• 瀏覽: 3,980
  • 回覆: 33
  • 追帖: 1

附件

20200409_114927.jpg(311.16 KB)

2020-4-9 03:21 PM

SmartSelect_20200409-151121_Maps.jpg(148.08 KB)

2020-4-9 03:21 PM

附件

SmartSelect_20200409-173608_Maps.jpg(132.96 KB)

2020-4-9 05:39 PM

引用:
原帖由 liuj7910 於 2020-4-9 05:39 PM 發表

有52公里,能走遍香港每個角落。
元朗去上水約22K,元朗去大圍約48K,上水去海下來回都係110K左右,你果52K去得邊?

引用:
原帖由 liuj7910 於 2020-4-9 06:31 PM 發表

22k?48K?你數學老師邊位呀
22公里,48公里係距離﹐ 關數學老師乜事呀?呢啲都係我常踩嘅路線,幾長幾短都已經唔洗用錶度!又關數學乜嘢事?

係架, 屯門 <-> 上水 = 屯門 -> 大圍

--------------------------------------------------------
It is not what you have, but how you use it.
Truth may hurt, but lies kill.

回覆 引用 TOP

元朗去上水約22K,元朗去大圍約48K,上水去海下來回都係110K左右,你果52K去得邊?

22公里,48公里係距離﹐ 關數學老師乜事呀?呢啲都係我常踩嘅路線,幾長幾短都已經唔洗用錶度!又關數學乜嘢事?

成日踩開單車嘅真係心中有數.唔會理有幾多公里。
只係決定 :
1. 單身或約朋
2. 目的地  (  風景 ヽ 飲荼 丶食飯 )
3. 路綫     (  馬路 丶單車徑 ヽ斜路 ヽ 村路 )
4. 總時間  ( 三個鐘 ヽ五個鐘 丶七個鐘 )
5. 車種      (踩自己邊架車出發)
6. 路程長短 ( Km )其實踩單車係當日嘅節目,包含多方面嘅因素,
並非單純為公里而戰o
7. 天氣  ( 落唔落雨 丶大唔大風 )
我試過上午粉嶺去完馬埸孖橋之後返屋企休息
食中午飯,下午去快景路,不約而同撞倒相熟車
友イ巨話去屯門,我又跟埋ー齊去,沿路有傾有講
唔覺遠。返到屋企八點。
平時少踩單車嘅人,會吓吓睇住自己個車速同計
程錶。有ロ的甚至睇埋腳頻 ( 呢 D 真係車手 ),
我就睇自己心情同埋狀態。
去遠程ー條友真係無意思,寧可多次短程,出去個零
鐘後返屋企休息吓又再去過另一方向。( 我因住粉嶺
有較多選擇 )
今日(四月十日) 同聽日 都有工作,無得踩 。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 liuj7910 於 2020-4-9 15:21 發表

52公里,我覺得自己踏咗一個香港
跟年輕的哥哥上落馬洲,不過返來屯門有點吃力
屯門去粉嶺,全段都係踩單車徑?

引用:
原帖由 liuj7910 於 2020-4-10 10:58 發表

如圖所示,由壆圍 至 落馬洲邊忽似單車徑?

我就唔明樓上啲人點解用心算。用心算計上落的話,我又可以用壆圍 至 落馬洲例子作100k。
因爲我好少去嗰邊,所以唔知道有冇單車路。

回覆 引用 TOP

師兄犀利喎,我試過踩元朗-上水-大埔,但未踩過屯門-元朗呢段

引用:
原帖由 宇宙雀躍的豬豬 於 2020-4-10 11:11 AM 發表

師兄犀利喎,我試過踩元朗-上水-大埔,但未踩過屯門-元朗呢段
屯門去元朗可以全程單車徑,亦可以踩小路。單車徑就不用講了,過咗兆康之後沿著青山公路便是。亦可以喺虎地轉入小路,沿著元朗公路去唐人新村。另一條路線是喺兆康轉村路入新慶村,沿著大坑渠、沙洲里路、天瑞徑去天水圍單車徑,經濕池公園去元朗。

引用:
原帖由 norman0812 於 2020-4-10 11:42 AM 發表

屯門去元朗可以全程單車徑,亦可以踩小路。單車徑就不用講了,過咗兆康之後沿著青山公路便是。亦可以喺虎地轉入小路,沿著元朗公路去唐人新村。另一條路線是喺兆康轉村路入新慶村,沿著大坑渠、沙洲里路、天瑞徑去天水圍單車徑,經濕池公園去元朗。 ...
多謝師兄,有機會去踩轉先😄

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]