• 瀏覽: 3,058
  • 回覆: 15
  • 追帖: 1
想問有冇聽過香港XX債務重組協會?我朋友衣家困左係大陸,佢原本係廣州做批發,但而家返5到去,佢話蝕得好緊要,想執左佢,佢叫我問下債務重組係米好過破產,請問各位有冇咩意見? thx

熱賣及精選
引用:
原帖由 叮叮911 於 2020-4-11 11:47 PM 發表

想問有冇聽過香港XX債務重組協會?我朋友衣家困左係大陸,佢原本係廣州做批發,但而家返5到去,佢話蝕得好緊要,想執左佢,佢叫我問下債務重組係米好過破產,請問各位有冇咩意見? thx ...
你當債務重組 lightweight 破產.

即係一般可以既兩樣都唔發生、二選一選債務重組,  嚴重既唯有破產無得夾硬.

破產後多多管束限制 債務重整用減利息既方式去清債 有得選擇當然係唔破產啦

我有聽過個機構名呀!我最近上過去做諮詢 宜家等緊審批結果

引用:
原帖由 missmds 於 2020-4-16 01:01 AM 發表

係?你覺得個過程點呀?債務重組幫到幾多?

引用:
原帖由 missmds 於 2020-4-16 01:01 AM 發表

收費貴嗎???

破產好⋯⋯

協會入面有債務舒緩專員 佢地好專業 專業水平拍得住律師 而且好有經驗 聽佢講過好多其他個案 學到好多嘢
至於債務重組幫到幾多 我覺得主要係慳息 大家都明銀行財仔利息可以有幾誇張 而且順利既話可以還清啲債 一身輕

引用:
原帖由 missmds 於 2020-4-21 12:24 PM 發表

協會入面有債務舒緩專員 佢地好專業 專業水平拍得住律師 而且好有經驗 聽佢講過好多其他個案 學到好多嘢
至於債務重組幫到幾多 我覺得主要係慳息 大家都明銀行財仔利息可以有幾誇張 而且順利既話可以還清啲債 一身輕 ...
聽落債務重組真係唔錯既選擇,個協會好似都幾好 👍🏼 但係咪通常都會成功申請到,咩case都係?

引用:
原帖由 南方不敗 於 2020-4-16 06:22 PM 發表

如果以有限公司經營,應由得佢破
其實佢個人黎講,好唔想申請破產,覺得整花左個信貸紀錄

引用:
原帖由 南方不敗 於 2020-4-16 06:22 PM 發表

如果以有限公司經營,應由得佢破
我都聽過係咁,有限公司破產好似唔使還?

咁又唔清楚喎 但叫你朋友趁有時間去了解下先啦 反正問下又唔洗費

引用:
原帖由 叮叮911 於 2020-4-11 11:47 PM 發表

想問有冇聽過香港XX債務重組協會?我朋友衣家困左係大陸,佢原本係廣州做批發,但而家返5到去,佢話蝕得好緊要,想執左佢,佢叫我問下債務重組係米好過破產,請問各位有冇咩意見? thx ...
依我理解,選擇債務重組和破產。重點未來係唔係有能力還到錢,有能力還到錢,而且又批,選擇前者,可以避免污名化。

但如果無能力還,而且經常被人追債,則可考慮選擇後者。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]