• 瀏覽: 233,840
  • 回覆: 1,122
  • 追帖: 5
本主題由 siugijar 於 2020-3-30 08:26 PM 合併
引用:
原帖由 連續靚幻象 於 2020-7-13 02:42 PM 發表

祝你早日康復,大家都唔好諗唔開心嘢,諗吓好返去邊玩,食好嘢!
對,共勉之

曾經同自己說過
我要留住阿堅的每一樣東西
我要記住和他一起的一分一秒, 一點一滴
到我死的那一天也不能忘記
但我敵不過時間
時間一步步..摧毀我的記憶
一步一步把阿堅帶走

到我死的那一天, 我和阿堅的所有東西
都只是可以剩下…零碎模糊的片段

回覆 引用 TOP

大家好,請問在私家做完手術後,不用化療電療,我有無需要拿轉介信到公院跟進嗎? 會跟進什麼呢?
我工作係要勞動搬重物,要爬梯的,要休息多久才上班呢?🙏🙏🙏

引用:
原帖由 venus_leung2002 於 2020-7-15 12:55 PM 發表

大家好,請問在私家做完手術後,不用化療電療,我有無需要拿轉介信到公院跟進嗎? 會跟進什麼呢?
我工作係要勞動搬重物,要爬梯的,要休息多久才上班呢?🙏🙏🙏 ...
寫定轉介信都冇壞呀。通常微創四星期,開刀六星期,你可以同醫生講份工需要體力勞動,睇吓會唔會寫多啲病假俾你。

引用:
原帖由 連續靚幻象 於 15-7-2020 01:10 PM 發表

寫定轉介信都冇壞呀。通常微創四星期,開刀六星期,你可以同醫生講份工需要體力勞動,睇吓會唔會寫多啲病假俾你。
唔該晒

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 venus_leung2002 於 2020-7-15 12:55 PM 發表

我工作係要勞動搬重物,要爬梯的,要休息多久才上班呢?🙏🙏🙏 ...
我的情況跟妳有點相似,
在私院做了全切,起初諗住手術後可能要跟進,就預約了瑪麗婦科,
恰巧今早見醫生,但私院病理報告昨日覆診時先知道,原來沒擴散,無嘢要做,
瑪麗都照見,婦科果面其實得2個選擇:
1. 無嘢做
2. 轉去腫瘤科,每半年檢查下陰道有無病變,入面有冇瘤,話檢查通常維持10年,
我以為割晒就無嘢check, 原來都可以有咁嘅安排.

以上2點都是跟病人自己意願,
最後我揀左#2.
希望以上能幫到妳.

題外話:雖然很感恩最後沒事,
但我自己就會認真去改善一些壞習慣,
例如情緒,飲食...
醫生幫了我, 但我自己都要改變.
加油.

曾經同自己說過
但我敵不過時間
一步一步把阿堅帶走

引用:

補充一點,
轉介信應該有期限,
好似超過半年定3個月的轉介信會沒效用

曾經同自己說過
但我敵不過時間
一步一步把阿堅帶走

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 豬meme 於 2020-7-16 02:47 PM 發表

我的情況跟妳有點相似,
在私院做了全切,起初諗住手術後可能要跟進,就預約了瑪麗婦科,
恰巧今早見醫生,但私院病理報告昨日覆診時先知道,原來沒擴散,無嘢要做,
1. 無嘢做
2. 轉去腫瘤科,每半年檢查下陰道有無病變,入面有冇瘤,話檢查通常維持10年,

最 ...
想問吓你係1a咩grade?
Qe冇俾option2我,陰道抹片又話唔準,只係幫我抽ca125

好采你提醒我,唔該晒

引用:
原帖由 連續靚幻象 於 2020-7-16 02:53 PM 發表

Qe冇俾option2我,陰道抹片又話唔準,只係幫我抽ca125
Figo grade 2,
QM 婦科醫生反而話未必會驗ca125,
因本身只是24

曾經同自己說過
但我敵不過時間
一步一步把阿堅帶走

我諗可能真係視乎果位醫生當時的判斷,
不過我的情況應該未作準,
因始終不是腫瘤科醫生說

曾經同自己說過
但我敵不過時間
一步一步把阿堅帶走

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 venus_leung2002 於 2020-7-16 02:56 PM 發表

好采你提醒我,唔該晒
唔使客氣

曾經同自己說過
但我敵不過時間
一步一步把阿堅帶走

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 豬meme 於 2020-7-16 02:57 PM 發表

Figo grade 2,
QM 婦科醫生反而話未必會驗ca125,
因本身只是24
我也是grade2! 真係個個醫生做法都唔同

引用:
原帖由 豬meme 於 16-7-2020 02:47 PM 發表

我的情況跟妳有點相似,
1. 無嘢做

最 ...
唔該哂,好有用嘅資料,多謝🙏🙏🙏

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 連續靚幻象 於 16-7-2020 02:53 PM 發表

我係1A2,

引用:
原帖由 連續靚幻象 於 2020-7-16 03:01 PM 發表

我也是grade2! 真係個個醫生做法都唔同
係,無計

曾經同自己說過
但我敵不過時間
一步一步把阿堅帶走

回覆 引用 TOP