• 瀏覽: 1,810
  • 回覆: 24
  • 追帖: 3
原本4月尾出發5月頭回程,在疫情下,隔離已經係常規。出旅行變成檢疫,冇哂心情。好彩终於等到泰航停飛通知,可全數退$。
大家去旅行,都想玩得開心。希望疫程盡快完。
現在,又要等緊6月尾去北诲島國泰航空的安排。今年上半年去旅行計劃,完全打亂。

回覆 引用 TOP

昨天已收到cancellation 嘅通知,本身訂咗4月下旬飛 HKT,再 HKT 飛 BKK 返香港,但衹收到2程香港來回嘅通知,內陸機沒有取消。
3月初已知飛唔到,問過可今年12月中前免費改期,但離4月下旬仍有時間未去搞。但我仲有程HKT/BKK 未取消,唔知點搞

引用:
原帖由 救火佬 於 2020-3-25 08:33 AM 發表

昨天已收到cancellation 嘅通知,本身訂咗4月下旬飛 HKT,再 HKT 飛 BKK 返香港,但衹收到2程香港來回嘅通知,內陸機沒有取消。
3月初已知飛唔到,問過可今年12月中前免費改期,但離4月下旬仍有時間未去搞。但我仲有程HKT/BKK 未取消,唔知點搞 ...
我唔知你究竟有無認真跟進。
TG只要任何一個航段的航班取消,然後將你原有航班調前調後,你都可以申請取消退款,無手續費。
TG大部分香港曼谷的熱門航班已經取消得七七八八,所以點都會中。

泰國宣佈全國進入緊急狀態一個月至4月25日,4月底泰國已經係元氣大傷,我5月底的行程都取消了。
我唔會好似d白痴去曼谷機場睇下係咪可以成功接香港人機,然後係FB去證明航空公司有錯。
泰國機場已經有百名外國人被拒絕入境,伴隨緊急狀態而來的就係戒嚴,宵禁。
軍佬已經蠢蠢欲動想引用2015年令佢地成功奪權的條例穩住權力。
呢d時候唔值得博。

引用:
原帖由 aiiijima 於 2020-3-25 10:22 AM 發表

TG只要任何一個航段的航班取消,然後將你原有航班調前調後,你都可以申請取消退款,無手續費。
TG大部分香港曼谷的熱門航班已經取消得七七八八,所以點都會中。

泰國宣佈全國進入緊急狀態一個月至4月25日,4月底泰國已經係元氣大傷,我5月底的行程都取消了。
我唔會好似d白痴去曼谷機場睇下係咪可以成功接香港人機,然後係FB去證明航空公司有錯。
泰國機場已經 ...
係咪要SEND EMAIL 比TG 取消 ? 

引用:
原帖由 沙漠肥寶寶 於 2020-3-25 10:59 AM 發表

係咪要SEND EMAIL 比TG 取消 ? 
打電話最快,如果符合條件,即時可以取消。
注意個辦公時間,成日改。

引用:
原帖由 aiiijima 於 25-3-2020 10:22 發表

泰國機場已經 ...
我月頭已經決定唔去,衹是4月尾先飛,所以唔急處理改期住,加上泰航香港電話難打,我主要用email 查詢

如果成個行程可以免費取消,就先取消再打算

引用:
原帖由 救火佬 於 2020-3-25 12:23 PM 發表

我月頭已經決定唔去,衹是4月尾先飛,所以唔急處理改期住,加上泰航香港電話難打,我主要用email 查詢

如果成個行程可以免費取消,就先取消再打算 ...
現時泰航已經無再營運香港的航班,一路到5月底。
6月1號起,去hkt一定要係曼谷轉機,但每日只得一班航班來回曼谷,而且時間超差。
泰航電話唔難打,係有時間性。

引用:
原帖由 aiiijima 於 2020-3-25 11:30 發表

打電話最快,如果符合條件,即時可以取消。
注意個辦公時間,成日改。
我7月先飛,請問可否免費取消??

引用:
原帖由 Mahdavikia 於 2020-3-25 04:44 PM 發表

我7月先飛,請問可否免費取消??
如果你有任何一班航班被取消,你就可以免費取消。
7月泰航暫時都係削減剩一日各一班機往返曼谷。
你應該點都會受到影響呱。
就算TG安排同一日内另一班機補救,你都有權拒絕,要求全數退票。

呢個唔關疫情事,係泰航縮減航班。
同你幾時出發係無影響。
泰航唔知會唔會執,聽聞好似要放無薪假。

引用:
原帖由 aiiijima 於 2020-3-25 17:01 發表

就算TG安排同一日内另一班機補救,你都有權拒絕,要求全數退票。

同你幾時出發係無影響。
泰航唔知會唔會執,聽聞好似要放無薪假。 ...
明白,唔該晒

回覆 引用 TOP

希望疫程盡快完。

竹杖芒鞋踏半生,
罡風霜雪渡天涯,
廿載五陵遊子夢,
風波煙裹影浮生,

消遙伴我清風爽,
世態炎涼莫介懷,
火浴鳳凰歸有日,
一身煙雨去無聲。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 aiiijima 於 2020-3-25 05:01 PM 發表

同你幾時出發係無影響。
泰航唔知會唔會執,聽聞好似要放無薪假。 ...
國泰,加航都要啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 aiiijima 於 25-3-2020 12:35 發表

現時泰航已經無再營運香港的航班,一路到5月底。
6月1號起,去hkt一定要係曼谷轉機,但每日只得一班航班來回曼谷,而且時間超差。
泰航電話唔難打,係有時間性。 ...
c兄咩時候打電話好啲,我試過幾次午飯後2點幾打去都無人聽

引用:
原帖由 aiiijima 於 2020-3-25 10:22 AM 發表

泰國機場已經 ...
嗰條友真係好瘋狂…
自從四面神爆炸個次,見佢即刻開live係咁迫人話係交通意外! 之後就唔敢再睇佢啲嘢😰

引用:
原帖由 救火佬 於 2020-3-25 08:07 PM 發表

c兄咩時候打電話好啲,我試過幾次午飯後2點幾打去都無人聽
9:30am or 2;00pm

提示:支持鍵盤翻頁左 右