• 瀏覽: 546
  • 回覆: 13
  • 追帖: 1
本人不是冷氣出身。只是一個普通技工
但目前呢個盤無工程主任。有d 問題連a 牌師傅都搭唔到我。
每天我同師傅輪流開關鮮風。即FAD。
但原來EAD一直都長著。即係晚上六點到早上8點呢棟23樓高單棟商業大廈只開EAD

問題來了。這個操作慣例的老技工已走。EAD本身無保養。FAD新造。FAD的承辦保養不會提供關於此EAD任何意見。
我問過舊同事。在政府做一級。醫院直頭365日都長開兩樣。

究竟鮮風同抽風的操作應該是如何調配呢。視乎什麼客觀的因素。
本人不是冷氣專業。所以只能在這裡請教。謝謝。

你自己有冇跟過條喉去边先嗰個場唔同㗎有啲係俾停車場用有d係俾风櫃用,停ㄨ佐会冇冷氣,你唔想人手 开关未裝timer lo

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 raywongwork 於 2020-3-26 12:13 PM 發表

但原來EAD一直都長著。即係晚上六點到早上8點呢棟23樓高單棟商業大廈只開EAD

問題來了。這個操作慣例的老技工已走。EAD本身無保養。FAD新造。FAD的承辦保養不會提供關於此EAD任何意見。

究竟鮮風 ...
你搞空調(冷氣、抽氣)系統?
A牌應該指電牌?咁電氣人當然答唔到你空調事。
EAD/FAD的「D」應該是指「風喉」,EAD是抽氣喉,FAD是鮮風喉。
如指「扇」,則應用「F」(Fan)。即分別EAF抽氣扇,FAF鮮風扇。
抽氣扇會將產生的惡劣空氣抽走,而且用電量應不多,尤其是要用人手開關,所以無人理?
鮮風扇多數設計用於將(室外)新鮮空氣注入中央冷氣系統的「風櫃」,因此應該跟相關的風櫃同時開關。
但始終,要睇番成個系統點設計同預算點運作。

引用:
原帖由 Hung196108 於 2020-3-26 23:20 發表

你搞空調(冷氣、抽氣)系統?
A牌應該指電牌?咁電氣人當然答唔到你空調事。
EAD/FAD的「D」應該是指「風喉」,EAD是抽氣喉,FAD是鮮風喉。
如指「扇」,則應用「F」(Fan)。即分別EAF抽氣扇,FAF鮮風扇。
抽氣扇會將產生的惡劣空氣抽走,而且用電量應不多,尤其是要用人手開關,所以無人理?
鮮風扇多數設計用於將(室外)新鮮空氣注入中央冷氣系統的「風櫃」,因此應該跟相關 ...
聽日反去第一件事就系同電王check 清楚是不是其實eaf可以行auto

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 raywongwork 於 2020-3-26 12:13 PM 發表

究竟鮮風 ...
其實要睇本身個設計,
要睇個 FAF/FAD 係打入 Fan Coil 回風定係直出
同埋要睇兩把個風扇的風量,
好難一概而論係啱定錯。

長開 EAF 的目的可能係唔想個場太焗,
而唔開 FAF 的目的,應該係唔想關左中央冷氣系統之後,
有太多熱風打左入個場而導致個場起倒汗水。

結論︰原本個行法應該唔會死人的。冇乜野其實可以唔理佢。

人家 George Orwell 想不到的,
咱們的國保 / 國安通通也都做到了。

一切都很好!鬥爭已經結束了!
我戰勝了自己。
我熱愛國保! 熱愛老大哥!

回覆 引用 TOP

晚上六點到早上8點
默認商廈既人都走哂 (非繁忙時間), 唔使咁多鮮風

熄左鮮風扇 慳返14個鐘電
靠抽氣扇做抽氣+對流幫手扯少少街風入去

8AM後開返鮮風, 因為人流多左, 需要足夠鮮風量

醫院24小時運作
理所當然鮮風+抽氣都係24

---------------------------
而唔開 FAF 的目的,應該係唔想關左中央冷氣系統之後,
有太多熱風打左入個場而導致個場起倒汗水。

^ 即係剛剛熄冷氣 個場仲凍果陣?

