• 瀏覽: 3,992
  • 回覆: 18
一早上年買好機票,今年9月底FRA入,10月頭MUC走。
雖然疫情仲未受控,但都Book定先,希望去得成。
初稿如下,雪地裸跪求教。
Day 0:出發
Day 1:AM到達FRA,PM市內遊
Day 2:全日萊茵河中游,主力Rudesheim同Boppard
Day 3:Wurzburg+附近景點
Day 4:Augsburg+附近景點
Day 5:新天鵝堡+附近景點
Day 6:AM楚格峰+PM Munchen市內遊
Day 7:Munchen市內遊,啤酒節
Day 8:Munchen市內遊,MUC夜機走
Day 9:到港

金仔師兄歐遊
可惜上次我只留德國7日,同埋除咗munich外冇同你相同行程,冇得同你交流下

引用:
原帖由 jordansiu 於 2020-4-5 01:44 PM 發表

金仔師兄歐遊
可惜上次我只留德國7日,同埋除咗munich外冇同你相同行程,冇得同你交流下
好耐冇見
大頭相隻勞去左邊?
小金今次係德國實則得8日,扣返飛行時間。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 c6005408 於 2020-4-4 11:50 PM 發表

一早上年買好機票,今年9月底FRA入,10月頭MUC走。
雖然疫情仲未受控,但都Book定先,希望去得成。
初稿如下,雪地裸跪求教。
Day 0:出發
Day 1:AM到達FRA,PM市內遊
Day 2:全日萊茵河中游,主力Rudesheim同Boppard ...
FRA 大致上無乜問題,無乜人帶口罩.
但巴伐利亞 已成重疫區>
https://www.rki.de/DE/Content/In ... lob=publicationFile

引用:
原帖由 iiiiccc 於 2020-4-6 04:48 AM 發表

FRA 大致上無乜問題,無乜人帶口罩.
但巴伐利亞 已成重疫區>
https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Situationsberichte/2020-04-05-en.pdf?__blob=publicationFile ...
仲有半年時間,希望歐洲早日冇事。

我覺得個行程OK,希望你成功出行

引用:
原帖由 denmat 於 2020-4-7 08:43 PM 發表

我覺得個行程OK,希望你成功出行
Thanks
剛check過德國租車唔貴,5日連異地還車(5人車自動波)都係HK1.5K左右。
而羅曼蒂克大道部份地方火車唔到,應該會自駕。

引用:
原帖由 c6005408 於 2020-4-8 09:27 PM 發表

Thanks
剛check過德國租車唔貴,5日連異地還車(5人車自動波)都係HK1.5K左右。
羅曼蒂克大道部份地方火車唔到,應該會自駕。
有巴士綫行走

引用:
原帖由 c6005408 於 2020-4-7 10:44 AM 發表

仲有半年時間,希望歐洲早日冇事。
其他國家唔敢講, 德國應該好快會無事.
德國防疫措施做得幾好,人民防疫意識又好,加上近來陽光普照,這兩天下午大約24-26度.

引用:
原帖由 c6005408 於 2020-4-8 09:27 PM 發表

Thanks
而羅曼蒂克大道部份地方火車唔到,應該會自駕。
現在租車公司步入寒冬,有人租車都偷笑.
䜟揸車就唔好搭公交啦.

羅曼蒂克 專車>
https://www.romantischestrasse.de

引用:
原帖由 denmat 於 2020-4-9 09:40 PM 發表

有巴士綫行走
睇過9月-10月有羅曼蒂克大道專車。
不過拖住個大行李箱幾乎日日轉酒店同坐巴士,有D倫盡。
時間亦訂死,有欠彈性。
坐巴士同自駕費用亦唔會差好多,可以情況下prefer自駕。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 iiiiccc 於 2020-4-10 02:54 AM 發表

現在租車公司步入寒冬,有人租車都偷笑.
䜟揸車就唔好搭公交啦.

羅曼蒂克 專車>
https://www.romantischestrasse.de
租車係好平,如果唔係小金request自動波+異地還車,自駕平過火車巴士。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 iiiiccc 於 2020-4-10 02:47 AM 發表

其他國家唔敢講, 德國應該好快會無事.
德國防疫措施做得幾好,人民防疫意識又好,加上近來陽光普照,這兩天下午大約24-26度.
希望德國快d復完。

引用:
原帖由 c6005408 於 2020-4-11 09:54 AM 發表

希望德國快d復完。
歐洲一體,德國掂唔代表D鄰居都掂

回覆 引用 TOP

柏林馬拉松同慕尼黑啤酒節都要cancel,9月底去德國都係唔樂觀。

主題標籤 #德國 #機票
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]