• 瀏覽: 1,738
  • 回覆: 46
  • 追帖: 1
九巴主要有59A/59M/59X/259D 四條全日線服務屯碼區
當中只有59M/59X/259D 經轉車站
如果乘客要去荃灣/旺角/東九龍以外的地區, 就要搭呢三條線去轉車站轉車
所以好多人要轉車, 亦都似乎需要多一d直達線
不過, 有關方面是否願意投入更多資源開一條新線, 就另一件事

如果有一個機會, 可以從呢四條線當中, 揀一條去轉型, 做一條直達市區線
雖然條條線都多人搭, 但我相信當中應該會比較多人揀59A去轉型
如果大家捨棄59A, 轉型做一條直達市區線, 大家會想呢條線去邊度? 沙田? 尖沙咀?
定係, 大家會認為, 如果要捨棄59A, 寧願唔要直達市區線?

59A兩繁好多人坐,唔停屯轉避巴士龍快好多。

反而259E唔算好多人坐,有條件抽一兩班換沙田線/尖沙咀特快線。

回覆 引用 TOP

好似很多 259D 客明明直接返到屋企都轉車,搞亂檔,係咪應該要取消 259D 轉乘 59M/X 優惠,迫使佢繼續搭,減少轉車站負荷

59A好多人搭,換你條春呀,拿拿聲變返全日呀

引用:
原帖由 ame3738 於 2020-3-25 10:29 PM 發表

九巴主要有59A/59M/59X/259D 四條全日線服務屯碼區
當中只有59M/59X/259D 經轉車站
如果乘客要去荃灣/旺角/東九龍以外的地區, 就要搭呢三條線去轉車站轉車
所以好多人要轉車, 亦都似乎需要多一d直達線
不過, 有關方面是否願意投入更多資源開一條新線, 就另一件事

如果有一個機會, 可以從呢四條線當中, 揀一條去轉型, 做一條直達市區線
雖然條條線都多人搭, ...
換259B全日,來回改至屯碼巴總(59A坑),改經西九公,延長至西九龍站, 恢復加經屯轉,梳士巴利道,九龍公園徑,廣東道往九龍分向改經雅翔道及柯士甸道,往屯碼方向改經上海街,眾坊街及佐敦道,。
之後259C延長至屯碼(59X坑)及紅鸞道,加經旺角道,洗衣街及亞階老街,改經加士居道紅磡站及紅磡南道,加經屯轉,新屯中,蝴蝶及美樂
59A延長至悦湖山莊,縮短至葵芳邨,改停屯碼外面巴士站,削至平日繁時單向服務
259E延長至青衣站及悦湖山莊,改經汀人橋及青衣西路,加經屯轉,新屯中,蝴蝶,美樂及屯碼

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 天才小廚師陽一 於 2020-3-26 01:49 發表

59A好多人搭,換你條春呀,拿拿聲變返全日呀
咩叫好多人?

[退役車特集第五回]時代·終結
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=25770135

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 AVBW@92^^ 於 26-3-2020 01:45 發表

好似很多 259D 客明明直接返到屋企都轉車,搞亂檔,係咪應該要取消 259D 轉乘 59M/X 優惠,迫使佢繼續搭,減少轉車站負荷
非繁忙時段259D要經市中心及VIP區,碼頭客轉59M/X實屬正確的取態。

行不改名,坐不改姓,呂小布!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 AVBW@92^^ 於 2020-3-26 01:45 AM 發表

你咪試下比較下59M/59X同259D由屯轉返龍門/富健/新屯中嘅車程囉。

回覆 引用 TOP

我都知屯公259D返碼頭區耐過搭59M/X,但問題係落車再等車可能幾班車都上唔到,我寧願唔落車繼續搭埋佢好過,反正係部車行,而唔係要排長龍等車

自己又要貪快,排長龍未能上即班車又要吊,俾少少錢就當自己大爺,真係難服待,果班人覺得最好就一落25D最好就幾分鐘內來部大把位既59M/X俾佢地搭,所以我認為應該要取消 259D<>59M/X轉乘優惠,以免濫用轉車站

引用:
原帖由 AVBW@92^^ 於 26-3-2020 10:02 發表

我都知屯公259D返碼頭區耐過搭59M/X,但問題係落車再等車可能幾班車都上唔到,我寧願唔落車繼續搭埋佢好過,反正係部車行,而唔係要排長龍等車

自己又要貪快,排長龍未能上即班車又要吊,俾少少錢就當自己大爺,真係難服待,果班人覺得最好就一落25D最好就幾分鐘內來部大把位既59M/X俾佢地搭,所以我認為應該要取消 259D<>59M/X轉乘優惠,以免濫用轉車站 ...
非繁忙時段其實正常都係即班車可以上返...
同埋如果咁樣又係咪要取消960/961轉60M/60X/61X/62X/263、258D/259D轉57M/66M/66X呢?

引用:
原帖由 U-Transit 於 2020-3-26 10:29 AM 發表

非繁忙時段其實正常都係即班車可以上返...
同埋如果咁樣又係咪要取消960/961轉60M/60X/61X/62X/263、258D/259D轉57M/66M/66X呢?
去VIP區直接搭961就得,唔係有人咁無聊搭960轉車吧

引用:
原帖由 AVBW@92^^ 於 26-3-2020 10:37 發表

去VIP區直接搭961就得,唔係有人咁無聊搭960轉車吧
960同961嘅班次差天拱地囉...

回覆 引用 TOP

去到VIP 區冇靚位簡😹

當59A上繁可以開到6-9,下繁8-10
邊有可能成條線取消?
非繁60分一班嘅時段就應該取消

要解決夜晚屯轉排長龍返屯碼區,
不如62X油塘尾車延至11pm
同時259D下段油塘開不入屯中班次伸延至11pm

引用:
原帖由 weisacmei 於 26-3-2020 10:52 發表

去到VIP 區冇靚位簡😹
返入屯門...去到VIP區大把靚位揀

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]