引用:
原帖由 cyc0z 於 2020-3-28 12:04 AM 發表

晚上六點到早上8點
默認商廈既人都走哂 (非繁忙時間), 唔使咁多鮮風

熄左鮮風扇 慳返14個鐘電
靠抽氣扇做抽氣+對流幫手扯少少街風入去

8AM後開返鮮風, 因為人流多左, 需要足夠鮮風量

醫院24小時運作
理所當然鮮風+抽氣都係24

而唔開 FAF 的 ...
Both 啦,
最驚係 D 水氣上左天花啫。
太多街風入左去,又冇開冷氣,
到第二朝一開冷氣就掛水珠架喇。

人家 George Orwell 想不到的,
咱們的國保 / 國安通通也都做到了。

一切都很好!鬥爭已經結束了!
我戰勝了自己。
我熱愛國保! 熱愛老大哥!
引用:
原帖由 mrm23 於 2020-3-28 08:56 發表

Both 啦,
查清楚。其實老員工離職前有時我都吳明點解有時關左風櫃開關都有機器聲。有時無。原來條友有時拍去手動有時拍去自動。如果我地接手on99吳理。好快應該個eaf就壞。好快之能開鮮風而無抽風。甘樣對衛生來講系極大風險。
其實我入職成年同新電王入離條老野都吳會主動交代所有野。。。
所以條友一走左我對所有野都提高戒備。。。。。。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mrm23 於 2020-3-28 08:56 發表

Both 啦,
好人有好報啊。做體火真系吳同做地盤。體火老我覺得只是一個技術型物業助理而已。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 raywongwork 於 2020-3-26 12:13 發表

究竟鮮風 ...
情況updated.  個eaf 可以用auto同鮮風一齊開。但係關咗並非同時關。起碼有成分鐘都未關。無理由delady咁大。 可能係索制癡住咗?????

回覆 引用 TOP

你有冇跟清楚行bms定係timer?
行星角起動定變頻器?定係普通control?兩條喉畀啲咩用㗎?兩個設備係咪同一款机㗎?兩個設備如果唔一樣開閂機都唔同㗎啦
fad既然有保養你唔好理,有咩事叫經理搵返保養,你自己拿屎上身到時就有排煩
你究竟係做乜㗎?你冇電牌以為你係經理,你唔係經理的話駛撚理佢咩,以前點做你咪跟住點做囉,到時有人問起你咪話一直以來做開都係咁,你冇電牌唔好自己搞呀犯法㗎
你有心做的話同所有人包括清潔保安搞好啲關係因為啲經理經常唔想畀錢要你免費幫佢整嘢,到時你就可以問清潔或者師傅借工具,如果你同保安關係唔好慢慢玩殘你呀

引用:
原帖由 al511 於 2020-3-28 20:09 發表

你有冇跟清楚行bms定係timer?
行星角起動定變頻器?定係普通control?兩條喉畀啲咩用㗎?兩個設備係咪同一款机㗎?兩個設備如果唔一樣開閂機都唔同㗎啦
fad既然有保養你唔好理,有咩事叫經理搵返保養,你自己拿屎上身到時就有排煩
你究竟係做乜㗎?你冇電牌以為你係經理,你唔係經理的話駛撚理佢咩,以前點做你咪跟住點做囉,到時有人問起你咪話一直以來做開都係咁,你冇電牌唔好自己搞呀犯法㗎
你 ...
上家無交代清楚。我做左呢行幾年。知道條界線系邊度。通常情況發展到甘只有兩條路。
1。每天人手關eaf.
2。到真系死左就比錢faf 個保養跟埋。

我地包括a牌個責任都系操作減少不必要損耗同必要時電王打開做檢查。

引用:
原帖由 raywongwork 於 2020-3-28 08:21 PM 發表

你係業主請返嚟嘅月薪工定係判頭工呀?
係咪要你畀錢呀?

上家無交代清楚。我做左呢行幾年。知道條界線系邊度。通常情況發展到甘只有兩條路。
1。每天人手關eaf.
2。到真系死左就比錢faf 個保養跟埋。

我地包括a牌個責任都系操作減少不必要損耗同必要時電王打開做檢查。 ...

引用:
原帖由 al511 於 2020-3-28 20:25 發表
物管。。。可能系裝新faf果個有意定無意。裝faf 之後無顧及能同時開不能同時關問題。。。呢d野我就吳考究。
但我應該肯定大廈設計時eaf 同faf需要每天同時開同同時關。

至於點解裝新faf會搞到要人手關eaf呢個問題。應該系條老野吳講。我好肯定他知道的。他走了之后我同新師傅負責翻自然好多野經我地手。謹慎翻。

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]