• 瀏覽: 22,775
  • 回覆: 158
  • 追帖: 3
我係公司4年多, 上星期老闆說"大家都知依個時勢"要我即走, 當時有補1個月糧及假期, 咁果刻沒有想起原本差小小會有長期服務金及佢應該是算裁員會有遣散費, 之後我問返公司條8婆, 佢話我係解僱, 不算裁員, 所以遣散費都沒有, 請問大家知道是否這樣?
是沒有得追溯?謝謝!

PS: 改返咁個字先~另外我份長工, 之前無收過任何口頭警告及警告信, 如果個個老闆都將就快做滿5年既人炒左, 咁長期服務金依D都無意思吧!也沒有保障吧, 老闆炒完人求奇請個平既又可以當唔裁員?

引用:
原帖由 DIABLO3 於 2020-3-25 07:55 PM 發表

我係公司4年多, 上星期老闆說"大家都知依個時勢"要我即走, 當時有補1個月糧及假期, 咁果刻沒有想起原本差小小會有長期服務金及佢應該是算裁員會有遣散費, 之後我問返公司條8婆, 佢話我係解傭, 不算裁員, 所以遣散費都沒有, 請問大家知道是否這樣?
是沒有得追溯?謝謝! ...
公司無請番人代替你就係裁員,要畀遣散費。

引用:
原帖由 DIABLO3 於 2020-3-25 07:55 PM 發表

我係公司4年多, 上星期老闆說"大家都知依個時勢"要我即走, 當時有補1個月糧及假期, 咁果刻沒有想起原本差小小會有長期服務金及佢應該是算裁員會有遣散費, 之後我問返公司條8婆, 佢話我係解傭, 不算裁員, 所以遣散費都沒有, 請問大家知道是否這樣?
好難打,算把喇

回覆 引用 TOP

要跟年資補

回覆 引用 TOP

即走炒人要有炒人理由!
如果唔係當裁員!

遣散費已算在 mpf 內

引用:

唔夠五年,冇咗長期服務金,僱主賠少D

回覆 引用 TOP

引用:

勞工處幫你!

引用:

你有無收過警告信?

回覆 引用 TOP

算啦,公司炒你都有佢嘅苦蔥嘅

人一黃,  變蟑螂

看來有得追

回覆 引用 TOP

算吧啦!炒左你

回覆 引用 TOP

服務5年至有得補,但MPF 可对冲……

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 元朗天水圍新仔 於 2020-3-25 08:04 PM 發表

公司無請番人代替你就係裁員,要畀遣散費。
你係MPF到攞啦

引用:

五年一定要比
兩年以上至五年內
可比或吾比
只係響你強金提早攞出

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]