• 瀏覽: 1,086
  • 回覆: 20
剛剛第一次磨,算係咁,夜闌人靜,好大聲呢!

莞香系列小沉香木珠,初步成形,尚未進行精拋,之後我可以磨老山印度檀香珠了,開心中,但冇太多原料,哈哈,死火。

附件

447B6CCC-65A3-4565-B79C-2F5CC25000B0.jpeg(113.24 KB)

2020-3-26 03:39 AM

熱賣及精選
海南黃油格料

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 FISHBOY999 於 2020-3-26 03:39 AM 發表

莞香系列小沉香木珠,初步成形,尚未進行精拋,之後我可以磨老山印度檀香珠了,開心中,但冇太多原料,哈哈,死火。 ...
你的靚靚沉香識浮水

引用:
原帖由 87141635 於 2020-3-26 04:35 AM 發表

你的靚靚沉香識浮水
沉香木不一定會沉水的,會沉水的也不一定是好料,希望你也會了解吧!好香先以味道為先,再會沉水的香木,味道不好也沒有用。我玩香多年了。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 FISHBOY999 於 2020-3-26 03:39 AM 發表

莞香系列小沉香木珠,初步成形,尚未進行精拋,之後我可以磨老山印度檀香珠了,開心中,但冇太多原料,哈哈,死火。 ...
師兄 能否請教下 印度佬山檀 香港哪裡能買到原柱嗎

引用:
原帖由 新人新豬肉 於 2020-3-27 11:16 AM 發表

師兄 能否請教下 印度佬山檀 香港哪裡能買到原柱嗎
只有手指公長度,長的料一定不會有,很多年前,印度已經停止出口大料及長料,所以市面的大料全是假貨,小料可以去上海街找找,另外老山亦很好頂包料

引用:
原帖由 FISHBOY999 於 2020-3-27 01:00 PM 發表

只有手指公長度,長的料一定不會有,很多年前,印度已經停止出口大料及長料,所以市面的大料全是假貨,小料可以去上海街找找,另外老山亦很好頂包料 ...
多謝你 因為我唔太識 能介紹我邊間比較好嗎
🙏🏼🙏🏼

引用:
原帖由 新人新豬肉 於 2020-3-27 01:34 PM 發表

多謝你 因為我唔太識 能介紹我邊間比較好嗎
🙏🏼🙏🏼
你要買什麼尺寸的,要來造什麼?收藏,燒香,供奉神明,做珠,雕刻?

引用:
原帖由 FISHBOY999 於 2020-3-27 02:06 PM 發表

你要買什麼尺寸的,要來造什麼?收藏,燒香,供奉神明,做珠,雕刻?
除了做珠之外 都是😆😆😆
唔該兄 如唔可以呢度開名 可以pm講我聽嗎🙏🏼

引用:
原帖由 新人新豬肉 於 2020-3-27 02:25 PM 發表

除了做珠之外 都是😆😆😆
唔該兄 如唔可以呢度開名 可以pm講我聽嗎🙏🏼
可以買一些自命正區印度老山的木枝燒下,了解了什麼是老山味再決定買高級一點的,但印度一定冇大料,連做珠做牌也不行了,全部是薰香料,另一方面全球各地有有種檀香,也有些是種印度品種的,所以賣家説是老山料,其實九成唔方係出自印度的檀香,更什的是連味道也不是老山味,就當老山賣,所以你的希望差不多全沒有了,只有薰料可以買到正區老山吧!世界就係咁,追求多年的事物,老死時才發現全部是假的。心酸,晶石也一樣,要追嗎?要高追嗎?要再花心力去找嗎? 世界上只有真理才值得高追,深追,因為假真理片地開花,處處見。

引用:
原帖由 FISHBOY999 於 2020-3-27 03:40 PM 發表

可以買一些自命正區印度老山的木枝燒下,了解了什麼是老山味再決定買高級一點的,但印度一定冇大料,連做珠做牌也不行了,全部是薰香料,另一方面全球各地有有種檀香,也有些是種印度品種的,所以賣家説是老山料,其實九成唔方係出自印度的檀香,更什的是連味道也不是老山味,就當老山賣,所以你的希望差不多全沒有了,只有薰料可以買到正區老山吧!世界就係咁,追求多年的事物,老死時才發現全部是假的。心酸,晶石也一樣 ...
多謝你意見

回覆 引用 TOP

朋友已經串好了,自用

附件

29C42E72-EFF2-418E-9EA5-DAA50994FE3E.jpeg(118.37 KB)

2020-4-1 06:14 PM

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 FISHBOY999 於 2020-3-27 03:40 PM 發表

可以買一些自命正區印度老山的木枝燒下,了解了什麼是老山味再決定買高級一點的,但印度一定冇大料,連做珠做牌也不行了,全部是薰香料,另一方面全球各地有有種檀香,也有些是種印度品種的,所以賣家説是老山料,其實九成唔方係出自印度的檀香,更什的是連味道也不是老山味,就當老山賣,所以你的希望差不多全沒有了,只有薰料可以買到正區老山吧!世界就係咁,追求多年的事物,老死時才發現全部是假的。心酸,晶石也一樣 ...

最後去左買佢😀

引用:
原帖由 新人新豬肉 於 2020-4-2 08:08 PM 發表

最後去左買佢😀
應該是檀木珠,是否散珠貨尾,表面重味嗎?
好深色及反光強列,中央開孔不整而大,為什麼呢?
孔開大了找些粉粒出來燒一下,就知好唔好味了。

引用:
原帖由 FISHBOY999 於 2020-4-2 08:49 PM 發表

應該是檀木珠,是否散珠貨尾,表面重味嗎?
好深色及反光強列,中央開孔不整而大,為什麼呢?
孔開大了找些粉粒出來燒一下,就知好唔好味了。 ...
都不算是貨尾 係成串手串來 佢仲有幾串 只係剪左繩  因為係十幾廿年前車珠的 應該係當時車珠技術未算成熟
攞三粒影相 好強味 老山檀 都想燒燒佢試下

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]