• 瀏覽: 21,349
  • 回覆: 282
  • 追帖: 17

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
Day 1: 香港>巴塞>加泰隆尼亞音樂宮>桂爾宮>巴特婁之家>魯營球場 (續)

因為巴特婁之家唔單止外牆維修, 連裡面可以參觀o既房間d家私都搬走晒, 所以唔洗1hr都已經睇完, 之後我地就搭地鐵去魯營球場

巴塞o既車站都比較殘舊, 站內通常都冇票務處, 買飛可以o係哩部機搞掂

巴塞市內o既地鐵無論搭幾多個站一律都係€2.2, 而如果旅程會成日搭地鐵巴士, 買張T-10乘車券就最抵, €10.2可以搭10程, 而且冇時限幾時用完, 亦可以多個人用同一張, 而且地鐵火車巴士75mins內都可以免費轉乘, 只扣一次

因為最初我地以為T-10要o係當晚0:00前用完, 就買左單程票, 蠢左

話咁快我地已經黎到Camp Nou

跟住d波衫就知道點行

出左站大約行15mins就到魯營球場

越近球場, 波衫就越黎越多

門口位哩個backdrop超多人排隊影相, 我地當然唔會放過

連男廁都要排晒長龍

我地個位就係哩個閘口入

而家係17:37, 距離開場仲有成個鐘, 我地就周圍影下相先

我地預早買左門票, HK$1,000/人

雖然仲係好曬, 但黃昏氣溫已經低左好多, 得20度倒, 非常舒服

18:00終於見倒有人出黎熱身了

我地就坐o係巴塞o既die hard fans後面, 所以都幾有氣氛

Day 1: 香港>巴塞>加泰隆尼亞音樂宮>桂爾宮>巴特婁之家>魯營球場 (續)

每到緊張時刻, d fans都打鑼打鼓

20:30終於完場, 但個天仲係光架, 因為哩度係21:00先天黑

個個都搭地鐵, 我地都要快快走

睇完波, 迫地鐵總共用左大半個鐘終於返到黎市中心, 21:17我地黎到哩間Pizzeria Da Nanni食晚飯

哩度o既pizza有一人份量, 餅底口感比較煙韌, 口感同今朝間pizza又唔同, 不過一樣咁好食
Margarita €3

Diavola €3.5
食完pizza返到hostel都22:xx, 因為前一晚冇訓, 第2朝又要早起, 沖完涼洗完頭23:xx就訓了

我比較好彩今年二月岩岩去完巴塞隆拿,返到香港之後西班牙先開始爆疫情,其實都想去多次,太多野睇

引用:
原帖由 pong01 於 2020-4-17 11:40 PM 發表

我比較好彩今年二月岩岩去完巴塞隆拿,返到香港之後西班牙先開始爆疫情,其實都想去多次,太多野睇
咁你真係好彩

本來我今年5月都想去意大利
一直見唔倒有平機票所以冇買
而家直頭唔洗去添

回覆 引用 TOP

Day 2: 巴塞: 桂爾公園>文森之家>聖約瑟市場>聖十字保羅醫院>聖家堂

由於巴塞o既景點都比較集中, 景點與景點之間可能只相隔20-30mins路程, 行路同搭車都差唔多時間, 今日我地走訪左5個景點, 平均都要行1x公里, 最後為左慳時間, 夜晚我地就搭通宵巴士去馬德里

一早6:20am起身, 7am就出門, 因為我地第一個景點唔近地鐵站, 所以我地就搭巴士, 車費€2.2/人

7:10am就到左我地第一個景點, 桂爾公園

桂爾公園 Parc Guell
建議停留時間: 1hr
票價: €8.5,網上預先買票€7, 8:00am前入付費區免門票

桂爾公園入場費原本要€7, 但只要8am前入到去付費區, 就可以唔洗買入場費, 為左慳錢, 亦為左避開人潮, 我地當然一早黎到

公園有分正門同後門, 我地o既落車站近住後門, 就o係哩度行入去公園

桂爾公園唔算細, 但只有青色o既地方先係付費區, 景點都集中o係哩度

圍欄內就係付費區

桂爾公園都係鬼才建築師高第o既作品之一, 已經有超過100年歷史, 仲納入左做世遺
有錢佬桂爾先生原本想o係度起一個大型社區, 但最後起左兩座樓就因為冇買家同資金問題而停止,最後先會變左做而家o既桂爾公園

