• 瀏覽: 21,647
  • 回覆: 282
  • 追帖: 17
引用:
原帖由 仙人掌小姐 於 2020-4-13 06:39 PM 發表

多謝捧場
唔好覺得我太多相太多字長氣就真
唔多呀, 剛剛好!
加油!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Dio19273 於 2020-4-14 01:44 AM 發表

好後悔舊年四月去西班牙,成日都落雨
妳五月去天氣正好多,妳張杜麗多古城全景好正,塞哥維亞都正,羨慕
我有一日都落雨
好彩嗰日係搭通宵巴士,成個早上都坐緊車
下午只安排左一個景點
不過我五月中去,9am後已經好熱
特別係馬德里

想請問一下5月西班牙的天氣是怎樣,同應該著咩衫先適合?

引用:
原帖由 slkswy35 於 2020-4-14 12:54 PM 發表

想請問一下5月西班牙的天氣是怎樣,同應該著咩衫先適合?
短袖衫加外套
早上七八點十幾度
九點打後三十度乾煎
黃昏七點打後開始冇咁熱,廿幾度
九點後入黑十幾度

引用:
原帖由 仙人掌小姐 於 2020-4-14 02:02 PM 發表

短袖衫加外套
早上七八點十幾度
九點打後三十度乾煎
黃昏七點打後開始冇咁熱,廿幾度
九點後入黑十幾度
Thx,即係一日裡面有幾個季節

引用:
原帖由 仙人掌小姐 於 2020-4-14 10:57 AM 發表

我有一日都落雨
好彩嗰日係搭通宵巴士,成個早上都坐緊車
下午只安排左一個景點
不過我五月中去,9am後已經好熱
特別係馬德里
講真我另願熱都好過落雨

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 slkswy35 於 2020-4-14 04:35 PM 發表

Thx,即係一日裡面有幾個季節
又唔算好凍,同埋凍嘅時間唔多
最凍可能15,16度
唔怕凍可以淨係帶件薄外套

引用:
原帖由 仙人掌小姐 於 2020-4-14 05:08 PM 發表

又唔算好凍,同埋凍嘅時間唔多
最凍可能15,16度
唔怕凍可以淨係帶件薄外套
Many thanks

回覆 引用 TOP

Day 1: 香港>巴塞>加泰隆尼亞音樂宮>桂爾宮>巴特婁之家>魯營球場 (續)

巴塞隆拿主教座堂
今日只係路過, 之後仲會再黎參觀

主教座堂前面逢星期日都會有人演湊

桂爾宮 Palau Guell
預計停留時間: 1-1.5hr
開放時間:10:00-20:00, 周一公休
票價:成人€12 / 優待票€9 (門票含免費置物櫃及英文語音導覽)

我地book左11:30am o既桂爾宮門票, 睇完音樂宮直接行黎時間o岩o岩好, 門票€12/人

桂爾宮係有錢佬桂爾搵西班牙最出名o既建築師高弟設計o既自住豪它, 哩座建築係高弟早期o既作品, 比音樂宮仲耐, 1888年就建成

桂爾宮有4層樓高, 地下室就用黎做馬廄, 因為要俾馬車通過, 樓底都比較高

桂爾宮模型

o係高弟o既作品入面, 都會見倒好多孤線, 但因為桂爾宮係高弟早期o既作品, 所以入面仲會見倒好多稜稜角角

哩個廁所花俏到呢~

桂爾宮有四層, 但只有部份樓層同房間有對外開放, 我地沿樓梯而上, 好快就上到黎天台

師兄D相影得好靚,天氣又好,好羨慕啊,原本我應該都係下個月去,而家要等到出年先去得

引用:
原帖由 slkswy35 於 2020-4-14 08:54 PM 發表

師兄D相影得好靚,天氣又好,好羨慕啊,原本我應該都係下個月去,而家要等到出年先去得
我都cancel左2個trips
買左10月尾去波蘭, 希望去得成啦

回覆 引用 TOP

Sosad,但今年要去歐洲旅行真係窄窄地

回覆 引用 TOP

Day 1: 香港>巴塞>加泰隆尼亞音樂宮>桂爾宮>巴特婁之家>魯營球場 (續)

桂爾宮一出黎就係據稱全巴塞最熱鬧同最多扒手o既蘭布拉大道, 行完桂爾宮, 我地先慢慢o係度行去食午餐

好多人坐o係度飲哩d大大杯o既野

哩度因為多遊客, 所以仲有好多記念品賣

其中最特別一定係哩d種子

即使唔係景點, 街上o既每一座建築都好靚

成街都係賣波衫

因為當晚巴塞就有西甲最後一場賽事, 所以周圍都有波飛賣

12:55我地黎到哩間Pizza Circus

哩度o既pizza店多數都係外賣形式, 店入面都係得幾個位, 唔預d人會慢慢食慢慢坐

雖然巴塞o既消費唔算平, 但pizza又比想像中平, 一件€2.x, 成個都係€12-13

Diavolissima Pizza €2.9, 餅底脆得黎有咬口, pizza好濃茄醬味, 超好食

Pizza只係小吃, 之後我地就黎到Arume Restaurant食午餐

收費又唔見得比香港貴喎

西班牙炒飯€15.5, 份量唔多, 只夠1個人食, 味道唔錯, 但同香港o既西班牙炒飯唔差得遠

Blackberry cocktail €8, 西班牙飲酒平, 所以試下佢地o既cocktail, 酒味比香港o既cocktail輕好多, 非常易入口

好詳細,繼續追看

回覆 引用 TOP

食完正餐, 當然又要食甜品, 歐洲雪糕出名平, 加上天氣太熱, 食雪糕就最o岩

3球雪糕都係€5.5, 但佢個3球我諗等於香港o既5,6球, 揀左Lime and Ginger, Sri Lanka Coconut同朱古力, 雪糕夠濃味, 質地較黏唔易融, 食完都飽飽地

阿馬特耶之家
不過哩個唔係我地要去o既景點

巴特婁之家 Casa Batllo
預計停留時間:1hr
開放時間: 9:00-21:00
門票: €25 (基本參觀票含導覽)

我地要去o既景點係隔離哩棟巴特婁之家
佢係有錢佬巴特婁o既大宅, 哩座大宅建於1877年, 原本唔係高弟設計, 但1906年經過高弟改造之後, 佢就變成哩附近最亮眼o既建築

巴特婁之家最靚就係外面, 可惜我去到o個陣佢維修緊, 成棟包住左 (之前o個張係網上圖片), 但門票係冇任何特惠o既, 仍然係要€25/人(成個行程入面最貴o既門票)我地book左15:00入場, o岩o岩好準時黎到

佢o既夜景比日景仲靚, 而家只有睇相

巴特婁之家最特別係成座建築都係波浪形, 差唔多冇一幅牆係直o既

二樓平台可以睇倒巴特婁之家o既背面

中間天井有自然光

因為中間樓層都係住家冇對外開放, 所以參觀完2樓, 我地就直接上到黎天台

一部只可以容納2個人o既lift

米拉之家
哩個都係其中一個出名景點, 不過我地今日只係路過, 遲d先再黎

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]