• 瀏覽: 7,255
  • 回覆: 41
  • 追帖: 1
有人講d公司以前請人,只有平均三個爭一個位,

而家變七十人爭一個位,個市差成咁,恐拍連伏工都搵唔到

而家D公司唔請人

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.tryces.hkwelfare
有好多可以申請的抗疫基金,失業或就業不足都可以申請

有數得計,
2月起比人裁員,有傳媒報道既,大概1500個啦,
加埋其他大公司/細公司/航空業/旅遊業/酒店業/飲食業/酒樓,唔知幾多個了,
再遲D,港航要炒多240個左右,其他航空公司/酒店/飲食會陸續炒人,

最Q慘係,份工得個$16000-20000蚊一個月,都好Q多人去爭???

引用:
原帖由 LEELEE^^ 於 2020-3-25 09:59 AM 發表

有人講d公司以前請人,只有平均三個爭一個位,

已加變七十人爭一個位,個市差成咁,恐拍連伏工都搵唔到
你有無支持光復香港回到1944,有就成功

人要表現柔弱、不要剛強
人要表現愚蠢、不要聰明
人要無為、無我、無欲、居下、清虛、自然

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 LU001 於 2020-3-25 05:54 PM 發表

而家D公司唔請人
咁今年d大學畢業煮人翁咪可以成功攬炒

人要表現柔弱、不要剛強
人要表現愚蠢、不要聰明

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kk5032019 於 2020-3-26 11:28 AM 發表

最Q慘係,份工得個$16000-20000蚊一個月,都好Q多人去爭???
咁少,等遲d做保安有3萬先出去揾工

人要表現柔弱、不要剛強
人要表現愚蠢、不要聰明

回覆 引用 TOP

我公司請跟單
收到過千份 apply
隨手拎左幾份睇,一半都係degree
連港大BBA都有。。。

引用:
原帖由 ezkeeper2014 於 2020-3-26 11:53 AM 發表

我公司請跟單
收到過千份 apply
連港大BBA都有。。。
唔係咁惡劣吧....
到時5月中考完DSE + 6月大學畢業,
分分鐘5000人爭一個職位,

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hello179 於 2020-3-25 07:10 PM 發表

有數得計,
2月起比人裁員,有傳媒報道既,大概1500個啦,
加埋其他大公司/細公司/航空業/旅遊業/酒店業/飲食業/酒樓,唔知幾多個了,
再遲D,港航要炒多240個左右,其他航空公司/酒店/飲食會陸續炒人, ...
報紙話有3500個全職領隊導遊 零收入,
呢3500個失業大軍出去其他行業爭工做, 死得

呢排係會有好多撐唔住嘅行業嘅人會走曬去仲撐得住嘅行業度爭.

回覆 引用 TOP

柒烚個人...

回覆 引用 TOP

所以會唔會多左人考政府工?
黃絲都應該狗衝?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ezkeeper2014 於 2020-3-26 11:53 AM 發表

我公司請跟單
收到過千份 apply
連港大BBA都有。。。
一間私人公司聘請兢爭情況仲大過政府工...

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]