29 10:39 PM 使用http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg 編輯 ]

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 feibochu 於 2015-4-29 06:15 PM 發表

睇咗2個醫生都話安全起見,卵巢 輸卵管 子宮 淋巴 都要割除
連淋巴切曬卵巢子宮有後遺症嗎?

回覆 引用 TOP

我是80後,之前經期唔準,有時好多血。我keep 住有睇婦科,兩個醫生都冇話我有問題。可能是工作忙影響。半年後醫生叫我驗下,有息肉。點知有呢個病.....我冇切卵巢,希望冇咁快更年期。我果時日日哭,立即做手術。後來先知道台灣有case食藥醫得好,有d仲可以生育。我不能生孩子,真的很心痛。

回覆 引用 TOP

有時覺得d醫生想收手術費,冇真心為病人設想。你們地仲有冇check CA125指數?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 VVxVV 於 2015-4-30 10:08 AM 發表
我是80後,之前經期唔準,有時好多血。我keep 住有睇婦科,兩個醫生都冇話我有問題。可能是工作忙影響。半年後醫生叫我驗下,有息肉。點知有呢個病.....我冇切卵巢,希望冇咁快更年期。我果時日日哭,立即做手術。後 ...
我想請問醫生有無話個病同息肉有無關?

雖然我keep住睇婦科同照ultrasound, 2月頭都無話有息肉,3月中無端端有血 (m完之後),即刻睇醫生,到3月尾再睇醫生就話我有息肉,醫生又無幫我驗其他嘢,呢排忙老公嘅嘢,都無機會睇多個醫生……

回覆 引用 TOP

唔好傷心,妳嘅痛我完全明白。
初時未接受得到,真係覺得好唔公平。我未婚,點解同自己心愛嘅人生兒育女,好基本嘅事,唔俾我做。而家諗番起仲有啲眼濕濕,尤其最初期周圍撲醫生時,去襯都係婦科診所,個個病人都係做產檢,嗰刻嘅心情真係好難受。不過難過都要接受,我而家會同自己講,可能個天知我做媽媽會好辛苦,咁樣會生活得仲快樂,要學懂隨遇而安。

妳如果冇割卵巢,要小心飲食,覆診要依時唔好大意。
不過我想問咩係CA125,我醫生冇同我提過。

回覆 引用 TOP

有感而發,
現今男女工作已經冇乜差別,女仔生活壓力都唔少,經期唔準真係好常見嘅事,但通常冇乜人會留意有一種癌叫子宮癌…我地成日就只知擔心乳癌、子宮頸癌。我希望政府真係宣傅多啲囉。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Miracle1225 於 2015-4-30 10:29 AM 發表
我想請問醫生有無話個病同息肉有無關?雖然我keep住睇婦科同照ultrasound, 2月頭都無話有息肉,3月中無端端有血 (m完之後),即刻睇醫生,到3月尾再睇醫生就話我有息肉,醫生又無幫我驗其他嘢,呢排忙老公& ...
要括宮抽組織驗先知良性定惡性。再詳細啲可能要其他人答,因我係子宮變厚,唔同case。

回覆 引用 TOP

cA125係抽血驗有冇復發。

回覆 引用 TOP

依家見到人地一個家庭,自己都酸味味。 心情都係起伏不定。 。。

回覆 引用 TOP

我是息肉變癌,建議你主動問醫生,問多幾次。有時候醫生見你緊張,佢先着緊d幫你。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 akiko1020 於 2015/4/30 10:39 發表

唔好傷心,妳嘅痛我完全明白。
初時未接受得到,真係覺得好唔公平。我未婚,點解同自己心愛嘅人生兒育女,好基本嘅事,唔俾我做。而家諗番起仲有啲眼濕濕,尤其最初期周圍撲醫生 ...
身同感受, 我已排期 18/5 做手術, 但而家仲 15 / 16 唔知推唔推好
M 一向唔準, 最近突然好唔同, 就睇婦科, 31/3 抽組織驗, 10/4 電我入院檢查, 住左二日, 有幾個醫生睇過我, 但個個都講唔到 WHOLE PICTURE 我知, 勁無奈 第二日話比我見顧問醫生, 白等一朝先知醫生不在院 於是幫我排期後比我出院 . 佢有寫REF LETTER 比我去睇多啲醫生, 我都睇過封信, 有驗CA-125, 但當時未有結果, 之後知道結果好細(標準<35係正常)

好想搵一個人,係唔使我點講,佢就可以被我滿意的。

在你的信念中要有信心,懷疑你的懷疑,
相信你的希望,不要相信你的損傷。[轉個彎,世界會更大]

心如工畫師, 能畫諸世間; 五陰悉從生, 無法而不造. [華嚴經]

智者善用心, 愚人為境控.

回覆 引用 TOP

如果個心唔係好確定,襯而家去睇多幾個醫生,最緊要問清楚個病嘅惡化速度,幫自己定個deadline要決定。

回覆 引用 TOP

做手術,保命最重要,快問多個醫生意見。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]