• 瀏覽: 1,053
  • 回覆: 6
熱賣及精選
引用:
原帖由 韓愈 於 2020-4-3 08:44 PM 發表

親愛的中學生:
你以為咁辛苦入到大學唔使讀書,我就認為係錯,因為你入到大學之後,你要做好多Project,,assignment,mid term 和 exam. 你都要符合大學教授標準才可以拎高GPA,才有機會拎Second Up或 First Hon.因為你冇Part time 和Intern,就算你有First Honour和 2nd up,你都唔會揾到高人工。

其實讀大學同副學士比考DS ...
只能認同一半,唸書不只為搵筍工?大學 exchange及 internship令你眼界大開。大學的生活令你啟迪思維。你的DSE或AL優良,令你找到人生的學術及職業目標。

申利,女兒HKAL 赴英唸法律,現為律師。兒子UKAL A*A*AA,赴台唸牙科,現為牙醫。

回覆 引用 TOP

引用:

親愛的中學生:
你以為咁辛苦入到大學唔使讀書,我就認為係錯,因為你入到大學之後,你要做好多Project,,assignment,mid term 和 exam. 你都要符合大學教授標準才可以拎高GPA,才有機會拎Second Up或 First Hon.因為你冇Part time 和Intern,就算你有First Honour和 2nd up,你都唔會揾到高人工。

作為一個過來人,睇完你個帖覺得很好笑,再見你帖尾說是CCCU Asso Yr. 1更......
我識好多City U畢業的人,HEA住謮,請槍又有!唔使做project, 連讀Master都唔使presentation, 祇需做功課考試又畢業。我入過好多U的拉記,讀書氣氛最差是City。

引用:
原帖由 msc07 於 2020-4-6 04:14 PM 發表

作為一個過來人,睇完你個帖覺得很好笑,再見你帖尾說是CCCU Asso Yr. 1更......
我識好多City U畢業的人,HEA住謮,請槍又有!唔使做project, 連讀Master都唔使presentation, 祇需做功課考試又畢業。我入過好多U的拉記,讀書氣氛最差是City。 ...
Cityu Law, Biomed, 及 veternay卻是出奇的好。

引用:
原帖由 johncheung7777 於 2020-4-7 09:25 AM 發表

Cityu Law, Biomed, 及 veternay卻是出奇的好。
Veternay 是新聞學科,咁多已知出奇的好。

回覆 引用 TOP

引用:

親愛的中學生:

世上其實無讀死書呢回事,如果死背書係唔應該得到高分,只係考試制度出現問題而令到學生背書,邊個背得多就高分!最記得細時考 Statistics,open book,有個section 三題選一題,每一題都係 50 個數字,你要做只需要用你曾經學過既方法去分析呢組50個數字關係,同解釋你選既原因。
越勁既學校越唔會考你背書,考試其實會難過背書千萬倍!

回覆 引用 TOP

其實宜家能讀大學嘅好多以前只能讀大專
宜家能讀大專嘅好多以前只能讀VTC
識人幫個二綫大學生補習補到1st hon,轉去KongU讀Master都要繼續補先掂

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]