露台o既波浪形石凳係高弟學生o既作品, 彩色馬賽克同流線形設計, 完全係高弟o既風格

唔好以為冇乜人8am前黎到, 其實露台已經好多人, 我都要避開d人黎影

公園正門兩邊哩2座咁靚o既建議其實原本只係門房小屋同搬運工人o既住所, 真係難以想像呀

o係露台影夠, 我地就經過哩條石製長廊落返去地下o既中央廣場

露台下面哩度係Hypostyle Room, 由86條大石柱構成, 靈感黎自古希臘建築o既多利亞柱式

行出Hypostyle Room就係中央廣場, 落到黎已經8點幾, 所以遊客都越黎越多

引用:
原帖由 井底巧花貓 於 2020-4-19 01:14 AM 發表

謝謝分享
多謝支持

回覆 引用 TOP

Thanks for sharing

引用:
原帖由 slkswy35 於 2020-4-19 01:10 PM 發表

Thanks for sharing
午安, 多謝繼續支持

回覆 引用 TOP

Day 2: 巴塞: 桂爾公園>文森之家>聖約瑟市場>聖十字保羅醫院>聖家堂 (續)

哩間小屋而家係一個小型博物館, 要排隊先入倒去

o係博物館望返落中央廣場

而另一邊哩間小屋就係賣紀念品o既

8:50am我地已經行完桂爾公園, 公園正門就有巴士站

我地就搭哩架巴士落返山去食早餐先

早餐當然又要食西班牙油條

西班牙油條. €4
哩度o既油條都係好鬆脆, 又係有大大杯朱古力醬俾你點

但哩度除左原味油條, 仲有朱古力油條tim, €1.26/2條

街上隨拍, 西班牙除左景點外, 其他建築都一樣咁靚

Day 2: 巴塞: 桂爾公園>文森之家>聖約瑟市場>聖十字保羅醫院>聖家堂 (續)

文森之家 Casa Vicens
建議停留時間: 1hr
開放時間:10:00-20:00
票價: €16,逢星期一10:00-17:40門票€10

10:04am就黎到我地第2個景點, 文森之家
哩座建築係高第第一座重要作品, 一直以黎都係私人產業冇對外開放, 到2017年11月開始先正式對外開放, 我地都算黎得著時

文森之家門票€10, 同樣都係要預早網上買票
佢係高弟幫有錢佬文森設計o既夏季別墅, 2005年就已經列入左世遺

文森之家係一座新摩爾式建築風格o既作品, 佢仲加入左伊斯蘭, 東方元素同西班牙風格, 高弟最拿手就係將唔同o既風格融合同融入o既唔同o既建築材料之中

文森之家雖然o係市中心內, 但4層樓面加埋都有過萬平方米

為左配合夏季別墅o既主題, 文森之家無論係天花板, 壁爐定牆面, 都加左好多植物元素

而哩個吸煙室就用左好多彩繪玻璃, 帶d伊斯蘭風格

即使係廁所o既牆面都唔馬虎, 鋪滿晒花磚

大部份景點都有語音導賞可以聽, 不過都係英文都唔會聽得明, 所以我都冇聽, 最後我都係行左大半個鐘就睇完了

感谢分享,下次去西班牙嘅指南

引用:
原帖由 旺季善良的駱駝 於 2020-4-21 10:40 AM 發表

感谢分享,下次去西班牙嘅指南
多謝支持
我覺得最麻煩係要夾返咩日子邊啲景點免費或有平票

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 大小姐駕到 於 2020-4-21 08:28 PM 發表

多謝捧場

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]