• 瀏覽: 791
  • 回覆: 14
我想問下如果香港人由內地戶口將人民幣兌換成港元(大額), 是不是有限額?
是不是每年等值5萬美金?

熱賣及精選
引用:
原帖由 fredayeung 於 2020-3-26 09:38 PM 發表

我想問下如果香港人由內地戶口將人民幣兌換成港元(大額), 是不是有限額?
是不是每年等值5萬美金?
你意思係在香港用內地咭提款嗎?

引用:
原帖由 球場上的霸主 於 2020-3-26 09:50 PM 發表

你意思係在香港用內地咭提款嗎?
在內地銀行做人民幣兌換港幣的限額? 已有內地銀行戶口

引用:
原帖由 fredayeung 於 2020-3-26 09:55 PM 發表

在內地銀行做人民幣兌換港幣的限額? 已有內地銀行戶口
5萬元等值美元

引用:
原帖由 球場上的霸主 於 2020-3-26 10:01 PM 發表

5萬元等值美元
內地人是這個限額,香港人都一樣嗎?

引用:
原帖由 fredayeung 於 2020-3-26 11:00 PM 發表

內地人是這個限額,香港人都一樣嗎?
一樣, 依個係外匯政策

見你都問左幾次有關問題, 有問題可以直接問, 話唔定有方法處理

引用:
原帖由 球場上的霸主 於 2020-3-26 11:02 PM 發表

一樣, 依個係外匯政策

見你都問左幾次有關問題, 有問題可以直接問, 話唔定有方法處理
係收祖屋賠償金, 諗梗點轉番d錢落香港姐

引用:
原帖由 fredayeung 於 2020-3-27 09:41 AM 發表

係收祖屋賠償金, 諗梗點轉番d錢落香港姐
我個個月都有收深圳樓租, 而家要隔離我係唔會返去拎 轉為香港提款, 平時我收的租金都係帶關拎返香港

我亦都見過有人係找換店一次過用咭拎幾十萬現金, 不過我未試過

引用:
原帖由 球場上的霸主 於 2020-3-27 02:36 PM 發表

我個個月都有收深圳樓租, 而家要隔離我係唔會返去拎 轉為香港提款, 平時我收的租金都係帶關拎返香港

我亦都見過有人係找換店一次過用咭拎幾十萬現金, 不過我未試過 ...
咁你香港提款, 提人民幣定港幣? 係咪用銀聯卡去atm機提款,手續費貴唔貴?

引用:
原帖由 fredayeung 於 2020-3-27 08:29 PM 發表

咁你香港提款, 提人民幣定港幣? 係咪用銀聯卡去atm機提款,手續費貴唔貴?
我提港幣, 我用大陸工x戶口 去atm提, 費用就12蚊+提款金額的1%

引用:
原帖由 球場上的霸主 於 2020-3-27 09:10 PM 發表

我提港幣, 我用大陸工x戶口 去atm提, 費用就12蚊+提款金額的1%
咁係唔係提款即時人民幣兌換港幣? 同埋每次最高提款額幾多? 工x嘅手續費都唔平喎!

引用:
原帖由 fredayeung 於 2020-3-27 10:13 PM 發表

咁係唔係提款即時人民幣兌換港幣? 同埋每次最高提款額幾多? 工x嘅手續費都唔平喎!
提港幣, 每次最高一萬 如果我提多幾萬的時候 我會用網銀將錢由工x轉過去其他銀行 再提出來就可以提到幾萬

引用:
原帖由 球場上的霸主 於 2020-3-27 10:37 PM 發表

提港幣, 每次最高一萬 如果我提多幾萬的時候 我會用網銀將錢由工x轉過去其他銀行 再提出來就可以提到幾萬
如果戶口存款是人民幣, 可以在 atm 機做兌換港幣, 然後提港幣嗎?

引用:
原帖由 fredayeung 於 2020-3-28 12:59 PM 發表

如果戶口存款是人民幣, 可以在 atm 機做兌換港幣, 然後提港幣嗎?
如果是大陸人民幣, 去到香港提款 戶口存款裡的顯示金額是自動對換, 所以唔會因為你去提人民幣就唔洗計算匯率, 提人民幣係變左香港atm銀行自動對換完港幣 再計銀行匯率轉成人民幣, 除非你去的是人民幣 而找換店又未開拎唔到人民幣先會咁提人民幣出來, atm入咭後會出現一項 列明使用咭會徵收國際服務費, 果項就是$12 及自動對換成ATM當地貨幣

引用:
原帖由 球場上的霸主 於 2020-3-28 01:14 PM 發表

如果是大陸人民幣, 去到香港提款 戶口存款裡的顯示金額是自動對換, 所以唔會因為你去提人民幣就唔洗計算匯率, 提人民幣係變左香港atm銀行自動對換完港幣 再計銀行匯率轉成人民幣, 除非你去的是人民幣 而找換店又未開拎唔到人民幣先會咁提人民幣出來, atm入咭後會出現一項 列明使用咭會徵收國際服務費, 果項就是$12 及自動對換成ATM當地貨幣 ...
原來如此, 提人民幣換出換入蝕唔少, 咁我寧願提取港幣算了

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]